REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas susitiks Tolimųjų Rytų Vladivostoko mieste ketvirtadienį, pranešė Kremlius.

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas susitiks Tolimųjų Rytų Vladivostoko mieste ketvirtadienį, pranešė Kremlius.

REKLAMA

V. Putino patarėjas užsienio politikos klausimais Jurijus Ušakovas sakė, kad pirmasis abiejų lyderių susitikimas įvyks Vladivostoko uostamiestyje prie Ramiojo vandenyno. Paskui V. Putinas nuvyks į Pekiną dar vieno viršūnių susitikimo.

„Bus koncentruojamasi į politinį ir diplomatinį branduolinės problemos Korėjos pusiasalyje sprendimą“, – žurnalistams pareiškė J. Ušakovas.

„Rusija ketina visais būdais padėti konsoliduoti pozityvias tendencijas“, – sakė jis.

Rusijos ir Šiaurės Korėjos viršūnių susitikimo buvo nekantriai laukiama nuo Kremliaus praėjusios savaitės pranešimo, kad abu lyderiai susitiks iki balandžio pabaigos.

Rusijos ir Šiaurės Korėjos vėliavos antradienį jau plevėsavo ant žibintų stulpų Vladivostoko Rusų saloje, kur, kaip tikimasi, įvyks susitikimas.

REKLAMA
REKLAMA

V. Putinas ne kartą kvietė Šiaurės Korėjos lyderį apsilankyti Rusijoje nuo to laiko, kai pernai Kim Jong Unas ėmėsi virtinės diplomatinių iniciatyvų.

REKLAMA

Nuo 2018 metų kovo Šiaurės Korėjos lyderis, anksčiau vengdavęs išorinio pasaulio, surengė keturis susitikimus su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu, tris susitikimus su Pietų Korėjos prezidentu Moon Jae-inu, du – su JAV prezidentu Donaldu Trumpu ir vieną – su Vietnamo prezidentu.

Analitikai sako, kad dabar jis ieško platesnės tarptautinės paramos savo pozicijai ginče su Vašingtonu.

Per praėjusį Kim Jong Uno susitikimą su D. Trumpu vasario mėnesį Hanojuje Pchenjanas reikalavo iškart sušvelninti sankcijas, paskelbtas dėl jo branduolinių ginklų ir balistinių raketų programų.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau derybos žlugo dėl to, ko Šiaurės Korėja būtų pasirengusi atsisakyti mainais.

Praėjusią savaitę Pchenjanas kandžiai užsipuolė JAV valstybės sekretorių Mike'ą Pompeo ir pareikalavo, kad jis būtų nušalintas nuo derybų. Toks pareiškimas buvo padarytas kelios valandos po Šiaurės Korėjos pranešimo, kad ji įvykdė naujo ginklo bandymą.

Maskva ragino švelninti sankcijas Šiaurės Korėjai, o JAV kaltino Rusiją bandant padėti Pchenjanui išvengti kai kurių priemonių. Rusija tai neigia.

Tai bus pirmas kaimyninių Rusijos ir Šiaurės Korėjos viršūnių susitikimas nuo Kim Jong Uno tėvo Kim Jong Ilo susitikimo su Dmitrijumi Medvedevu Rusijoje prieš aštuonerius metus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ryšiai tarp Pchenjano ir Maskvos, kuri kažkada buvo svarbiausia jo sąjungininkė, palaikomi dešimtmečius.

Sovietų Sąjunga iškėlė Kim Jong Uno senelį Kim Il Sungą Šiaurės Korėjos lyderiu ir buvo labai svarbi Pchenjano rėmėja bei pagalbos teikėja Šaltojo karo metais.

SSSR finansavimą Šiaurės Korėjai ėmė mažinti jai 9-ajame dešimtmetyje pradėjus siekti susitaikymo su Seulu. Vėliau Pchenjanas smarkiai nukentėjo subyrėjus Sovietų Sąjungai.

Tuomet svarbiausia izoliuotos Šiaurės Korėjos sąjungininke, didžiausia prekybos partnere ir gyvybiškai svarbia kuro tiekėja tapo Kinija.

Pasak analitikų, siekdamas bendravimo su Rusija Kim Jong Unas gali mėginti atsverti Pekino įtaką, o V. Putinas labai nori galimybių Rusijai daryti įtaką dar viename pasaulio „karštajame taške“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų