REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus Radvilų gimnazijoje – neramios dienos. Pranešta, kad 15-metis moksleivis susirgo itin užkrečiama ir pavojinga liga – meningokokine infekcija.

Vilniaus Radvilų gimnazijoje – neramios dienos. Pranešta, kad 15-metis moksleivis susirgo itin užkrečiama ir pavojinga liga – meningokokine infekcija.

REKLAMA

Kaip tv3.lt teigė gimnazijos direktoriaus pavaduotoja ugdymui direktoriaus pavaduotoja ugdymui Jolita Mianikiene, ši liga diagnozuota mokykloje besimokančiam gimnazistui.

„Nustatytas meningokokinis meningitas. Moksleiviui yra 17 metų.

Po žinios buvo imtos vėdinti patalpos, vykdyta dezinfekcija, įspėti moksleivių tėvai. Informavome Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą bei sveikatos biurą apie šį atvejį“, - kalbėjo direktoriaus pavaduotoja.

Jos teigimu, šiuo metu kitų moksleivių tėvai turi stebėti savo vaikus ir pajutus pirmuosius galimus simptomus, turėtų kuo skubiau kreiptis į medikus.

Gimnazistas, kuriam diagnozuota pavojinga liga, šiuo metu yra ligoninėje, medikų rankose.

Liga vystosi greitai

Iki šiol mirštamumas nuo šios infekcijos yra gana didelis, išgyvenusiems dažnai pasitaiko sunkūs liekamieji požymiai, ypač mažiems vaikams. Etiotropinis gydymas penicilinu atsirado daugiau kaip prieš 50 metų ir, nepakitus meningokokų jautrumui šiam antibiotikui, iki šiol išlieka toks pat efektyvus, jeigu paskiriamas nepavėluotai.

REKLAMA
REKLAMA

Ligos simptomai atsiranda po 1–3 negalavimo dienų, vystosi labai gretai. Skirtingiems ligoniams jie įvairūs. Gali būti simptomai būdingi tik meningitui arba meningitui ir meningokokcemijai, arba tik meningokokcemijai.

REKLAMA

Meningitas gali progresuoti keletą dienų. Dažniausiai pakyla aukšta temperatūra su šaltkrėčiu, atsiranda stiprus galvos skausmas, padažnėja ir pasunkėja kvėpavimas.

Meningokokinio meningito ūminiu ligos periodu vystosi smegenų edema, nuo kurios ligonis gali mirti.

Visi sergantys meningokokiniu meningitu hospitalizuojami. Antibakterinis gydymas turi būti paskirtas kaip galima greičiau atlikus liumbalinę punkciją. Jeigu antibiotikai būna paskirti iki liumbalinės punkcijos, bakteriologiškai patvirtinti diagnozę gali nepasisekti.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų