REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
14
Žmonijos paskutinės vilties saugykla atsidūrė pavojuje (nuotr. SCANPIX)

Poliaratyje tarp Norvegijos ir Šiaurės ašigalio Svaldbardo archipelage stūksanti sėklų saugykla, pavadinta skambiu „Paskutinio teismo dienos“ vardu, atlieka itin svarbią žmonijai misiją – ten yra sukaupti šimtai tūkstančių augalų sėklų pavyzdžių.

14

Poliaratyje tarp Norvegijos ir Šiaurės ašigalio Svaldbardo archipelage stūksanti sėklų saugykla, pavadinta skambiu „Paskutinio teismo dienos“ vardu, atlieka itin svarbią žmonijai misiją – ten yra sukaupti šimtai tūkstančių augalų sėklų pavyzdžių.

REKLAMA

Žemę ar kažkurį regioną ištikus katastrofai tai būtų ta vieta, iš kurios mokslininkai turėtų galimybę atgaivinti civilizaciją. Neseniai ji susidūria su žmogaus veiklos sukeltomis problemomis.

Norvegijos šiaurėje stovinti saugykla yra tarsi monumentas mokslui. Žmonija kadaise jau prarado Aleksandrijos biblioteką, o dabar iškyla grėsmė ir šiam žmonių bandymui išsaugoti ateities kartoms dalį turimos svarbios informacijos.

Pagrindinė šio statinio misija, nepaisant globalių karų ar branduolinių išpuolių, politinių nesutarimų, kitų išorinės aplinkos poveikių, žemės drebėjimų ar globalių nelaimių – turėti augalų kultūrų pavyzdžių iš viso pasaulio, kurias vėliau būtų galima „atgaivinti“.

REKLAMA
REKLAMA

Sėklos – ir iš Lietuvos

Pasaulinės sėklų saugyklos sienose yra laikomi ir iš Lietuvos atkeliavę sėklų pavyzdžiai.

Šiuo metu Norvegijos amžinojo įšalo žemėje yra saugomi: sėjamasis linas, daugiametė svidrė, sėjamasis žirnis, rapsas, sėjamasis rugys, gauruotoji soja, pomidoras, pašarinis motiejukas, paprastoji kraujažolė, daržinė pupelė, paprastoji morka, paprastoji jonažolė.

REKLAMA

Milijonas sėklų 120 metrų po žeme

Vieta saugyklai, kuri pradėta statyti 2006-aisiais, buvo parinkta neatsitiktinai. Visų pirma, tai Svaldbarde yra natūraliai nuolatos šalta, kas leidžia išsaugoti saugomus pavyzdžiui net jei būtų pažeistos šaldymo sistemos.

Pirmosios sėklos į saugyklą pradėtos vežti 2008-ųjų vasarį. Projektą finansuoja Norvegija, o jo veikla yra koordinuojama su Pasaulio pasėlių įvairovės trestu.

2018-ųjų pabaigoje saugykloje buvo laikoma daugiau nei 980 tūkst. sėklų pavyzdžių. Teoriškai talpykloje gali būti laikoma iki 4,5 mln. sėklų pavydžių.

REKLAMA
REKLAMA

Svaldbarde yra laikomos sėklos iš daugiau nei 1700 pasaulyje išsibarsčiusių mažesnių sėklų saugyklų, daugiau nei 100 valstybių.

Sėklos saugykloje yra saugomos trijų sluoksnių folijos pakuotėse specialiuose šaldikliuose.

Mokslininkai pasiekti sandėlį gali tik 120 metro ilgio tuneliu, praeidami penkias sandarias ir elektroniniu užraktu apsaugotas duris.

Oro temperatūra saugomose patalpose yra palaikoma ties 0 laipsnių pagal Farenheitą riba (-18 laipsnių pagal Celsijų). Saugykla yra taip sukonstruota, kad net jeigu dingtų elektros tiekimas, sėklos liktų užšaldytos dar mažiausiai 200 metų. Kalnas, kuriame yra įkasta saugykla yra amžino įšalo zonoje, kur minusinė temperatūra išsilaiko ištisus metus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Susidūrė su globalaus atšilimo problema

Su „amžinuoju įšalu“ ir kilo problemų pastaraisiais metais – dėl globalaus atšilimo kilo grėsmė ir šiam regionui. Naujas Norvegijos klimato tarnybų centro tyrimas perspėja, kad kylant Arkties temperatūra kelia riziką tiek saugyklai, tiek ir visam regionui aplink ją.

Mokslininkai perspėja, kad „savaiminio atšaldymo“ mechanizmas netrukus gali būti pažeistas.

Jau 2017-aisiais buvo užfiksuota rekordiškai aukšta temperatūra, dėl didelių kritulių buvo pažeistas saugyklos tunelis. Nuo nelaimės išgelbėjo sandari saugyklos tunelių sistema, kuri apsaugojo sukauptas sėklas nuo drėgmės.

REKLAMA

„Daug vandens pateko į tunelio pradžią ir vėliau užšalo į ledą, viduje užėjus galima buvo išvysti ledynus“, – „The Guardian“ pasakojo saugyklos administracijos atstovė Hege Njaa Aschim.

Jos teigimu, pagrindinis klausimas yra tas, ar tai tebuvo vienetinis atvejis, ar ateityje reikia tikėtis situacijos pablogėjimo.

Ekspertės teigimu, statant objektą nebuvo numatyta galimybė, kad amžinasis įšalas nebeatliks savo funkcijos ir žmonėms teks prisidėti.

„Dabar 24 valandas per parą. Praėjusiais metais Norvegija skyrė papildomus daugiau nei 12 milijonų eurų geresnei saugyklos apsaugai. Pinigai buvo išleisti tunelio įtvirtinimams ir apšildymui, papildomiems elektros energijos ir šaldymo šaltiniams.

Arkties temperatūra nuo tol tik augo, dėl klimato kaitos aktyviai traukiasi amžinojo įšalo apimama teritorija. Naujausi tyrimai rodo, kad nuo 2017-ųjų grėsmė Pasaulinei sėklų saugyklai tik dar labiau išaugo, rašoma „Business Insider“.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų