REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Privačioje įmonėje atlyginimas nustatomas darbuotojo ir darbdavio sutarimu. Valstybės tarnyboje visų algos susietos su baziniu dydžiu. Tačiau Lietuvos banko (LB) vadovų darbo užmokestis išskirtinis ne tik dėl nustatymo tvarkos, bet ir dėl dydžio.

Privačioje įmonėje atlyginimas nustatomas darbuotojo ir darbdavio sutarimu. Valstybės tarnyboje visų algos susietos su baziniu dydžiu. Tačiau Lietuvos banko (LB) vadovų darbo užmokestis išskirtinis ne tik dėl nustatymo tvarkos, bet ir dėl dydžio.

REKLAMA

Naujienų portalo tv3.lt kalbinti specialistai nežino, dėl kokios priežasties ar kokiu tikslu prieš daugelį metų nustatyta tokia darbo užmokesčio apskaičiavimo tvarka. Esą toks yra įstatymas ir viskas.

Lietuvos banko įstatyme numatyta: LB valdybos pirmininko atlyginimas lygus penkiems piniginio tarpininkavimo įstaigų darbuotojų vidutiniams mėnesiniams darbo užmokesčiams, skelbiamiems Lietuvos statistikos departamento.

Pirmininko pavaduotojų ir valdybos narių atlyginimo dydį, neviršijantį 90 proc. valdybos pirmininko atlyginimo dydžio, nustato Lietuvos banko valdyba. Beje, ją ir sudaro pats pirmininkas, du jo pavaduotojai ir dar du valdybos nariai. Paprastai tariant, valdybos nariai patys nustato savo algą.

REKLAMA
REKLAMA

Statistikos departamento duomenimis, praėjusių metų pabaigoje piniginio tarpininkavimo įmonių vidutinis darbo užmokestis siekė 1 719,4 Eur neatskaičius mokesčių. Vadinasi, pagal įstatymą LB pirmininko alga turėtų būti 8 597 Eur, o valdybos narių darbo užmokestis neturėtų viršyti 7 737,3 Eur neatskaičius mokesčių (pats LB nurodo 7 748 Eur).

REKLAMA

Įdomu palyginti, kad, pavyzdžiui, prezidentės oficialus darbo užmokestis yra lygus politikų, teisėjų, pareigūnų ir valstybės tarnautojų pareiginės algos 55 baziniams dydžiams. Bazinis dydis praėjusių metų pabaigoje buvo 132,5 Eur, tad šalies vadovės alga neatskaičius mokesčių – 7 287,5 Eur.

Seimo pirmininko ir premjero tarnybinės algos koeficientas, skaičiuojamas tais pačiais baziniais dydžiais, buvo 25,8. Tiesa, jiems priklauso priedas už ištarnautus Lietuvos valstybei metus, tačiau šis negali viršyti 30 proc. pareiginės algos. Vadinasi, daugiausia jie galėjo uždirbti 4 444 Eur neatskaičius mokesčių.

REKLAMA
REKLAMA

Taigi, LB pirmininkas ir valdybos nariai uždirba daugiau ne tik už Seimo pirmininką ar premjerą, bet ir už prezidentę. Kaip žinoma, LB valdybos pirmininkas yra Vitas Vasiliauskas, o be jo valdyboje dar yra Raimondas Kuodis, Tomas Garbaravičius ir Marius Jurgilas.

„Sodros“ duomenimis, LB iš viso turi 624 darbuotojus. Vidutinis jų darbo užmokestis vasario mėnesį buvo 2 381 Eur.

LB nekomentavo, kodėl reikalingas ar kuo naudingas būtent toks pirmininko ir valdybos narių darbo užmokesčio skaičiavimas, kodėl valdyba pati sau nustato algą, kai įprasta, kad privačiose bendrovėse tą daro akcininkai.

Banko Viešųjų ryšių skyriaus atsiųstame komentare nurodoma, kad tokia tvarka prieš 18 metų nustatyta įstatyme.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ne ką daugiau galėjo pasakyti ir už valstybės tarnybos politikos formavimą atsakinga Vidaus reikalų ministerija. Esą LB kaip centrinis bankas nėra valstybės tarnybos dalis, jo steigėjas yra Seimas. Ministerija patarė kreiptis į jį arba Finansų ministeriją. Pastaroji taip pat tenurodė, kad tokia tvarka nustatyta įstatyme, kurį priėmė Seimas.

Paklaustas, ar normalu, kad LB vadovybės atlyginimai didesni už šalies vadovų, Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų frakcijos narys Stasys Jakeliūnas tv3.lt sakė:

„Jeigu jie (LB vadovai, – aut. past.) tinkamai atlieka savo darbą, tai pats atlyginimas turi būti atitinkamas, nes kompetencija turi būti ne mažesnė, o galbūt viršijanti komercinių institucijų darbuotojų ir vadovų atlyginimus.

REKLAMA

Bendras pastebėjimas toks. Kiek tai normalu, kad atlyginimai viršija prezidentės, premjero ar kitų pareigūnų, na, čia jau diskusinis ir politinis klausimas. Savo nuomonę turiu, bet čia mes to paprastai neišspręsime ir neatsakysime. Ta tradicija, įtvirtinta įstatyme, tęsiasi. Taip spėčiau, kad anomalija čia yra kitų pareigūnų atlyginimai, bet tai čia jokių sprendimų nėra ir artimiausiu metu, matyt, nebus.“

Sprendžiant iš Lietuvos banko įstatymo pataisų, nuo 1994 iki 2011 m. LB vadovo darbo užmokestis buvo lygus šešiems piniginio tarpininkavimo įstaigų darbuotojų vidutiniams mėnesiniams darbo užmokesčiams. Tik po krizės jis sumažintas iki penkių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų