REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
66
Saulius Skambinas (L. Kondratės nuotr.)

Kaune, salone „Tarp gėlių“ prieš didžiąsias metų šventes surengta neįprasta paroda – jos metu lankytojai gali pasigrožėti pačių brangiausių pasaulyje Velykų kiaušinių antrininkais, dekoruotais gėlėmis.

66

Kaune, salone „Tarp gėlių“ prieš didžiąsias metų šventes surengta neįprasta paroda – jos metu lankytojai gali pasigrožėti pačių brangiausių pasaulyje Velykų kiaušinių antrininkais, dekoruotais gėlėmis.

REKLAMA

Pasigrožėti pirmą kartą Kaune pristatoma ekspozicija atėjo ir daugybė žinomų žmonių, tarp kurių – ir šokėjas Saulius Skambinas. Dar šios savaitės pradžioje buvo pasirodžiusios kalbos, kad jo ir dainininkės Karinos Krysko šeimą ištiko krizė. 

Dar anksčiau viešai paneigęs kalbas apie tai, kad su žmona pasuko skirtingais keliais, žinomas vyras renginyje pasirodė be mylimosios, tačiau tai jo nuotaikos netemdė – nuotraukose užfiksuotas vyras išties puikiai nusiteikęs.

Renginio nepraleido ir Mindaugas Mickevičius – Mino, renginių vedėjas Gintaras Vidmantas, dainininkė Irma Jurgelevičiūtė, šokių studijos vadovė Kristina Burneikienė, menininkė Gintė Ramutytė, plaukų stilistas Karolis Murauskas, dizainerė Natalija Šakelienė, aktoriai Rita ir Marius Sekmokai, šokėja Rasa Židonytė, choreografas Kęstutis Baranauskas su žmona Toma bei kiti.

REKLAMA
REKLAMA

Mintis sukurti išskirtinę puošmeną bei akcentą šventiniam stalui kilo dvidešimt penkerius veiklos metus šįmet mininčios gėlių bei dovanų parduotuvės savininkui Sigitui Mankui.

REKLAMA

Viešėdamas Petrograde, laikomame savotiška gražiausių ir didžiausią išliekamąją vertę turinčių pastarųjų dviejų šimtmečių kūrinių – Faberge kiaušinių, gimtine jis ne tik išsamiai susipažino su šių juvelyrinių dirbinių kolekcijos istorija, bet ir išvydo daugybę šiuolaikinių menininkų kūrinių, įkvėptų būtent garsiųjų jų pirmtakų. 

Anot jo, Faberžė (Fabergé) kiaušiniai – tai ypatinga Peter Carl Fabergé firmos juvelyrinių dirbinių kolekcija. Šių dirbinių serija buvo sukurta nuo 1885 iki 1917 metų Rusijos imperatoriaus šeimai ir privatiems kolekcininkams. Žinoma, kad juvelyrų rankose gimė 71 kiaušinis, iš jų 54 imperatoriui.

REKLAMA
REKLAMA

Žodžių junginys „Faberžė kiaušiniai“ tapo ikirevoliucinės Rusijos imperatoriaus namų prabangos ir turtingumo emblema, nes tuomet jie gaminti iš sidabro, aukso bei brangakmenių.

Karlas Fabergé ir jo firmos juvelyrai 1885 metais sukūrė pirmąjį kiaušinį. Jis buvo užsakytas caro Aleksandro III savo žmonai Marijai Fiodorovnai, kaip velykinė staigmena.

Vieno kiaušinio sukūrimas užtrukdavo beveik metus. Kai tik eskizas būdavo patvirtinamas, darbą pradėdavo visa juvelyrų komanda. Kai kurių vardai žinomi ir manoma, kad ir kiaušinių autorius ne vien pats Fabergé.

Iš 71 pagaminto kiaušinio išlikę yra 62. Dauguma jų saugoma valstybiniuose muziejuose.

Žinoma daug Fabergé kiaušinių klastočių, kurios pagamintos nežinomų gabių menininkų, yra puikūs meno kūriniai. Antroje 1990 metų pusėje Metropolitan muziejuje JAV buvo atidaryta Fabergé klastočių paroda.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2008 metais buvo pranešta apie Fabergé firmos atkūrimą ir apie planus gaminti inkrustuotus brangakmeniais kiaušinius. Šiuo metu Victor Meyer kompanija gamina Fabergé kiaušinius. Tai nėra seniau pagamintų kiaušinių kopijos, tai nauji originalūs kūriniai.

„Kelionės metu aš nesusilaikiau neįsigijęs kelias dešimtis garsiųjų kiaušinių antrininkų. Kadangi pagal tradicijas kiekviename jų turi slėptis staigmena, neabejojau, jog ja gali tapti ir mūsų floristų kompozicijos. Dauguma pastarųjų – neįprastai mažos, todėl prireikė kruopštumo norint sumanymą įgyvendinti“, - sakė S. Mankus.

Didžiojoje dalyje kiaušinių gimė kūriniai iš „miegančių“ gėlių, kuriomis galima džiaugtis ilgą laiką – trejus, o kartais ir dešimt metų.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų