REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naujausia klastingojo meningokoko auka: mirė dešimties mėnesių kūdikis. Jis reanimobiliu atgabentas iš Tauragės į Klaipėdą, deja, infekcija jau buvo pažeidusi gyvybiškai svarbių organų veiklą.

Naujausia klastingojo meningokoko auka: mirė dešimties mėnesių kūdikis. Jis reanimobiliu atgabentas iš Tauragės į Klaipėdą, deja, infekcija jau buvo pažeidusi gyvybiškai svarbių organų veiklą.

REKLAMA

Į Klaipėdos universitetinę ligoninę kūdikis paryčiais atvežtas reanimobiliu iš Tauragės ligoninės.

„Pacientas buvo atvežtas balandžio 2 d. iš Tauragės ligoninės, 6.50 val. transportuotas reanimobiliu, kritiškai sunkioje būklėje, su sutrikusia gyvybiškai svarbių organų veikla“, – sako vaikų sektoriaus vedėja Zita Vetrovienė.

Balandžio 1-ąją beveik 10 mėnesių kūdikio tėvai dėl karščiavimo kreipėsi į Tauragės medikus, tačiau ligoninėje kūdikis neužsibuvo, tada jokių meningokoko požymių esą dar nebuvo. Naktį tėvai vėl kreipėsi į Tauragės medikus, šie – pagalbos į klaipėdiečius.

„Tai yra jau tipinė klinika meningokokinei infekcijai, įvertinus visą eigą, aukštas karščiavimas, po to atsiradęs hemoraginis bėrimas ir išplitęs kelių valandų bėgyje visame kūnelyje, šokinė būklė, trinkanti gyvybiškai svarbių organų funkcija, įvertinus kraujo tyrimų duomenis, diagnozė buvo aiški jau transportuojant kūdikį“, – sako Z. Vetrovienė.

REKLAMA
REKLAMA

Klaipėdos universitetinės ligoninės medikai pacientą, susirgusi meningokokine infekcija, šiemet turėjo pirmąjį.

„Praeitais metais buvo gydomi iš viso 10 pacientų, kuriems yra patvirtinta meningokokinė infekcija, pacientų amžius yra nuo 7 mėnesių iki 17 metų, tai duomenys pareitų metų, kurie buvo gydyti pas mus, vieno paciento būklė buvo kritiškai sunki, 17 metų, tačiau mums pavyko išgelbėti jo gyvybę“, – sako Z. Vetrovienė.

REKLAMA

Lietuva, Airija ir Jungtinė Karalystė – trys šalys, kuriose labai populiarus meningokoko B sukėlėjas, specialistai sako, kad jį šaltuoju metų laiku nešioja kas trečias-penktas asmuo. Kuo mažesnis vaikas, tuo didesnė tikimybė jam susirgti. Specialistai teigia, kad vienintelė apsauga – skiepai, vaikai skiepijami nemokamai.

„Valstybė nupirko meningokoko B infekcijos vakciną ir visi pagal vaikų profilaktikos skiepijimo kalendorių visi kūdikiai nuo 3 mėn. 3,6,12,15 mėnesių skiepijami nuo meningokokinės B infekcijos“, – sako ULAC Imunoprofilaktikos sk. vedėja Daiva Razmuvienė.

REKLAMA
REKLAMA

Medikai sako, kad iš pradžių peršalimą primenanti meningokokinė infekcija kimba į pačius mažiausius – kūdikius, ikimokyklinio amžiaus vaikus, antra banga – paaugliai. Šalia karščiavimo, galvos skausmo ar vėmimo tėvai turi pastebėti ir neįprastą vaiko būseną.

„Jisai kažkoks be sveikatos, temperatūra nekrinta, vangus, mieguistas, nevalgo, tiesiog mama pati jaučia, kad kažkaip, kaip yra dabar su vaiku, taip nėra buvę. Ir nes tie bėrimai jie visi kaip taisyklė šiai ligai jie prasideda apatinėje kūno dalyje“, – sako Z. Vetrovienė.

Kasmet meningokokine infekcija suserga apie 80 žmonių, kas dešimtas miršta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų