REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Nors ir didžiausia dalis Lietuvos gyventojų savo automobiliu naudojasi visus metus, yra ir tokie, kurie savo automobilį vėsiuoju periodu palieka žiemoti. Tokių automobilių saugojimui neabejotinai galime priskirti kabrioletų ar senovinių automobilių savininkus.

Nors ir didžiausia dalis Lietuvos gyventojų savo automobiliu naudojasi visus metus, yra ir tokie, kurie savo automobilį vėsiuoju periodu palieka žiemoti. Tokių automobilių saugojimui neabejotinai galime priskirti kabrioletų ar senovinių automobilių savininkus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O taip pat ir tie – garaže stovintys automobiliai –kurie nebuvo pajutę žiemos stipraus prisilietimo, juos taip pat reikia paruošti naująjam sezonui. Šis straipsnis yra skirtas būtent tiems, kurie savo automobilį planuoja prikelti iš žiemos miego.

REKLAMA

Techninės būklės patikrinimas

Prieš atidarant savo automobilio dangtį, naudinga atlikti parastą vizualų patikrinimą. Tai reiškia, apeiti aplink automobilį ir patikrinti ar po apačia nėra įtartinų skysčio dėmių. Taip pat galima prielaida, kad žiemos metu prie jo galėjo patekti maži gyvūnai, kurie galėjo padaryti nuostolių. Pavyzdžiui, apgraužti vasarines padangos ir kitokius minkštos medžiagos elementus, sunešti nešvarumus į ventiliacines angas arba net įsirengti ten būstą. Kaip pagrindinis patikrinimas atliktas, galite sutelkti dėmesį ir išsamesniam patikrinimui.

REKLAMA
REKLAMA

Skysčiai ir jų pratekėjimas

Jei po automobiliu nėra matoma skysčio dėmių, tolesni veiksmai – atverti variklio skyriuje dangtelį ir ten atlikti patikrą. Būtinai patikrinkite kokiame stovyje yra visos matomus vamzdelius – reikia patikrinti ar juose nėra įtrūkimų ar jie nėra per daug atlaisvinti, nes prastovos ir temperatūros pokyčiai juos įtakoja keisdami jų dydį. Apskritai, tikrinant variklio talpą, reikia atkreipti dėmesį į šiuos dalykus:

  • vamzdelius;
  • diržus;
  • laidus;
  • tarpines.

Jei matomų nutekėjimų nėra, tada yra atėjęs laikas patikrinti variklio alyvos lygį ir jo stovį – jei reikės, jį galima užpildyti ar pakeisti. Taip pat negalima pamiršti apie aušinimo skystį ir transmisines alyvas. Priklausomai nuo atuomobilio amžiaus, reikia patikrinti ir vairo sustiprintojo rezervuarą. Senesnių metų automobiliams apie tai nereikia nerimauti. Saugumo sumetimais patartina nuvalyti stabdžių sistemą, idealus atvejis- tai daryti vietoje – pačių jėgomis arba su mechaniko pagalba.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Valant stabdžių sistemą, galima patikrinti ar stabdžių diskai ir kaladėlės yra pakankamai stori ir be rimtų nudilimo požymių.

Pakeitus reikiamus skysčius ir patikrinus jų lygį, galima tikrinti sekančius elementus.

Akumuliatoriaus būklė

Automobilio akumuliatorius yra labai svarbi jos sudėtinė dalis, užtikrinanti starterio ir elektronikos darbą. Reikėtų prisiminti, kad jis gali išsikrauti ir per ilgesnį nenaudojimo periodą, ne tik dėl pernelyg aktyvaus maitinimo šaltinio. Prieš palikdami automobilį

žiemoti, geriausias variantas būtų jį atjungti ir išimti iš mašinos. Šis variantas apsaugos nuo to, kad automobilio elektros sistema neiškraus akumuliatorių iki galo.

REKLAMA

Prieš jį įdėdami atgal į automobilį, reikia patikrinti jo įtampą. Jei ji yra per žema- reikia įkrauti. Dar vienas niuansas, apie kurį reikia nepamiršti – pliusiniai ir minusiniai terminalai. Jie turi būti švarūs ir patikrinti ar nėra kokių nors korozijos žymių.

Kaip akumuliatorius yra įdėtas, atėjo laikas riedėjimo daliai.

Padangų būklė

Šie tokie svarbūs gumos gaminiai bus patikimo ir lygaus kelio saugumo garantas. Visiems žinome, kad jos linkę dilti dėl pernelyg dažno ar aktyvaus vairavimo, tačiau tai nėra vieninetelė grėsmė jų tarnavimo amžiui. Guma yra viena iš tų gaminių, kurie bėgant laikui praranda savo ypatybes – jos tampa kietos ir plyšta. Todėl, kiekvienu konkrečiu atveju, pirmiausiai reikia patikrinti, kokie yra padangų pagaminimo metai. Jei jos yra senesnės nei penki metai, galbūt atėjo laikas įsigyti naujas vasarines padangas. Padangų apžiūros metu reikia patikrinti protektoriaus nudilimą, gumbus ar kitokio tipo pažeidimus. Paliekant automobilį ilgesniam laikui vienoje vietoje, galima patikrinti ir padangų nusėdimą, atsiradusį dėl ilgalaiko automobilio svorio įtakos. To galima išvengti, automobilio laikymui specialiai įsigyjus pigias vasarines padangas.

REKLAMA

Kaip visi pagrindiniai automobilio elementai patikrinti, galima pradėti galvoti apie jų užvedimą. Prieš tai darant, rekomenduojama atlikti nedidelius pasiruošimo darbus, kad procesas būtų visiškai saugus.

Automobilio užvedimas ir paleidimas

Prieš pasukdami automobilio raktą, jį reikia išstumti į lauką iš garažo. Tai yra rekomenduojama saugos priemonė, kad uždarose patalpose nesusikauptų išmetamosios dujos. Dar vienas pavojingas momentas yra techniniai pažeidimai, kurių nebuvo galimybės pastebėti tikrinant automobilio būklę. Įvairių sistemų vidiniai pažeidimai gali sukelti liepsną sukeliančias situacijas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip tai yra atlikta, galime atlikti sekančius veiksmus:

1. Variklio užvedimas – uždegimo raktą reikia pasukti vieną kartą, po to šiek tie palaukti, kol sistema pasiruoš užvedimui;

2. Variklio pašildymas – kaip pradeda darbuotis, varikliui tam tikrą laiką turi leisti veikti tuščia eiga, nespaudžiant akseleratoriaus pedalo ir nedidinant apsukų. Kaip jis įšils, galima patikrinti ar nepasirodė įtartini dūmai ar skysčių pratekėjimai;

3. Stabdžių patikrinimas – prieš pradedant judėjimą turite būti įsitikinę, kad važiavimo metu stabdžiai nenuvils. Jie turi būti spaudžiami su jėga, kokia naudojama įprastai, norint suprasti, ar jie nėra per daug lengvi, kieti ir ar pedalas po nuspaudimo grįžta į pirminę poziciją;

REKLAMA

4. Pirmas važiavimas – kaip patikra yra pabaigta, galime leistis į nedidelę kelionę, kad visi skysčiai praeitų per sistemas.

Kaip mašina yra techniškai tvarkinga, ją belieka tik nuplauti ir nupoliruoti, nes stovint garaže, tikrai bus susidaręs nedidelis nešvarumų sluoksnis. Jei automobilio patikrinimo metu, nustatėte, kad padangoms yra atsiradę koks defektas, jas tikrai reikia pakeisti naujomis.

Kokias vasarines padangas pasirinkti?

Variantų yra daug ir įvairūs. Kiekvienas gamintojas stengiasi pasiūlyti pagal galimybes platesnį pasirinkimą, kad vartotojui būtų galimybė pasirinkti tokias padangas, kurios atitiktų konkrečioms sąlygoms ir vairavimo stiliui. Vienas iš dažniausių faktorių padangų pasirinkimui tikrai yra kaina. Įsigydami pigias vasarines padangas, yra galimybė, kad joms bus trumpesnis tarnavimo amžius, todėl svarbiau būtų surasti idealų kainos ir kokybės atitikimą.

REKLAMA

Padangos paprastai klasifikuojamos pagal jų protektoriaus tipą. Jam gali būti simetrinis ar asimetrinis raštas, raštas su nurodyta kryptimi, o taip pat ir asimetriškas protektorius su nurodyta kryptimi. Kiekvienas iš jų turi savo ypatybes, su kuriuomis reikia susipažinti, prieš perkant padangas.

Simetriškas raštas – jam yra žemas pasipriešinimas ridai ir triukšmo lygis, geras sukibimas ir aukštas degalų ekonomiškumo rodiklis.

Asimetriškas raštas – jam yra būdingas žemas triukšmo lygis, geras sukibimas su kelio paviršiumi ir gera vandens išstūmimo galimybė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Raštas su nurodyta kryptimi – šios padangos užtikrina gerą sukibimą su paviršiumi, taip pat maksimaliai gerai išstums didelį vandens kiekį. Šis raštas garantuos ir gerą valdomumą esant dideliam greičiui ir bus gana taupios degalų sunaudojimo atžvilgiu.

Asimetriškas / nurodytos krypties raštas – šis ne tiek populiarus raštas leis labai gerai išstumti vandenį ir išsaugoti gerą sukibimą tiek posūkiuose, tiek važiuojant tiesiai.

Norint, kad automobilis tarnautų ilgiau, reikia periodiškai tikrinti jo būklę. Labai svarbu ir pradėti naują sezoną, jei automobilis žiemą tiesiog stovėjo garaže. Sistemoje esantys skysčiai bėgant laikui linkę stingti ir kiti elementai gali būti paveikti bėgant laikui.

Vasarines padangos ir naudingas konsultacijas galite gauti padangų prekybos vietoje Padangos1. Įeik ir išsirink!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų