REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Alergijos, arba alerginiai rinitai, paūmėja tuomet, kai įkvepiate alergenų – dulkių, gyvūnų plaukų ar žiedadulkių.

Alergijos, arba alerginiai rinitai, paūmėja tuomet, kai įkvepiate alergenų – dulkių, gyvūnų plaukų ar žiedadulkių.

REKLAMA

Alergijų priežastys ir gydymas

Nors alergijų pasitaiko labai dažnai, štai keletas mažiau žinomų faktų apie jų priežastis ir apie tai, kaip jas gydyti.

Atsidarote langus ir įleidžiate gryno oro

Orams šylant visi norime plačiai atverti langus ir kvėpuoti išsiilgtu grynu oru. Bet prieš siekdami lango, pagalvokite apie alergijas.

Nors šiltas vėjelis gali būti malonus, su juo ateina ir žiedadulkės, kurios jūsų namus ar automobilį pripildo medžiagų, verčiančių jus čiaudėti.

Darosi karšta? Naudokite oro kondicionierių. Oro kondicionierius sumažins žiedadulkių poveikį, o aplinkoje bus maloniai vėsu. 

REKLAMA
REKLAMA

Pavasarinis valymas

Kol visą žiemą snaudėte jūs, taip pat snaudė ir namų dulkės ir nešvarumai. Norėdami pašalinti šiuos alergenus, organizuokite pavasarinį valymą.

REKLAMA

• Išsiurbliuokite ir išplaukite grindis, kad ant jų neliktų dulkių ir žiedadulkių, prisikaupusių per žiemą.

• Daugelis greičiausia šluoja grindis aplink stalus ir kėdes, bet pamėginkite laikinai perstatyti baldus, kad būtų lengviau išvalyti sunkiai pasiekiamas vietas.

• Pakeiskite pagalves ir karštu vandeniu išplaukite patalynę, kad atsikratytumėte prisikaupusių įkyrių patalynės erkučių.

• Jei turite vaikų, nepamirškite gerai išplauti jų pliušinių žaislų ir antklodžių, kad dulkių ir žiedadulkių neliktų.

Nepageidaujamų alergenų taip pat gali būti ir žaisluose, todėl juos išplaukite.

• Jei čiaudėti jus verčia valymo priemonės arba dėl jų užsikemša nosis, naudokite bekvapius ir hipoalerginius valiklius bei ploviklius, kad šių simptomų neliktų.

REKLAMA
REKLAMA

Jūsų pūkuoti draugai

Naminiai gyvūnai. Labai juos mylime, bet šiuo laikotarpiu jūsų brangiausias šunelis su savimi nešiojasi ne tik savo mėgstamiausią kaulą.

Gyvūnų plaukai laisvai skraidžioja po namus – jie išleidžiami tuomet, kai glostome savo gyvūną arba kai gyvūnas juda.

Net ir hipoalerginiai gyvūnai nėra 100 procentų laisvi nuo alergenų, kadangi alergenai yra randami ir gyvūnų odoje, ne tik kailyje. Jei norite ir toliau glostyti savo augintinį, dažnai prauskite savo keturkojus draugus, ypač jei juos pasivaikščioti išleidžiate ir į lauką.

Kaltinkite orą

Pavasariniai lietūs atneša alergijas? Po audros su griaustiniu žemės sporos, žolės ir augalų žiedadulkės sujuda ir pasklinda į orą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kitą dieną po audros padidėja žiedadulkių kiekis ore ir taip prasideda alergijų simptomai. Alergijas veikia ne tik lietus - alerginiai sezonai darosi vis sunkesni ir dėl klimato kaitos bei globalinio atšilimo.

Dėl visų šių priežasčių kai kuriems alerginės reakcijos gali staiga prasidėti pirmą kartą gyvenime. Medicinos daktaras Jeffrey‘is Millsteinas, dirbantis pirmosios pagalbos specialistu „Penn Internal Medicine“ centre, primena, kad alergijos gali išsivystyti bet kuriame amžiuje, net jei vaikystėje jų neturėjote.

Žiedadulkių lygis

Žiūrėdami oro prognozę taip pat galite atkreipti dėmesį į žiedadulkių lygį ore. Amerikos alerginės astmos ir imunologijos akademija kartu su vietos meteorologijos stotimis teikia tikslią ir lengvai prieinamą informaciją apie žiedadulkių lygį ore.

REKLAMA

Medžiai žiedadulkes skleidžia ryte, todėl prieš pradėdami dieną pasirenkite visiems atvejams ir pasižiūrėkite, koks šiandien žiedadulkių lygis, ypač jei dieną planuojate leisti lauke.

Tinklapyje pollen.com yra funkcija „Allergy Alert“ - tai nemokama programėlė, kurią galite atsisiųsti ir visada gauti informaciją apie oro ir alergijų prognozes savo gyvenamojoje vietoje.

Stresas

Stresas alerginių reakcijų nesukelia, bet jis gali pasunkinti alergijų simptomus. „Annals of Allergy, Asthma & Immunology“ publikuotas tyrimas atskleidė, kad alergijos ir stresas yra susiję.

Tyrimas parodė, kad nuolatinį emocinį stresą patiriantys asmenys turėjo dažnesnių alergijų paūmėjimų.

REKLAMA

Kad alergijų simptomai būtų lengvesni, pabandykite kovoti su stresu užsiimdami joga, meditacija ir sportu arba tiesiog skirkite laiko poilsiui.

PMS metu alergijos būna intensyvesnės

Ar žinojote? Menstruacijos gali dar labiau pasunkinti alergijas. Didesnis kai kurių hormonų, pavyzdžiui, estrogeno, kiekis gali būti kaltas dėl bėgančios nosies ir akių niežėjimo. Tie patys hormonai taip pat gali pasunkinti besilaukiančių mamų alergijas.

Nereceptiniai vaistai

Geriausiai būdas kovoti su sezoninėmis alergijomis – tai nereceptiniai vaistai, pavyzdžiui, antihistaminai. Bet jei antihistaminus vartojate dažnai, gali būti, kad atėjo laikas juos pakeisti steroidiniai nosies purškalais. Šie purškalai mažina uždegimus ir neleidžia reakcijas sukeliantiems alergenams pasiekti nosies audinyje esančių receptorių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei jums pasireiškia daugiau simptomų, tai dar nereiškia, kad reikia vartoti daugiau vaistų. Geriausias būdas kovoti su alergijomis yra išsiaiškinti, kas jas sukelia ir su tuo tvarkytis, kiek įmanoma mažinant kontaktą su alergenais.

Kai kuriais atvejais nereceptinių vaistų ir kontakto su alergenais mažinimo neužtenka. Tuomet dėl nepraeinančių alerginių simptomų, kurie nereaguoja į nereceptinius antihistaminus, reikėtų kreiptis į gydytojus, pataria gyd. Jeffrey‘is Millsteinas. Būtinai gydykite alergijas, kad galėtumėte visapusiškai mėgautis šiuo nuostabiu metų laiku!

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų