REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
16
V. Mazuronis ir V. Laučius (nuotr. Fotodiena.lt)

Pastarojo dešimtmečio Lietuvos užsienio politiką prezidento posto siekiantis europarlamentaras Valentinas Mazuronis vadina „klaidžiojimu rūke“ ir atkreipia dėmesį, kad šalies politikai reikia pokyčių. Pora kandidato pasiūlymų – atviresnis užsienio politikos formavimas bei glaudesnis bendradarbiavimas su ES svarbiausiais klausimais.

16

Pastarojo dešimtmečio Lietuvos užsienio politiką prezidento posto siekiantis europarlamentaras Valentinas Mazuronis vadina „klaidžiojimu rūke“ ir atkreipia dėmesį, kad šalies politikai reikia pokyčių. Pora kandidato pasiūlymų – atviresnis užsienio politikos formavimas bei glaudesnis bendradarbiavimas su ES svarbiausiais klausimais.

REKLAMA

Kandidatas į prezidentus Valentinas Mazuronis penktadienį Rytų Europos studijų centre pristatė savo užsienio ir saugumo politikos vizijas Lietuvai.

Nori permainų

Vertindamas pastarojo dešimtmečio Lietuvos užsienio politiką, V. Mazuronis sakė joje pasigendantis aiškesnių orientyrų, valstybės pozicijos gynimo bei pragmatizmo.

„Kartais aš matau tokį persistengimą, isteriškumą, klaidžiojimą rūke, pametant pagrindinį tikslą mūsų – mūsų valstybės interesus“, – kalbėjo V. Mazuronis.

REKLAMA
REKLAMA

Jis akcentavo, kad pasaulis per pastaruosius 10 metų stipriai pasikeitė, keitėsi situacija Europos Sąjungos (ES) viduje, ES ir JAV santykis bei Rusijos, Kinijos ir kitų milžinių pozicijos. Todėl ir Lietuvai reikia naujų užsienio politikos sprendimų.

REKLAMA

„Dabar mes turime situaciją, kada mums reikės rinktis tarp tų dydžių, tarp kurių iki šiol nereikėjo rinktis – tarp ES ir JAV pozicijų. Lygiai tas pats ES viduje – turime rinktis dėl Lenkijos, Vengrijos, Rumunijos. <...> Turime apsispręsti, kokie mūsų pagrindiniai užsienio politikos tiksliai – valstybės saugumas, stiprinimas, piliečių gyvenimo lygio kėlimas pritraukiant užsienio investicijas“, – sakė europarlamentaras.

Anot V. Mazuronio, pirmasis Lietuvos namų darbas turėtų būti skaidresnis ir atviresnis užsienio politikos formavimas.

„Vienas lygmuo – Europos Sąjungos. Šitoje vietoje brūkšnys tarp užsienio politikos ir vidaus politikos yra praktiškai išsitrynęs. Antras lygmuo – ES vykdomos partnerystės programos lygmuo. Tai santykiai su Ukraina, Sakartvelu. Trečias lygmuo – mūsų santykiai su didžiosiomis valstybėmis – JAV, Rusija, Kinija, Japonija ir visi kiti. <...> Nematau Lietuvoje argumentuotų diskusijų, į kurias būtų įtrauktos politinės jėgos, visuomenė. Nes tai svarbūs dalykai mūsų ateičiai“, – teigė kandidatas į prezidentus.

REKLAMA
REKLAMA

Didesnė bendrystė ES

Jam taip pat svarbu nuspręsti, kaip derinti skirtingai ekonomiškai išsivysčiusių ES narių interesus bendrais klausimais.

„Tas skirtingas valstybių išsivystymas paverčiamas ginklu. Ieškojimas bendro augimo ir ekonominių klausimų, pragyvenimo lygmens turėtų būti vienas pagrindinių klausimų ES. Turėtume ieškoti būdų ir variantų, kaip tai padaryti“, – siūlė V. Mazuronis.

Vienu problemiškiausių klausimų ES V. Mazuronis laiko migracijos politiką. Šiuo klausimu kandidatas taip pat siūlo daugiau diskutuoti ir ieškoti bendrų sprendimų su kitomis šalimis.

„Tai išlieka skaldymosi šaltiniu. Manau, kad mes privalome nustoti šitoje vietoje kaltinti vieni kitus dėl skirtingų požiūrių arba pozicijų. Turėtume įsiklausyti vieni į kitų argumentus ir pozicijas ir rasti bendrą būdą, kuris mus jungtų, o ne skaldytų“, – kalbėjo europarlamentaras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Santykiai tarp JAV ir ES

JAV V. Mazuronis laiko Lietuvos saugumo garantu, bet pripažįsta, kad Lietuva atsidūrė keblioje situacijoje, kai tarp ES ir JAV perbėgo juoda katė.

„Išrinkus naują prezidentą Donaldą Trumpą, pasikeitė JAV retorika ir realūs žingsniai, kurie nustebino, pavyzdžiui, išėjimas iš Paryžiaus klimato kaitos sutarties. <...> Turime nepasiduoti panikai. Mes turėtume siekti maksimaliai, ir kaip NATO, ir ES nariai būdami, siekdami, kad skirtingi požiūriai būtų sprendžiami susitarimų būdu, tam turėtume poziciją išsakyti. Sprendimas turėtų būti naudingiausias Lietuvos valstybei“, – pastebėjo kandidatas.

Reikia kalbėtis

Kalbėdamas apie įtemptus Lietuvos santykius su Rusija ir Baltarusija bei paklaustas, kaip reikėtų kalbėtis su šių valstybių vadovais, V. Mazuronis teigė, kad „norint kalbėtis, reikia kalbėtis“

REKLAMA

„Mes juk nesikalbame. Aš manau, kad tai yra klaidinga pozicija ir ES, ir Lietuvos. Problemos, kad ir tas pats Astravas, mano giliu įsitikinimu, patys pramiegojome. Mes turime daug rimtų ekonominių santykių – Klaipėdos uostas ir krovinių vežimas ir Baltarusijos. Kodėl mes šitoje vietoje pradėti kalbėtis, žiūrėti ir ginti savo interesus“, – pastebėjo kandidatas.

Komentuodamas prezidentės D. Grybauskaitės susitikimą su Baltarusijos prezidentu Aleksandru Lukašenka bei griežtus pareiškimus Rusijai, V. Mazuronis teigė, kad tai tėra „šou elementai“.

„Mūsų valstybėje daug kas vyksta ir aukščiausiu lygmeniu, kad mėgstame šou elementus – nusifilmavimus, griežtus pareiškimus – vietoj kasdieninio sunkaus darbo. O to rezultatas nulinis“, – kalbėjo europarlamentaras.

REKLAMA

Devyni kandidatai

Rinkimuose į Lietuvos prezidento postą kovos devyni kandidatai – premjeras Saulius Skvernelis, ekonomistas Gitanas Nausėda, Seimo nariai Ingrida Šimonytė, Mindaugas Puidokas, Naglis Puteikis, europarlamentarai Valdemar Tomaševski ir Valentinas Mazuronis, filosofas Arvydas Juozaitis ir eurokomisaras Vytenis Andriukaitis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų