REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) nariai raštu kreipėsi į Respublikos prezidentą Valdą Adamkų, kviesdami siūlyti Seimui nepriekaištingos reputacijos naują VSD vadovą ir nedelsiant atkurti teisingumą dėl nušalintų VSD pareigūnų, liudijusių komitetui.
Trečiadienį beveik vienbalsiai buvo priimtas Seimo nutarimas dėl Valstybės saugumo departamento vadovo Arvydo Pociaus atleidimo iš pareigų priimtas beveik vienbalsiai. Už balsavo 87, prieš 1, susilaikė 1.  Prieš balsavo  Julius Veselka, susilaikė  - Gediminas Jakavonis.

REKLAMA
REKLAMA

Konservatorė Rasa Juknevičienė prisiminė Vytauto Landsbergio žodžius "O vis dėl to šlykštu". Kalbėdama Seimo tribūnoje parlamentarė siūlė išbraukti iš Lietuvos valstybės valdymo cinizmą. Anot jos, prireiks laiko, kad VSD atgautų žmonių pasitikėjimą.

REKLAMA

Valentinas Mazuronis frakcijos "Tvarka ir teisingumas" vardu teigė, kad VSD vadovas A. Pocius turi būti kuo greičiau pašalintas iš užimamų pareigų. Anot V. Mazuronio, A. Pocius negali vadovauti šiai institucijai, nes yra KGB rezervistas.

Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Algimantas Matulevičius Seimo nariams priminė istoriją su neteisėtai A. Pociaus privatizuojamu butu.

R. Juknevičienė pateikė protokolinį nutarimą "Dėl kreipimosi į generalinę prokuratūrą", kuriame Seimas kreipiasi į Lietuvos Respublikos generalinį prokurorą Algimantą Valantiną, prašydamas ištirti A. Pociaus veiksmus bei sprendimus, apginti viešąjį interesą ir pranešti apie taikytiną teisinę atsakomybę. Jis priimtas vienbalsiai.

REKLAMA
REKLAMA

A. Pocius galutinai neteks šių pareigų tik tuomet, kai prezidentas pasirašys dekretą dėl jo atleidimo, taigi dabar A. Pociaus buvimo poste trukmė priklauso nuo Valdo Adamkaus.

Seimo vicepirmininkas liberalcentristas Algis Čaplikas mano, kad  pretendentų i VSD atrankos kriterijai išlieka standartiniai – kviečiami asmeniniai, nors ir prieštaringai vertinami favoritai, aukšto lygio biurokratai ir buvę komunistiniai nomenklatūrininkai.
Liberalcentristas teigia sunkiai suvokiantis, ar prezidentūrai  iš tiesų taip neįmanomai sunku rasti kandidatų į valstybės saugumo departamento vadovus, kurie būtų mokslus baigęs ne Smolenske, Pskove, Maskvoje ar Kaliningrade, o Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, o dar geriau Londone, Romoje ar Paryžiuje.
“Faktas, kad šis prezidento paskyrimas yra itin nelengvas ir atsakingas. Juo labiau sunku suvokti, kodėl ir šį kartą prezidentūra jam taiko atgyvenusius standartinius kandidatų atrankos šablonus. Jeigu norime ką nors pakeisti, turime keistis ir patys, antraip ir vėl prarasime istorinę galimybę iš esmės, o ne žodžiais reformuoti VSD. Progos būna, bet nesikartoja”, - įsitikinęs Seimo vicepirmininkas Algis Čaplikas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

NSGK kreipimasis į prezidentą:

„Nuo praėjusių metų rugsėjo mėnesio mes, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto nariai, Seimo pavedimu tyrėme gana tragiškomis aplinkybėmis į viešumą prasiveržusias problemas, susijusias su itin svarbia valstybei institucija – Valstybės saugumo departamentu.
Parlamentinis tyrimas atskleidė daug didesnių problemų nei iki tol galėjome numanyti. Mums liudiję VSD pareigūnai pateikė reikšmingų faktų, įrodančių, kad svarbios valstybės institucijos gali būti užvaldytos ne tik Lietuvoje veikiančių asmenų, bet ir verslo struktūrų, galbūt susijusių su užsienio specialiosiomis tarnybomis, kad Valstybės saugumo departamente susikaupė daug skubiai spręstinų problemų. Bene ryškiausias to pavyzdys – VSD vadovybės elgesys. VSD kontržvalgybininkai, dorai dirbę valstybei, gavę ne vieną padėką ir paskatinimą, po sąžiningo ir atviro liudijimo parlamentiniam komitetui tuoj pat sulaukė VSD vadovybės keršto – jie buvo nušalinti nuo pareigų, palikti be pragyvenimo šaltinio, apšmeižti neva išdavę valstybę, o visuomenės pasitikėjimo netekę, valstybės instituciją pasipelnymo šaltiniu pavertę VSD vadovai yra globojami ir ginami, nors VSD generalinio direktoriaus Arvydo Pociaus žodžiai, viešai išsakyti iš Seimo tribūnos, nevengiant politikavimo ir kaltinimų, nepasitvirtino.
Jūsų apsisprendimas teikti dekretą Seimui dėl VSD generalinio direktoriaus atleidimo buvo labai reikalingas, tačiau tai yra tik pirmas žingsnis. Neabejojame – reikės dar ne vieno svarbaus sprendimo, kad už mūsų šalies nacionalinį saugumą atsakingos institucijos dirbtų veiksmingai, kad jos nebūtų  veikiamos savanaudiškų ar svetimų įtakų, kad žmonės patikėtų, jog sąžiningi ir atsidavę valstybei pareigūnai Lietuvai yra reikalingi.
Metiniame pranešime Jūs, pone Prezidente, kėlėte svarbius mūsų visuomeninio gyvenimo klausimus. Bendraudami su žmonėmis, mes taip pat kaip ir Jūs matome, kad labai svarbu nedelsiant rasti atsakymus į klausimus: „kur slypi piliečių nuovargio, nepasitikėjimo, net ir nevilties priežastys; kodėl tokia didelė visuomenės dalis netiki, kad prasminga balsuoti ir išreikšti savo valią; kodėl šiandien abejojama valstybės institucijų veiksmingumu ar net paties valstybingumo verte”. Jūs taip pat klausėte: „kuo galime pagrįsti pažangių permainų viltį, kai piliečius slegia nusivylimas ir įtarimas, kad pernelyg dažnai laimi ne vertybės ar idėjos, o pinigai ar interesai?”.
Manome, kad esame pajėgūs ne tik kelti klausimus, bet ir ryžtingai juos spręsti, neduodami pagrindo žmonėms, juo labiau svarbias pareigas atliekantiems sąžiningiems pareigūnams, dar labiau nusivilti matant tokias akivaizdžias neteisybes.
Mes esame įsitikinę, kad laiku priėmus sprendimus, užsitęsusią VSD krizę, grėsmingai peraugusią ir į svarbių valstybės institucijų supriešinimą, buvo galima sustabdyti gerokai anksčiau. Tad juo labiau reikia šias problemas neatidėliotinai spręsti.
Kadangi pagal Konstituciją Seimas kartu su Respublikos Prezidentu yra atsakingi už  VSD veiklą, kreipiamės į Jus ir kviečiame siūlyti Seimui nepriekaištingos reputacijos naują VSD vadovą, nesusijusį neskaidriais ryšiais, išryškėjusiais parlamentinio tyrimo metu.
Manome, kad nedelsiant turėtų būti atkurtas teisingumas dėl nušalintų VSD pareigūnų, liudijusių parlamentiniam komitetui, ir turėtų būti imamasi rimtų ir ryžtingų priemonių parlamentinio tyrimo metu atskleistoms grėsmėms ir negerovėms šalinti.
Jeigu tyrimo metu išryškėjusios problemos ir toliau nebus sprendžiamos iš esmės, galime neišvengti tolesnės erozijos tiek Lietuvos politinėje sistemoje, tiek svarbiose valstybės institucijose. Esame labai sunerimę, kad visa tai gali sukelti daug didesnių problemų, dar labiau didinti piliečių nusivylimą ir sukelti rimtas grėsmes šalies nacionaliniam saugumui.
Tikimės supratimo, liekame pasiruošę bendrai spręsti iškilusias problemas.”
Kreipimąsi pasirašė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto nariai Algimantas Matulevičius, Saulius Pečeliūnas, Rimantas Smetona, Romualda Šanienė, Rasa Juknevičienė, Rimantas Bašys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų