REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kazachstano naujasis prezidentas Qasymas-Jomartas Toqaevas antradienį paskelbė, kad birželio 9-ąją bus surengti pirmalaikiai valstybės vadovo rinkimai.

Kazachstano naujasis prezidentas Qasymas-Jomartas Toqaevas antradienį paskelbė, kad birželio 9-ąją bus surengti pirmalaikiai valstybės vadovo rinkimai.

REKLAMA

„Remdamasis konstitucija priėmiau sprendimą birželio 9 dieną surengti Kazachstano Respublikos prezidento pirmalaikius rinkimus“, – pranešė per valstybinę televiziją Q.-J. Toqaevas, pakeitęs praeitą mėnesį netikėtai atsistatydinusį ilgametį lyderį Nursultaną Nazarbaevą.

Atitinkamą pranešimą išplatino ir prezidentūros spaudos tarnyba.

„Paskirti Kazachstano Respublikos prezidento pirmalaikius rinkimus 2019 metų birželio 9 dieną. Kazachstano Respublikos centrinė rinkimų komisija turės organizuoti ir surengti pirmalaikius prezidento rinkimus“, – sakoma įsako tekste.

Ankstesnis Kazachstano lyderis N. Nazarbaevas, atėjęs į valdžią dar prieš šaliai 1991 metais tampant nepriklausoma po Sovietų Sąjungos subyrėjimo, kovo 19-ąją paskelbė atsistatydinantis ir kitą dieną pasirašė įsaką dėl savo įgaliojimų nutraukimo. Pagal šalies konstituciją, prezidento įgaliojimai buvo perduoti tuomečiam Senato pirmininkui Q.-J. Toqaevui.

REKLAMA
REKLAMA

Naujasis lyderis turi mandatą dirbti šiame poste iki ankstesnio prezidento kadencijos pabaigos 2020 metų balandį.

„Turime tęsti darbą dėl Elbasi strategijos įgyvendinimo“, – pareiškė Q.-J. Toqaevas, pavartodamas N. Nazarbaevo garbės titulą, verčiamą kaip „tautos lyderis“.

REKLAMA

„To galima pasiekti tik per tiesioginę liaudies valios išraišką... Kaip laikinasis valstybės vadovas garantuoju, kad rinkimai vyks sąžiningai, atvirai ir teisingai“, – pridūrė jis.

Q.-J. Toqaevas nurodė, kad prieš paskelbęs rinkimus pasitarė su N. Nazarbaevu ir kitais aukšto rango pareigūnais, įskaitant eksprezidento dukrą Darigą Nazarbaevą.

„Elbasi dėka sukūrėme sėkmingą valstybę, garsėjančią visame pasaulyje. Kazachstanas užima gerbiamą vietą tarptautinėje bendruomenėje“, – pabrėžė laikinasis prezidentas.

Q.-J. Toqaevas atėjo į valdžią per pompastišką ceremoniją nepraėjus nė parai po to, kai N. Nazarbaevas – vienintelis nepriklausomo Kazachstano lyderis – netikėtai paskelbė apie savo atsistatydinimą.

REKLAMA
REKLAMA

78 metų N. Nazarbaevas garsėjo savo atsargia diplomatijos strategija, pagal kurią suteikiamos privilegijos svarbioms partnerėms Rusijai ir Kinijai bei palaikomi geri santykiai su Vakarais.

Kaip bebūtų, ši Vidurio Azijos šalis neturi patirties rengiant rinkimus, kurie atitiktų Vakarų stebėtojų sąžiningumo kriterijus. Kazachstaną taip pat nuolat kritikuoja žmogaus teisių gynėjai dėl opozicijos slopinimo.

Kai Q.-J. Tokayevas perėmė prezidento įgaliojimus, Senato lydere tapo D. Nazarbaeva. Šis žingsnis paskatino kalbas apie gresiantį dinastinį valdžios perdavimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų