REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Parkinsono liga gresia vienam žmogui iš penkių, bet ar žinome, į kokius svarbiausius jos simptomus reikėtų atkreipti dėmesį?

Parkinsono liga gresia vienam žmogui iš penkių, bet ar žinome, į kokius svarbiausius jos simptomus reikėtų atkreipti dėmesį?

REKLAMA

Parkinsono liga – tai laipsniškai stiprėjantis smegenų sutrikimas, kuris paveikia judėjimą ir protinius sugebėjimus, rašoma dailystar.co.uk.

Ją sukelia substantia nigra vadinamoje smegenų dalyje esančių nervų ląstelių mažėjimas. Ši smegenų dalis yra atsakinga už kūno judesių valdymą ir koordinavimą.

Jei šios nervų ląstelės miršta, kūno judesiai sulėtėja ir darosi neįprasti. Nors Parkinsono liga nėra mirtina, ji yra siejama su mirtinomis komplikacijomis – tragiškais nelaimingais atsitikimais ir giliąja venų tromboze, todėl gyvenimo trukmė gali sutrumpėti.

Be to, Parkinsono liga yra daug dažnesnė, nei manoma – skaičiuojama, kad ja serga 127 000 žmonės Didžiojoje Britanijoje.

REKLAMA
REKLAMA

Ši savaitė paskelbta informacijos apie Parkinsono ligą savaitę – septynios dienos skirtos informuoti visuomenę apie šią laipsniškai sunkėjančią ligą.

REKLAMA

Paskutinį kartą reikšmingi vaistai nuo Parkinsono buvo atrasti daugiau nei prieš 50 metų ir šiuo metu liga yra neišgydoma.

Nors galutinio gydymo nėra, simptomus galima kontroliuoti keliais būdais, todėl juos geriau pastebėti iš anksto. Daugelis žmonių pirmiausia pastebi drebančias rankas, tačiau yra dar daugelis įspėjamųjų požymių, apie kuriuos greičiausiai nežinote.

Trys pagrindiniai Parkinsono ligos simptomai yra šie:

1. Drebėjimas. Dažniausiai dreba rankos, tai prasideda tuomet, kai galūnė yra atpalaiduota.

2. Lėti judesiai. Kūno judesiai pasidaro daug lėtesni, nei įprastai, ir darosi sudėtinga atlikti kasdienes užduotis.

REKLAMA
REKLAMA

3. Sustingę ir nelankstūs raumenys. Raumenys būna sustingę ir nelankstūs, o dėl to darosi sunkiau judėti ir keisti veido išraiškas.

Kiti simptomai:

Fiziologiniai simptomai:

4. Pusiausvyros sutrikimai. Dėl šios priežasties Parkinsono liga sergantys žmonės dažniau nukrenta ir susižeidžia.

5. Uoslės praradimas (anosmija). Tai dažnai atsitinka keletą metų prieš pasireiškiant kitiems simptomams.

6. Nervų skausmai. Tai gali sukelti nemalonius pojūčius - peršėjimą, šalimą ar nejautrumą.

7. Šlapinimosi sutrikimai. Tai gali būti įvairios problemos - dažnas kėlimasis naktį arba šlapimo nelaikymas.

8. Erekcijos sutrikimai ir žemas libido. Vyrams sutrinka erekcija ir darosi sunku ją išlaikyti, o moterims tampa sudėtinga seksualiai susijaudinti ir pasiekti orgazmą,

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

9. Galvos svaigimas, neryškus matymas ar alpimas. Tai paprastai nutinka keičiant poziciją, kai sėdint arba gulint bandoma atsistoti, dėl staigaus kraujospūdžio nukritimo ir gausaus prakaitavimo (hiperhidrozės).

10. Sunkumas ryjant (disfagija). Tai gali sukelti mitybos nepakankamumą ir dehidrataciją.

11. Perteklinis seilių gaminimasis (seilėjimasis)

12. Miego sutrikimai (nemiga). Dėl to dienos metu žmogus gali būti mieguistas. Kognityviniai ir psichiatriniai simptomai:

13. Depresija ir nerimo sutrikimai

14. Neūmūs kognityviniai sutrikimai. Nežymus atminties susilpnėjimas ir planavimo bei organizavimo sugebėjimų reikalaujančios veiklos sunkumai.

15. Demencija. Tai grupė simptomų, į kuriuos įeina ryškūs atminties sutrikimai, asmenybės pokyčiai, haliucinacijos (matomi dalykai, kurių nėra) ir deliuzijos (tikėjimas dalykais, kurių nėra).

Parkinsono liga dažniausiai suserga vyresni nei 60 metų žmonės, tačiau ji gali ištikti bet kuriame amžiuje.

Vyrai šia liga suserga dažniau ir Parkinsonu sergančios moterys paprastai gyvena ilgiau, nei juo sergantys vyrai.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų