REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Britų vyriausybė ir pagrindinė opozicija ketvirtadienį turi surengti tolesnes derybas dėl krizės, parlamentarams pritarus „Brexit“ atidėjimui, kad Jungtinė Karalystė balandžio 12 dieną neiškristų iš Europos Sąjungos be sutarties.

Britų vyriausybė ir pagrindinė opozicija ketvirtadienį turi surengti tolesnes derybas dėl krizės, parlamentarams pritarus „Brexit“ atidėjimui, kad Jungtinė Karalystė balandžio 12 dieną neiškristų iš Europos Sąjungos be sutarties.

REKLAMA

Galimybių vis mažėja, ir ministrė pirmininkė Theresa May pakeitė kursą: pakvietė Leiboristų partijos lyderį Jeremy Corbyną trečiadienį derėtis dėl kompromiso, su kuriuo būtų išvengta chaotiško išstojimo be sutarties jau po aštuonių dienų.

Abiejų šalių derybininkų komandos ketvirtadienį turi vėl susitikti skubioms diskusijoms, kurios planuojamos visą dieną.

Premjerės su ES suderintą „Brexit“ susitarimą britų parlamentarai jau atmetė tris kartus. Artėjant balandžio 12 dienai, kai 46 metus ES priklausiusi JK turi išstoti, susitarimo vis dar nėra, ir kantrybė Briuselyje senka.

REKLAMA
REKLAMA

Th. May antradienį paskelbė, kad per ES viršūnių susitikimą Briuselyje balandžio 10 dieną sieks dar vieno trumpo „Brexit“ atidėjimo.

313 balsų prieš 312

Siekiant išvengti šalies išstojimo be sutarties jau kitos savaitės penktadienį, vėlai trečiadienį buvo skubiai surengtas parlamento balsavimas, per kurį minimalia persvara priimtas įstatymo projektas, numatantis, kad vyriausybė privalės siekti atidėti „Brexit“ po balandžio 12-osios.

REKLAMA

Projektas žemuosiuose Bendruomenių Rūmuose buvo priimtas vos vieno balso persvara: 313 balsų prieš 312. Ketvirtadienį šis pasiūlymas dideliam vyriausybės apmaudui bus pateiktas Lordų Rūmams galutiniam patvirtinimui.

„Mes nusivylę, kad parlamentarai pasirinko paremti šį įstatymo projektą“, – sakė vyriausybės atstovas.

„Ministrė pirmininkė jau paskelbė aiškų procesą, pagal kurį galime išstoti iš Europos Sąjungos su sutartimi, ir mes jau įsipareigojome siekti tolesnio atidėjimo, – sakė jis. – Jei bus priimtas, šis įstatymo projektas labai suvaržys vyriausybės galimybes derėtis dėl atidėjimo.“

REKLAMA
REKLAMA

„Konstruktyvios derybos“

Th. May sakė, kad trečiadienio derybos su J. Corbynu buvo konstruktyvios, ir užsiminė, kad galėtų būti pasirengusi atsisakyti savo ankstesnių principų ir išklausyti pasiūlymus dėl daug glaudesnių prekybinių santykių su ES po „Brexit“ negu būtų pasirengę priimti daug konservatorių.

Abi šalys pademonstravo „lankstumą ir įsipareigojimą užbaigti dabartinę nežinią dėl „Brexit“, sakė Dauningo gatvės atstovas.

„Sutarėme dėl darbo programos, kad tesėtume (pažadą) britams, apsaugodami darbo vietas ir saugumą“, – pridūrė jis.

J. Corbynas sakė: „Nėra tiek pakeitimų, kiek tikėjausi, bet (ketvirtadienį) diskutuosime toliau,.. kad išnagrinėtume techninius klausimus.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ministrei pirmininkei jis pasakė, kad leiboristai nori muitų sąjungos su ES ir galimybių pasiekti jos bendrąją rinką, ir iškėlė „visuomenės balsavimo galimybę siekiant užkirsti kelią iškritimui (be sutarties) ar išstojimui su bloga sutartimi“.

Jei derybose tarp vyriausybės ir leiboristų nebus pasiektas kompromisas, kurį paremtų abi šalys, Th. May tikisi, kad bus galima parengti abiem šalims priimtinų pasiūlymų, kurie bus pateikti įpareigojantiems parlamento balsavimams.

A. Merkel vyksta į Dubliną

Britų premjerės staigų pozicijos pasikeitimą ES lyderiai vertino atsargiai. Jie nori, kad išstojimo klausimas būtų išspręstas iki Europos Parlamento rinkimų, prasidėsiančių gegužės 23 dieną.

REKLAMA

Kaip sakė iždo sekretorius Philipas Hammondas, tikimasi, kad Briuselis per viršūnių susitikimą balandžio 10 dieną pasiūlys ilgesnį atidėjimą nei planuoja Britanija, bet Londonas norės sutrumpinti tą periodą, kai tik bus pasiektas „Brexit“ susitarimas.

„Visiems būtų naudinga, kad mes tuo momentu pereitume į įgyvendinimo periodą“, – televizijai ITV sakė jis.

Tuo metu Vokietijos kanclerė Angela Merkel ketvirtadienį turi lankytis Dubline ir su Airijos premjeru Leo Varadkaru aptarti „Brexit“.

Ji yra pažadėjusi „iki paskutinės valandos kovoti“, kad būtų išvengta Britanijos išstojimo be sutarties. Tokio scenarijaus atveju labiausiai nukentėtų vienintelė JK sausumos kaimynė Airija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų