REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Mokslinių tyrimų duomenimis, apie 30 – 90 proc. onkologinių pacientų išgyvena seksualinio gyvenimo, intymumo pokyčius, sunkumus, tačiau dažnai ši tema lieka tarsi pilka zona – reikšminga gyvenimo dalis, apie kurią ne tik vengiama kalbėti, bet ir sunku rasti informacijos.

 Mokslinių tyrimų duomenimis, apie 30 – 90 proc. onkologinių pacientų išgyvena seksualinio gyvenimo, intymumo pokyčius, sunkumus, tačiau dažnai ši tema lieka tarsi pilka zona – reikšminga gyvenimo dalis, apie kurią ne tik vengiama kalbėti, bet ir sunku rasti informacijos.

REKLAMA

Knygos viršelis Seksualumas sergant onkologine liga Š.m. balandžio 11 d. acociacija „Kraujas" drauge su Santaros klinikomis pristatė leidinį „Seksualumas ir onkologinė liga".

Tai vienintelis tokio pobūdžio leidinys Lietuvoje, susilaukęs išskirtinio dėmesio ir tarp pacientų organizacijų užsienyje. Joje pateikiama informacija apie vyrų ir moterų seksualumą, lytinę sveikatą, vaisingumo sutrikimus ir jo išsaugojimą bei apžvelgiami su onkologine liga susidūrusių vyrų ir moterų psichologiniai išgyvenimai.

Anot asociacijos „Kraujas" vadovės Ievos Drėgvienės, kalbant apie onkologinių ligų gydymą, pacientai atkreipia dėmesį, jog šiandien neužtenka tik suvaldyti ar įveikti ligą, jiems svarbu ir kaip jie gyvens gydymo metu ar po jo, kokia bus jų gyvenimo kokybė.

REKLAMA
REKLAMA

„Susidūrę su onkologine liga, pacientai ir jų artimieji susitelkia į gydymo procesą, galvoja apie tai, kaip greičiau pasveikti, lengviau ištverti šalutinius gydymo reiškinius, kaip susidoroti su užklupusiomis emocijomis, vėliau – kaip sugrįžti į darbą, visuomeninę veiklą ir socialinį gyvenimą.

REKLAMA

Gydymo įstaigos personalas susikoncentruoja į savo tiesioginį darbą – padėti susirgusiam žmogui. Tad natūralu, jog sudėjus visas aplinkybes ir dažnam lietuviui būdingą drovumą, seksualumo tema lieka tarsi pilka zona – reikšminga gyvenimo dalis, apie kurią vengiama kalbėti, o informacijos rasti nėra lengva.

Tikimės, jog leidinys ne tik suteiks žinių, bet ir paskatins su onkologine liga susidūrusius žmones išdrįsti kalbėti apie seksualinio gyvenimo pokyčius, intymumo iššūkius, vaisingumo išsaugojimą ir nevaisingumo gydymą, atviriau kelti klausimus, ieškoti būdų, kaip kylančias problemas spręsti ir, įveikus sunkumus, labiau mėgautis gyvenimu bei bendravimu su artimaisiais", – sako Ieva Drėgvienė.

REKLAMA
REKLAMA

VUL Santaros klinikų Urologijos skyriaus vedėjas dr. Albertas Čekauskas pasakoja, jog gydymą išgyvenusių onkologinių ligų pacientų skaičius per pastaruosius keturiasdešimt metų padidėjo daugiau kaip keturis kartus.

Kalbant apie vyrų seksualinę sveikatą, prostatos vėžio gydymas neretai sukelia erekcijos sutrikimus, o sėklidžių vėžio gydymui naudojami preparatai gali sąlygoti nevaisingumą. Dėl šios priežasties labai svarbus teisingas pacientų informavimas apie galimas su gydymų susijusias problemas bei būdus, kaip jų išvengti.

„Onkologinių ligonių, ypač vaikų, išgyvenamumas sparčiai didėja. Tokiems asmenims ateityje ypač aktualus gali būti vaisingumas bei visavertis, įskaitant ir lytinį, gyvenimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sparčiai vystantis medicinos mokslui, mes turime vis didesnes galimybes leisti mūsų pacientams gyventi visavertį gyvenimą: porai džiaugtis tarpusavio artumu, auginti vaikus. Svarbu, kad pacientai būtų laiku ir teisingai informuojami, žinotų, kur kreiptis, galų gale bent jau turėtų pasirinkimo galimybę", – kalba Santaros vaisingumo centro vadovas gydytojas Rimantas Gricius.

R Buišytė Kolegai antrina Santaros klinikų gydytoja akušerė – ginekologė Raminta Baušytė teigdama, kad bet kuri onkologinė liga ir (ar) jos gydymas gali paveikti moters reprodukcinę sveikatą, o tuo pačiu jos seksualinį gyvenimą bei savivertę.

Pažangūs gydymo metodai ženkliai sumažino onkologinių ligų sukeliamą mirtingumą ir prailgino pacientų išgyvenamumą, tačiau tuo pačiu metu sukėlė problemų ir šalutinių reiškinių, kurie iki tol nebuvo itin svarbūs. Viena iš jų – vaisingumo sutrikimai.

REKLAMA

„Susirgus onkologine liga, seksualinis gyvenimas, kūno pokyčiai, moteriškumo ir vyriškumo praradimas, išgyvenimai dėl nevaisingumo – tai intymios, jautrios ir skausmingos temos, kuriomis kalbėtis, kartais net leisti sau galvoti ar jausti nėra lengva.

Tiek pačiam susirgusiam, tiek šalia esančiam artimajam. Ši knyga – tai kvietimas prakalbinti kankinančią ir slegiančią tylą.Pacientų istorijos man kasdien primena, jog viltis atsiranda, kai pradedame atvirai kalbėtis.Skaitydami išgirskite ligos paliestą kūną, širdies balsą, mylimą žmogų šalia, gydytojų rekomendacijas, kitų žmonių patirtis.

Tikiu, kad tai leis iškvėpti iš savęs vienišumą, baimes, nepasitikėjimą ir įkvėpti daugiau drąsos, palaikymo bei vilties",– savo mintimis dalijasi Santaros klinikų medicinos psichologė Eglė Urbutienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų