REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Kai žmogų staigiai ištinka liga, lydima skausmų, jis būna pasiryžęs padaryti bet ką, kad kuo greičiau tos negandos atsikratytų. Dažnas galvoja, kad vertėtų gydytojui įduoti kokį paskatinamąjį vokelį, kad gydymas vyktų geriau ir greičiau.

Kai žmogų staigiai ištinka liga, lydima skausmų, jis būna pasiryžęs padaryti bet ką, kad kuo greičiau tos negandos atsikratytų. Dažnas galvoja, kad vertėtų gydytojui įduoti kokį paskatinamąjį vokelį, kad gydymas vyktų geriau ir greičiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Su panašia situacija neseniai susidūrė ir vos prieš kelis metus dvidešimtmetį atšventusi Aistė, kurią surietė tarpslankstelinių diskų liga. Merginą kankino nugaros skausmai, pereinantys į kairę koją. Ji negalėjo miegoti, beveik nepajėgė vaikščioti, judėti. Šeimos gydytoja išrašė siuntimą pas Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės gydytoją neurologę Ilona Bičkuvienę.

REKLAMA

Patarė pas gydytoją eiti su vokeliu

„Man labai reikėjo skubios pagalbos. Močiutė patarė vykstant pas neurologę iš anksto pasiruošti dovaną jai – vokelį su pinigais. Sakė, kad nuo to tikrai nebus blogiau, o gal gydytoja paskirs reikiamus brangius tyrimus nemokamai, išrašys geresnius vaistus. Tačiau aš tikėjau gydytojos kompetencija ir tuo, kad ji privalo padėti kiekvienam pacientui pasijusti geriau, nepriklausomai nuo to, ar davė kokių nors dovanų, ar ne. Nusprendžiau jokių vokelių nenešti, bet ir be jų gavau puikiausią gydymą. Man gydytoja paskyrė kompiuterinės tomografijos tyrimą, ambulatorinės reabilitacijos ir manualinės terapijos kursą. Išgijau gana greitai ir iki šiol esu dėkinga neurologei I. Bičkuvienei“, – savo ligos istoriją pasakoja Aistė.

REKLAMA
REKLAMA

Mergina teigia mananti, kad kyšių davimas gydytojams yra sovietinė atgyvena. Ji vis dar įsišaknijusi daugiausia tarp vyresnio amžiaus žmonių. Aistės močiutę taip pat įsitikinusi, kad gydytojams būtina atsidėkoti asmeniškai. Dauguma jaunosios kartos pacientų į tokius dalykus žiūri neigiamai ir, patekę į medikų rankas, net negalvoja apie jokį nelegalų atsidėkojimą. O ir jaunesniosios kartos medikai kategoriškai nusiteikę prieš bet kokias korupcijos apraiškas ir kyšių neima. Daug gydytojų pacientus tikina, kad vienas kitas vokelis tikrai iš esmės nepakeis jų finansinės padėties ir nepagerins gyvenimo kokybės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kyšis – nusikaltimas

„Aš močiutės nepaklausiau ir jokių dovanų gydytojai nenešiau dar ir dėlto, nes buvau girdėjusi, jog bet kokia, kad ir menka dovanėlė – saldainiai, kava ar pan. –yra laikoma kyšiu ir už jį galiu būti nubausta. Užsitraukti baudžiamosios atsakomybės tikrai. Be to, ne kartą esu girdėjusi gydytojų atsiliepimus apie situacijas, kai pacientas bando įbrukti kyšį. Jie laiko tai pažeminimu, įžeidimu, nepasitikėjimu jų kompetencija, dėmesingumu ir geranoriškumu. Tokios situacijos būna labai nemalonios ir tik pagadina gydytojo ir paciento santykius“, – sako mergina.

REKLAMA

Visiems pacientams, kuriems tenka pasinaudoti medicininėmis paslaugomis, reikėtų prisiminti, kad už tas paslaugas jie yra jau susimokėję, mokėdami privalomojo sveikatos draudimo mokesčius. Iš tų mokesčių medikams yra mokamos algos ir pacientas iš savo kišenės neturi jam mokėti antrą kartą.

Korupcija medicinoje mažėja

Dar nemažai pacientų, bandančių gydytojui įbrukti kokią nors dovaną, tokį savo elgesį aiškina tuo, kad tai yra visuotinis reiškinys, atseit visi duoda, kaip aš galiu išsiskirti. Tačiau jau senai kyšių medicinoje nebegalima vadinti visuotiniu reiškiniu. Korupcijos mastai sveikatos priežiūros sektoriuje palaipsniui mažėja. Tai rodo visuomenės nuomonės apklausos. Situacijos gerėjimas nemaža dalimi priklauso ir nuo jaunesniosios kartos pacientų – tokių kaip Aistė – ir medikų, kurie kyšininkavimą laiko atgyvena.

Informacija parengta LR Sveikatos apsaugos ministerijai įgyvendinant Europos socialinio fondo ir Lietuvos Respublikos valstybės lėšomis finansuojamą projektą „Korupcijos prevencijos didinimas sveikatos apsaugos sektoriuje“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų