REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV žiniasklaidoje dešimtį metų aptarinėta Schofieldų šeima, auginanti šizofrenija sergančius vaikus ir dalyvavusi ne vienoje televizijos šou laidoje, sulaukė vaikų teisių tarnybų dėmesio. Buvo priimtas sprendimas paimti vaikus iš šeimos, kuomet paaiškėjo, kad motina nuolatos girdė jiems ligą galėjusius išprovokuoti vaistus.

JAV žiniasklaidoje dešimtį metų aptarinėta Schofieldų šeima, auginanti šizofrenija sergančius vaikus ir dalyvavusi ne vienoje televizijos šou laidoje, sulaukė vaikų teisių tarnybų dėmesio. Buvo priimtas sprendimas paimti vaikus iš šeimos, kuomet paaiškėjo, kad motina nuolatos girdė jiems ligą galėjusius išprovokuoti vaistus.

REKLAMA

Nuo pat 2009-ųjų Susan ir Michealas Schofieldai pasakojo žiniasklaidai, kad augina du vaikus su įgimta šizofrenija. Tėvai bendravo su įvairiais leidiniais, apie juos buvo sukurtas dokumentinis filmas, jie viešinosi televizijose ir turėjo savo sukurtą „YouTube“ kanalą „apie gyvenimą su šizofrenija sergančiais vaikais“.

2017-aisiais, po eilinio Susan interviu, „Reddit“ ir kitų internetinių platformų vartotojai pradėjo dalintis įtarimais, kad vaikai savo psichinę ligą gavo visai ne dėl „įgimtos šizofrenijos“, o dėl neuroleptikų perdozavimo, kuriais motina tariamai bandė juos „pagydyti“. 2019-ųjų kovą globos tarnybos pasiėmė vaikus iš šeimos – netrukus po to, kai vienoje iš televizijos laidų ji prisipažino, kad savo sūnų rodė 50 gydytojų su viltimi, kad jam bus diagnozuota liga, ir davė jam arkliškas vaistų dozes.

REKLAMA
REKLAMA

Motina sukūrė verslo piramidę

Pirmą sykį visuomenė apie Schofieldų šeimą sužinojo 2009-aisiais, kuomet jie pasirodė Oprah Winfrey laidoje. Televizijos laidų vedėja atvyko į Kaliforniją, kad galėtų pakalbinti tuomet septynmetę Jani (sutrumpintas January vardas), kuriai metais anksčiau buvo diagnozuotas „retas vaikų šizofrenijos atvejis“. Vaizdo įraše mergaitė rodė savo piešinius ir pasakoja apie personažus, kurie žaidžia su ja haliucinacijų metu – „blogąjį“ katiną vardu 400, mergaitę vardu 24 valandos ir kitą katiną Sikamorą.

REKLAMA

Netrukus apie „negirdėta vaikų šizofrenijos atvejį“ pradėjo kalbėti visa žiniasklaida. Leidiniai skelbė informaciją su antraštėmis „Vaikų šizofrenijos pavojai“, „Jos pasaulis – iliuzija. Balsai ragina ją žudyti. Jai šizofrenija. Jai 9 metai“ ar „Nuraminti neprašytus svečius jos galvoje“, rašoma „tjournal“.

2010 metais „Discovery“ apie Jani išleido dokumentinį filmą „Gimęs su šizofrenija“. Dar po kelių metų apie šeimą išsamų pasakojimą publikavo „The Huffington Post“. 2013-aisiais jie buvo pakviesti į populiarią psichologo Phillo pokalbių laidą. Joje mergaitė pasakojo apie savo iliuzijų pasaulį ir visos laidos metu elgėsi akivaizdžiai hiperaktyviai.

REKLAMA
REKLAMA

Tuomet tėvai pastebėjo šizofrenijos simptomus ir pas jaunesnį Jani brolį Bhodį. Tėvai diagnozavo berniukui autizmą, tačiau Susane reikalavo, kad jos vaikui būtų diagnozuota būtent šizofrenija. Netrukus apie jų šeimą buvo išleista knyga. Tėvai įkūrė „Jani fondą“, kuris 2015-aisiais sulaukė 500 tūkst. dolerių aukų.

Kuomet žiniasklaidos dėmesys šeimai atslūgo, Susan pradėjo savo „YouTube“ kanalo veiklą. Ji viešino vaizdo įrašus iš kasdienio savo vaikų gyvenimo ir pasakojo apie jų gydymą. Mama filmavo ir vizitus pas gydytojus, pykčio priepuolius ar net prausimą duše. Viename iš vaizdo įrašų Jani pasakoja apie savo pirmąsias menstruacijas, o kitame iš Bhodi yra imamas kraujas tyrimams, tačiau jis niekaip į tai nereaguoja. Kanalas vėliau buvo pašalintas, tačiau internete dar galima surasti kai kurių jo įrašų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2015-aisiais Michealas išsiskyrė su žmona, išsikraustė į kitą valstiją ir ten sukūrė naują šeimą. 2017-aisiais Susan išleidžia knygą „Gimęs su šizofrenija: mamos psichinės šeimos sveikatos paieškos“. Išleidusi knygą ji pradėjo dar atviriau pasakoti savo „YouTube“ kanalo lankytojams apie vaikų patirtis negu anksčiau.

Sukėlė įtarimų viešindama vartojamų vaistų dozes

„Reddit“ bendruomenėje tuo metu susibūrė grupė žmonių, kurie atkreipė dėmesį į smurtą šioje šeimoje. Grupė net įkūrė atskirą kanalą „Schofieldų melas“, kuriame detaliai pateikė motinos teiginius diskredituojančius faktus.

Internetinių forumų lankytojai atkreipė dėmesį į keistą Susan elgesį bendraujant su vaikais, kurį laikė fiziniu ir emociniu smurtu.

REKLAMA

Jie pastebėjo, kad motina eina pas skirtingus gydytojus siekdama gauti kuo stipresnių neuroleptikų, kurie, jos manymu, yra būtini vaikams.

Interneto sekliai iš pačios Susan vaizdo įrašų sužinojo, kokias tabletes ir kokiomis dozėmis vartoja jos vaikai. „Schofieldų melas“ kanale buvo pateiktos vaizdo įrašų ištraukos, kuriose matyti, kad vaikų būklė kasmet darėsi vis prastesnė. Kanalo lankytojai iškėlė versiją, kad Bhodis galėjo negauti tinkamo gydymo. Jo motina eidavo vis pas kitą gydytoją ir jų skirtus vaistus girdydavo vaikui.

Aktyvistų grupės nariai iškėlė versiją, kad berniuko sveikatos problemos yra susijusios ne su įgimta liga, o su pernelyg aktyviu psichotropinių vaistų vartojimu. Berniuko vartojami vaistai per didelėmis dozėmis galėjo sukelti ne tik nevalingų judesių atsiradimą, tačiau ir sustiprinti polinkį priepuoliams, ar sustiprinti tų pačių psichologinių problemų atsiradimą.

REKLAMA

Socialiniuose tinkluose buvo iškelta versija, kad Susan Schofield kenčia dėl taip vadinamo Miunchauzeno sindromo. Jo metu tėvai ar globėjai sąmoningai provokuoja vaiko ligas ar jas išsigalvoja, kad galėtų nuolat kreiptis į medikus pagalbos.

Valdžia atėmė vaikus po televizijos laidos

2019-aisiais vaikų tėvas Michealas nusprendė sugrįžti į Daktaro Phillo televizijos pokalbių laidą. Laidos įrašas pasirodė kovo mėnesį. Joje vyras be savo vaikų sveikatos aptarinėjo ir buvusios žmonos kuriamus vaizdo įrašus savo „YouTube“ kanalui.

Motina kategoriškai nesutiko su tuo, kad eksploatuoja vaikui siekdama išgauti naudos. Jos manymu, ji „eksploatuoja psichinėmis ligomis sergančių vaikų priežiūros sistemą“. Būtent šioje laidoje paaiškėjo, kad Susan vedė savo sūnų pas 50 gydytojų, kad nors vienas jų diagnozuotų berniukui šizofreniją. Ji prisipažino, kad pati kenčia nuo bipolinio sutrikimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ji filmavo Bhodį duše ir tualete. Ji pati tvirtina, kad filmuoja tai tam, kad atkreiptų dėmesį į psichinės sveikatos problemas, tačiau aš nemanau, kad jos tikslas buvo kažką kažko išmokyti. Aš manau, kad jos tikslas – uždirbti, nes ji gyvena iš reklamos pinigų“, – laidoje kalbėjo Michaelas Schofieldas.

Laidos vedėjas pažymėjo, kad Susan savo vaikams davė klozapino – psichozę turintį raminti vaistą, kuris šizofrenikams yra išrašomas tik kraštutiniais atvejais, jeigu neveikia jokie kiti vaistai. Televizijos šou žvaigždė sutiko padėti šeimai, tačiau tik tuo atveju, jeigu motina sutiks panaikinti „YouTube“ kanalą. Po šios laidos kanalas iš tiesų buvo panaikintas, tačiau Susan pareiškė, kad atnaujins „dokumentikos kūrimą“ iškart, kai tik jos vaikui bus suteikta pagalba.

REKLAMA

Netrukus po laidos paaiškėjo, kad vaikus iš šeimos paėmė vietos globos įstaiga. Michealas pranešė, kad Jani ir Bhodis yra laikinai perduoti vietos vaikų namams ir šiuo metu yra prižiūrimi psichiatrai, kurie atlieka medicininius tyrimus, o Los Andželo teismas uždraudė tėvams viešinti pradėtos bylos tyrimo detales. Pažymima, kad kaltinimai dėl žiauraus elgesio Schofieldams kol kas nėra pateikti.

„The Verge“ pažymima, kad „YouTube“ jau ne pirmą sykį susiduria su šeimyninių tinklaraščių problema. 2017-aisiais buvo atimtos tėvystės teisės iš šeimos, kuri tyčiojosi iš savo nepilnamečių vaikų, mušė juos, o vaizdo įrašus dėjo į savo „FamilyOFive“ kanalą. Kiekvienu iš šių ir kitų panašių atvejų žiauriai elgtis su vaikais tėvus galėjo pastūmėti nuolatinė konkurencija dėl dėmesio ir už reklamą gaunami pinigai.

Panašus, tačiau su technologijomis nesusijęs, atvejis buvo užfiksuotas ir Rusijoje. Viena moteris įsivaikino berniuką ir specialiai marino jį badu, kad jam būtų skirta neįgalumo pašalpa.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų