REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tai buvo 2007-ųjų metų Europos krepšinio čempionato grupės etapo rungtynės.

Tai buvo 2007-ųjų metų Europos krepšinio čempionato grupės etapo rungtynės.

REKLAMA

Po dviejų kėlinių Lietuvos rinktinė akistatoje su Vokietija turėjo 17 taškų pranašumą (49:32) ir atrodė, kad viskas klojasi kaip per sviestą.

Visgi, antroje mačo pusėje savo žodį tarė varžovų lyderis Dirkas Nowitzki.

Lietuviai su juo puikiai tvarkėsi rungtynių pradžioje, tačiau vokiečių lyderis galiausiai prabilo ir sugrąžino intrigą.

Mūsiškiai tada šventė pergalę 84:80, o iškart po laimėtos dvikovos Šarūnas Jasikevičius davė jau legendiniu tapusį interviu:

„Mes kontroliavome rungtynes, bet paskui atėjo tas vokiečių Birdas ir pradėjo nesąmones daryti. Aš apakęs. Mes jį labai gerai dengėme. Nežinau, kiek jis įmetė – keturiasdešimt, penkiasdešimt. Gerai su juo dirbome. Aš apakęs“,- prieš 12 metų sakė Šaras.

D. Nowitzki tada 40-ies taškų neįmetė, tačiau vilkėdamas Vokietijos rinktinės marškinėlius per savo karjerą yra pasiekęs šią įspūdingą ribą.

REKLAMA
REKLAMA

O ir vokiečių Birdo pravardę jis gavo pelnytai. 40-metis Dirkas savo žaidimo stiliumi ir įtaka tikrai priminė legendinį Bostono „Celtics“ žaidėją Larry Birdą.

REKLAMA

Per savo karjerą NBA jie abu atstovavo tik vieną komandą, su kuria ne tik laimėjo čempionatą, tačiau ir buvo pripažinti geriausiais lygos sezono ir finalo krepšininkais.

L. Birdas krepšininko karjerą baigė dar 1992-aisiais metais, tuo metu jau trečią dešimtmetį NBA lygoje žaidžiančio D. Nowitzki kelionė už Atlanto prasidėjo 1998-aisiais.

Tačiau viskas turi savo pradžią ir pabaigą. 2019-ųjų metų balandžio 11-ąją dieną vokiečių Birdas sužaidė savo paskutines karjeros rungtynes.

Ironiška, kad prieš savaitę į NBA lygą sugrįžęs Donatas Motiejūnas buvo paskutinių Dirko rungtynių liudininkas.

REKLAMA
REKLAMA

Būtent dvikova su Hjustono „Rockets“ klubu buvo paskutinė ilgamečiam Dalaso „Mavericks“ lyderiui.

Vokietis su profesionaliu krepšiniu atsisveikino ypač jautriai – prieš paskutines rungtynes Dalase krepšininkui nepavyko sutramdyti ašarų arenos pranešėjui tariant jo vardą:

Ašaroja ne tik jis – emocingas vokiečio atsisveikinimas privertė susigraudinti ne vieną gerbėją, net ir tuos, kurie niekada nebuvo didžiausi jo gerbėjai.

NBA lygoje net 21-ą sezoną praleidęs puolėjas kartą tapo lygos čempionu (2011 m.) ir geriausiu finalo žaidėju (2011 m.).

2007-aisiais metais jis tapo pirmuoju ir kol kas vieninteliu europiečiu, kuriam pavyko tapti naudingiausiu NBA sezono krepšininku.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vokietis NBA „Visų žvaigždžių“ rungtynėse žaidė 14 kartų, be to 4 metus (2005, 2006, 2007 ir 2009) buvo išrinktas į geriausių NBA krepšininkų pirmąjį penketą.

D. Nowitzki žvaigždė ypač ryškiai spindėjo Europos ir pasaulio čempionatuose.

Čia jis dažnai praktiškai vienas tempdavo Vokietijos rinktinę į priekį.

Ne tik pelnydavo didžiąją dalį liūto taškų, tačiau ir iškovojo du medalius – planetos pirmenybių bronzą (2002 m.) ir Europos čempionato sidabrą (2005 m.).

Vokiečio sąskaitoje taip pat yra ir gausybė asmeninių apdovanojimų, kuriuos visus išvardinti užtruktų per daug laiko.

Visgi, tikrai ne asmeniniai apdovanojimai yra tai dėl ko Dirkas visada buvo vienas labiausiai gerbiamų lygos krepšininkų.

REKLAMA

21-erius metus „Mavericks“ ekipai ištikimybę rodęs vokietis pagal šį rodiklį yra absoliutus visų laikų rekordininkas.

Niekas kitas vienoje komandoje niekada nebuvo praleidęs tiek daug laiko.

Be to, vokietis visam pasauliui įrodė, kad NBA lygoje komandą čempionų titulo link gali atvesti ir žaidėjas iš Europos.

Daugelis įsitikinęs – Dirkas Nowitzki yra geriausias visų laikų Europos krepšininkas ir pagrįstai ginčytis su šia nuomone būtų sunku.

Deja, visi esame priversti susitaikyti su realybe, kad dar viena krepšinio legenda kabina sportbačius ant vinies.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų