REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pastaruoju metu bene geriausią karjeros etapą Nacionalinėje krepšinio asociacijoje (NBA) išgyvenusį Joną Valančiūną netikėtai pristabdė trauma.

Pastaruoju metu bene geriausią karjeros etapą Nacionalinėje krepšinio asociacijoje (NBA) išgyvenusį Joną Valančiūną netikėtai pristabdė trauma.

REKLAMA

Pirmadienį Memfio „Grizzlies“ aukštaūgis trečiajame dvikovos su Los Andželo „Clippers“ kėlinyje kovodamas dėl kamuolio puolime, nesėkmingai nusileido ant Landry Shameto kojos ir susižeidė čiurną.

26-erių lietuvis areną paliko tik su komandos atstovų pagalba, taip sukeldamas pagrįsta nerimą dėl savo sveikatos.

Iškart po dvikovos Kalifornijoje, uteniškiui atlikti rentgeno tyrimai lūžio neparodė.

Visgi, kitą dieną atlikto magnetinio rezonanso tyrimo išvados nurodė, kad milžinas iš Lietuvos patyrė antrojo laipsnio čiurnos patempimą.

Teoriškai 213 cm ūgio lietuvis į aikštelę galėtų sugrįžti po mėnesio ar šiek tiek daugiau laiko, tačiau nebėra dėl ko skubėti.

REKLAMA
REKLAMA

JV atstovaujamas „Grizzlies“ klubas senokai nebeturi jokių teorinių šansų prasibrauti į NBA atkrintamąsias varžybas, o iki reguliaraus sezono pabaigos komandai beliko sužaisti penkerias rungtynes.

REKLAMA

Vadinasi, lietuviui šis NBA sezonas jau baigtas.

Kosminis krepšinis

Vasario mėnesį po mainų iš Toronto „Raptors“ į „Grizzlies“ ekipą persikėlęs JV naujame klube sužibo kitomis spalvomis, nors prieš atvykstant į Memfį apie jį buvo kalbėta, kaip gerą atsarginių suolelio žaidėją.

Lietuvio statistikos skaičiai vilkint „Grizzlies“ marškinėlius pasiekė karjeros aukštumas.

Per 19 sužaistų rungtynių jis vidutiniškai ant parketo praleisdavo 27,7 minutės, pelnydavo 19,9 taško, atkovodavo 10,7 atšokusio kamuolio, atlikdavo 2,2 rezultatyvaus perdavimo ir blokuodavo 1,6 varžovo metimo.

REKLAMA
REKLAMA

Ryškiausiai JV žvaigždė sužibo kovo 31-osios dienos mače su Finikso „Suns“.

Tada Utenoje gimęs krepšininkas per 34 žaidimo minutes į varžovų krepšį įmetė 34 taškus, atkovojo 20 kamuolių, atliko 5 rezultatyvius perdavimus, perėmė 2 kamuolius ir 2 kartus blokavo priešininkų metimus.

Kosminį krepšinį pademonstravęs J. Valančiūnas tapo pirmuoju krepšininku NBA istorijoje nuo 1974 metų, kuriam pavyko užfiksuotus tokius statistikos skaičius vieneriose rungtynėse, nesužaidus 40 minučių.

Paskutinį kartą, 1974-ųjų m. sausio 24-ąją dieną, tą buvo pavykę padaryti vienai didžiausių lygos legendų Kareem Abdul-Jabbarui.

Turės priimti sprendimą

„Niekas nėra tikras, kiek dar kartų per savo karjerą J. Valančiūnui pavyks užfiksuoti „30+20” statistiką vieneriose rungtynėse, ir ar jam, apskritai pavyks dar bent sykį tai pakartoti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visgi, lietuvis yra labai reikalingas „Grizzlies“ ekipai, todėl Memfio komandai privalu daryti viską, kad JV čia pasiliktų ir kitam sezonui, o gal net ir ilgiau“,- teigia leidinio „Daily Memphian“ žurnalistas Chrisas Herringtonas.

Nors JV vasarį ir persikėlė į naują komandą, liko galioti visi gerokai anksčiau su Toronto „Raptors“ klubu sudaryto kontrakto punktai.

Lietuvis su Memfio „Grizzlies“ klubu turi galiojančią sutartį iki 2020-ųjų m. vasaros, o aukštaūgis kitame sezone turėtų uždirbti maždaug 17,6 milijonų JAV dolerių.

Tiesa, jis turi teisę nutraukti kontraktą jau šią vasarą, bei ieškotis laimės laisvų agentų rinkoje, bandydamas pasirašyti naują ilgalaikę pelningą sutartį.

REKLAMA

Pats lietuvis kalbėdamas apie savo ateitį Memfyje, teigia, kad daug kas priklausys ir nuo to, kaip stipriai „Grizzlies“ norės jį išlaikyti savo sudėtyje.

„Reikia palaukti vasaros – tada ir pamatysime, kaip čia bus. Jei komanda tikrai norės mane pasilikti, be jokios abejonės svarstysiu jų pasiūlymą, kadangi čia (Memfyje – aut.past.) man yra puiki vieta tęsti karjerą.

Aš esu čia. Sėdžiu čia dabar, tik reikia kalbėtis. „Grizllies“ vadovybė turi mano telefono numerį, jie žino kur manęs ieškoti“,- neseniai bendraudamas su žiniasklaida kalbėjo vidurio puolėjas.

Tuo metu „Daily Memphian“ apžvalgininkas C. Herringtonas nėra įsitikinęs, kad įspūdingas lietuvio žaidimas „Grizzlies“ ekipoje gerokai pakėlė žaidėjo akcijas NBA lygoje.

REKLAMA

„Tikrai nereikia galvoti, kad atvykęs į „Grizzlies“ J. Valančiūnas kardinaliai pagerino savo žaidimą, o jo pademonstruoti rezultatai naujoje komandoje stipriai pakeis kitų klubų atstovų požiūrį į jį. Taip tikrai nebus, nes lietuvis NBA lygoje žaidžia jau septynerius metus, o jo progresas nuolatos buvo akylai sekamas.

Žinoma, po galingo žaidimo bangos Memfyje, JV gali ieškotis kitos karjeros stotelės. Tačiau reikėtų nepamiršti, kad dėl ilgalaikio ir stabilaus kontrakto jis net galėtų „paaukoti“ ir kito sezono uždarbį, kuris sąlyginai galėtų būti kur kas mažesnis, nei dabar jam siūlo „Grizzlies“,- rašo C. Herringtonas.

Kokie lietuvio šansai NBA žaidėjų rinkoje?

Anot šio apžvalgininko, nusprendęs nutraukti dabartinę sutartį su „Grizzlies“, lietuvis galimai turėtų daug savo pozicijos varžovų vasaros žaidėjų turguje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Artėjančią vasarą tokie NBA aukštaūgiai, kaip Marcas Gasolis (Toronto „Raptors“), Alas Horfordas (Bostono „Celtics“) ar Hassanas Whiteside‘as (Majamio „Heat“) gali taip pat išmėginti savo laimę laisvų žaidėjų rinkoje.

C. Herringtonas įsitikinęs – jie visi, bent jau kol kas, NBA klubų atstovų akimis turi didesnę vertę nei lietuvis.

„Dayly Memphian“ apžvalgininkas 213 cm ūgio krepšininką stato į viena eilę su tokiais aukštaūgiais, kaip Brookas Lopezas (Milvokio „Bucks“), DeMarcusas Cousinsas (Oklando „Golden State Warriors“), DeAndre Jordanas (Niujorko „Knicks“) bei Robinas Lopezas (Čikagos „Bulls“).

Taip pat tvirtina, kad vasaros žaidėjų turguje jis turėtų kur kas geresnius šansus nei, pavyzdžiui, Enesas Kanteris (Portlando „Trail Blazers“), Dewayne‘as Dedmonas (Atlantos „Hawks“), Kosta Koufosas (Jutos „Jazz“), ar netgi NBA „Žvaigždžių dienos“ dalyvis Nikola Vučevičius (Orlando „Magic“).

REKLAMA

Netrukus C. Herringtonas pradeda vardinti potencialias J. Valančiūno karjeros stoteles, jeigu jis tikrai nuspręstų palikti Memfį jau šią vasarą.

„Manyčiau, kad apie galimą sutartį su lietuviu galėtų pamąstyti Atlantos „Hawks“ arba Sakramento „Kings“ klubai, nors šioms komandoms gali reikėti kitokio stiliaus krepšininko. Galbūt tada vertėtų išskirti tokias komandas, kaip Dalaso „Mavericks“, Los Andželo „Lakers“ ar Niujorko „Knicks“. Visos šios ekipos turi pakankamai pinigų, kad suvilioti JV, tačiau aktualus klausimas, ar joms tikrai to reikia.

„Mavericks“ tikrai ieškos, kas galėtų suteikti laisvo laiko Kristapui Porzingiui, tačiau naivu tikėtis, kad J. Valančiūnas sutiks tapti nuolatiniu atsarginio suolelio žaidėju ir latvio padėjėju. Tuo metu „Knicks“ ir „Lakers“ klubai vasarą tradiciškai mėgins sumedžioti stambiausias žuvis, bei kyla pagrįstų abejonių, ar lietuvio pavardė bus jų medžiojamų krepšininkų sąraše.

REKLAMA

Vadinasi, labai realu, kad JV visgi dar bent sezonui liks Memfyje, kur vos per kelis mėnesius tapo „Grizzlies“ sirgalių numylėtiniu“,- apie galimus lietuvio karjeros posūkius samprotavo C. Herringtonas.

Rizika dėl rinktinės

Veikiausiai dėl tokio scenarijaus pernelyg nenuliūstų ir Lietuvos krepšinio rinktinės gerbėjai.

Rugpjūčio 31 – rugsėjo 15 dienomis Kinijoje vyksiančiame pasaulio krepšinio čempionate J. Valančiūnas tradiciškai turėtų tapti vienu pagrindinių Lietuvos komandos ginklų.

Pratęsta sutartis su „Grizzlies“ beveik nepaliktų jokių abejonių dėl milžino dalyvavimo planetos pirmenybėse, tuo labiau jis turėtų daugiau nei pakankamai laiko atsigauti po pirmadienį patirtos čiurnos traumos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visgi, lietuviui vasarą pasiekus susitarimą su kita komanda, atsirastų papildoma rizika JV nepamatyti pasaulio čempionate.

Pavyzdžių toli ieškoti nereikia – 2017-ųjų metų vasarą Domantas Sabonis buvo priverstas praleisti Europos krepšinio čempionatą, po to kai mainių keliu iš Oklahomos „Thunder“ persikėlė į Indianos „Pacers“.

Tada Indianapolio komandos atstovai vienam perspektyviausių Lietuvos krepšininkų vasarą nurodė likti JAV ir čia ruoštis naujam sezonui, bei ištarti „ne“ šalies rinktinei.

Niekas nėra garantuotas, kad taip negalėtų atsitikti ir su Jonu, nors jis ir turi jau septynių sezonų NBA lygoje patirtį.

Tokiu atveju viskas priklausytų nuo bendro lietuvio ir jo naujos komandos susitarimo, taip pat Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) atstovų pastangų.

Vis tik, jeigu „Grizzlies“ ekipos vadovų skambučiai neleis užtilti JV telefonui, uteniškis greičiausiai dar bent vienam sezonui pratęs savo karjerą Memfyje, o nuo to bus ramiau ir visiems Lietuvos rinktinės gerbėjams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų