REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jungtinės Karalystės ministrė pirmininkė Theresa May pareiškė, kad Britanija sieks, jog jos išstojimo iš Europos Sąjungos terminas būtų dar kartą „trumpam“ pratęstas.

Jungtinės Karalystės ministrė pirmininkė Theresa May pareiškė, kad Britanija sieks, jog jos išstojimo iš Europos Sąjungos terminas būtų dar kartą „trumpam“ pratęstas.

REKLAMA

Tokiu būdu bus siekiama suteikti daugiau laiko pritarti „Brexit“ sutarčiai, nors įstatymų leidėjai šį dokumentą jau yra triskart atmetę.

„Išstoti su sutartimi yra geriausias sprendinys“, – kalbėdama savo rezidencijoje Dauningo gatvėje pareiškė Th. May, pasibaigus septynias valandas trukusiam nepaprastajam pasitarimui su kabineto ministrais.

„Mums reikės tolesnio pratęsimo (procesui pagal ES sutarties) 50-ąjį straipsnį – kiek įmanoma trumpesnio ir pasibaigsiančio, kai priimsime („Brexit“) sutartį“, – pridūrė ji.

Th. May taip pat pasisiūlė susitikti su pagrindinės opozicinės Leiboristų partijos vadovu Jeremy Corbynu tartis dėl „Brexit“ plano, siekiant įveikti įstatymų leidėjų pasipriešinimą sutarčiai.

REKLAMA
REKLAMA

Premjerė siekia, jog „Brexit“ procesas būtų pratęstas ne ilgiau kaip iki gegužės 22 dienos, kad JK nereikėtų dalyvauti Europos Parlamento rinkimuose.

REKLAMA

Britanija privalo iki balandžio 12 dienos pateikti Briuseliu planą dėl tolesnių veiksmų arba išstoti be jokios sutarties.

Anksčiau buvo planuota, kad Britanija iš Bendrijos pasitrauks kovo 29-ąją, bet ES lyderiai sutiko šį terminą atidėti, siekdami išvengti staigaus ir chaotiško 46 metus trukusios JK narystės nutraukimo.

Th. May pabrėžė, jog 27 ES šalių lyderiai reikalaus paaiškinti, kodėl „Brexit“ turėtų būti dar kartą atidėtas. Tokiam žingsniui būtų reikalingas vienbalsis Bendrijos lyderių pritarimas.

„Mums reikia aiškiai pasakyti, kam reikalingas šis pratęsimas – kad užsitikrintume, jog išstosime laiku ir tvarkingai, – aiškino premjerė. – Šie debatai, šis susiskaldymas nebegali tęstis daug ilgiau.“

REKLAMA
REKLAMA

Th. May sakė norinti susitikti su J. Corbynu ir „pamėginti susitarti dėl plano, kurio abu laikytumės, siekiant užtikrinti, kad išstotume iš Europos Sąjungos ir kad tai padarytume su sutartimi“.

Leiboristų lyderis šio premjerės pasiūlymo kol kas nekomentavo.

Bendruomenių Rūmai jau triskart atmetė Th. May su Briuseliu suderintą „Brexit“ sutartį ir šiuo metu mėgina susitarti dėl alternatyvios išeities iš šios aklavietės.

Du ankstesni mėginimai užsitikrinti daugumos palaikymą kokiam nors atsarginiam planui žlugo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų