REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tris ir daugiau vaikų auginančių tėvų vasarą laukia valdžios saldainis. Ministerija ketina diegti šeimos kortelę, kuri, žadama, suteiks nuolaidų tiek parduotuvėse, tiek valstybinėse įstaigose. Tiesa, kol kas neaišku, kiek tas saldainis džiugins, mat dėl nuolaidų nepasirašyta nė viena sutartis, nors iki kortelės starto beliko vos keli mėnesiai.

Tris ir daugiau vaikų auginančių tėvų vasarą laukia valdžios saldainis. Ministerija ketina diegti šeimos kortelę, kuri, žadama, suteiks nuolaidų tiek parduotuvėse, tiek valstybinėse įstaigose. Tiesa, kol kas neaišku, kiek tas saldainis džiugins, mat dėl nuolaidų nepasirašyta nė viena sutartis, nors iki kortelės starto beliko vos keli mėnesiai.

REKLAMA

Valdžia aiškina, kad naujovė prisidės prie dešimčių tūkstančių daugiavaikių šeimų gerovės, tačiau dalis ekonomistų rėžia, kad ministerija tik užsideda sau pliusiuką, o kiek realiai kortelė duos naudos – galima tik spėlioti.

Prie didelio stalo skaniai pietauja Barbora ir Kernius. Didelis stalas šiuose namuose būtinas, nes iš viso čia auga šeši vaikai. O tėvams, kaip juokauja mama Jurgita, šešiskart didesnės ir išlaidos.

„Kai atsirado vaikai, kai einam į kiną – bankrotas. Bet vis tiek reikia nueit, norisi jiems šito“, – pasakoja mama.

Jurgita rodo, kaip daugiavaikės šeimos bando bent kiek pataupyti – štai asociacijos įsidiegta kortelė. Tiesa, ji garantuoja nuolaidas tik vaikų stovykloms. O naują kortelę piniginėse jau netrukus žada ir valdžia. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija jau kurpia planą diegti naujovę – kortelę, kuri daugiavaikėms šeimoms suteiks nuolaidas už prekes ar paslaugas.

REKLAMA
REKLAMA

Jas savanoriškai turėtų garantuoti dalis privačių ar valstybinių įstaigų – su jomis dar deramasi. Tris ir daugiau vaikų auginančios šeimos tikina, kad praverstų bet kokios nuolaidos: brangiai kainuoja tiek maistas, tiek dantų plombavimas, ką jau kalbėti apie, pavyzdžiui, skiepus nuo erkinio encefalito ar kasdienes išlaidas transportui.

REKLAMA

„Jeigu keliauji su vaikais, bilietai kainuos nebe vieno kainą, o už penkių. Jeigu kainuoja 10 eurų – jau automatiškai 50. Realiai, visos sritys yra svarbios“, – teigia daugiavaikė mama Jurgita Pocienė.

Šeimos kortelė galios ir neįgalų vaiką auginantiems tėvams, net jei jis jau pilnametis. Tokių bei daugiavaikių šeimų Lietuvoje yra maždaug 63 tūkstančiai. Tiesa, aiškumo čia kol kas mažiau nei klaustukų. Nors ministerija ir tikina, kad kortelės diegimas vyksta sklandžiai, dar nepasirašyta nė viena sutartis su jokia įmone. Valdininkai aiškina besiremiantys kitų Europos šalių patirtimi, o ten daugiausia nuolaidų suteikiama būtent transporto paslaugoms. Tačiau svarstoma ir apie paprastas prekes, paslaugas, lengvatas ar nuolaidas renginiams. Tėvai tikisi ženklių nuolaidų, ministerija apie skaičius dar nekalba.

REKLAMA
REKLAMA

„Šalių patirtys yra tokios, kad gausių šeimų kortelė suteikia didesnę nuolaidą negu šiaip yra įprasta. Tam, kad sumotyvuotų žmones. Kitaip kokia prasmė būtų papildomą kortelę turėti?“, – sako šįeimos kortelės koordinatorė Rasa Žemaitė.

Beje, panašias nuolaidų korteles jau yra įsidiegusios dalis savivaldybių. Ministras tikina, kad naujovė, šalia kasmėnesinių vaiko pinigų, palengvins gausių šeimų dienas.

„Tai yra viena iš šeimų stiprinimo priemonių, kuri, bent kaimyninėse šalyse, o ir kai kuriose mūsų savivaldybėse, turi didžiulę paklausą“, – teigia ministras Linas Kukuraitis.

Ministerija aiškina, kad daugiavaikiams tėvams dėl kortelės niekur kreiptis nereikės – kažkokiu būdu ji pati pasieks gausių šeimų namus. Jos tikėtis esą galima nuo rugpjūčio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kortelėje bus išvardyti visi šeimos nariai. Jeigu į vieną kortelę netilps visi šeimos nariai, šeima labai gausi, gaus ir antrą kortelę. Tikėtis kortelių namuose, skambučio į duris laukti, galima nuo rugpjūčio pirmos“, – sako R. Žemaitė.

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto nariai, net ir priklausantys opozicijai, valdžios užmojui labai neprieštarauja. Visgi viliamasi, kad į nuolaidų sąrašą pateks ne antraeilės, o būtiniausios prekės ir paslaugos.

„Nei kiek jos kainuos, nei kokios jos bus, mes dar neturime žinių. Man atrodo, labai svarbu, kad mes vėl nepastatytume vežimo prieš arklį ir kad suteiktume su šita kortele tas nuolaidas, kurių iš tikrųjų reikia šeimoms, pagal jų poreikius“, – sako konservatorė Monika Navickienė.

REKLAMA

Kol kas kortelės diegimui ministerija suplanavusi apie pusantro šimto tūkstančių eurų. Tiesa, dalis ekonomistų įžvelgia, kad „nuolaidų kortele“ valdžia tai vadina klaidingai ir pinigų reikės gerokai daugiau. Viešosios įstaigos nuolaidų iš oro nesukuria – jas vis tiek padengia valstybės biudžetas. Tad ir nuolaidomis to vadinti esą nereikėtų.

„Ar nuolaida į muziejus reiškia, kad muziejus pats prisiims kaštus už tai, kad pas juos apsilankė žmonės ir sumokėjo mažesnę pinigų sumą – tai būtų nuolaida. Jeigu tai pavirs į tai, kad apsilankė daugiavaikė šeima muziejuje su nuolaida ir dabar tą nuolaidą reikia kompensuoti iš valstybės biudžeto – tai bus kompensacija“, – teigia analitikas Žilvinas Šilėnas.

REKLAMA

Ministerija neslepia, kad pakratyti biudžetą reikės. Tačiau pinigų esą užteks.

„Kas mokės už tas lengvatas? Ekonomikai augant visi duomenys gražėja: BVP auga, gėrio daugėja. Tiesiog norėtųsi, kad tas gėris būtų tolygiau paskirstomas“, – sako R. Žemaitė.

„Mano galva, dabar daroma prasta kortelės „Ačiū“ kopija, kuri veiks kaip rinkiminis ar politinis dalykas – „žiūrėkite, mes rūpinamės šeimomis“, – tikina Ž. Šilėnas.

Valdžia sako, kad šeimos kortelė kartu bus ir savotiškas pagarbos simbolis daugiavaikėms šeimoms. Nuolaidos su kortele turėtų galioti visoje Lietuvoje, nepriklausomai nuo gyvenamosios vietos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų