REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
31
Apdovanotas Krzysztofas Zanussis (T. Stuko, A. Solomino, G. Graži nuotr.)

Sekmadienį „Kino pavasario“ svečiai pristatė du filmus, kurie buvo kurti drauge su lietuvių kino atstovais. Tai talentingos rusų režisierės Nataliyos Meshchaninovos juosta „Pasaulio šerdis“ ir Lietuvoje filmuota Lenkijos kino meistro Krzysztofo Zanussio istorinė drama „Eteris“.

31

Sekmadienį „Kino pavasario“ svečiai pristatė du filmus, kurie buvo kurti drauge su lietuvių kino atstovais. Tai talentingos rusų režisierės Nataliyos Meshchaninovos juosta „Pasaulio šerdis“ ir Lietuvoje filmuota Lenkijos kino meistro Krzysztofo Zanussio istorinė drama „Eteris“.

REKLAMA

Per pristatymą 79-erių režisierius buvo pagerbtas specialiu „Kino pavasario“ apdovanojimu už gyvenimo nuopelnus ir ilgametę draugystę su festivaliu.

„Tai kino klasikas, kurio įtaka tiek Lenkijos, tiek Europos kinui nepamatuojama. K. Zanussio kūryba išliks kaip aukščiausios kino meistrystės pavyzdys. Jo viešnagės „Kino pavasaryje“ ir filmai prisidėjo, kad kilo festivalio kokybė. Džiaugiuosi, kad šiandien galime padėkoti už jūsų kino erudiciją ir patirtį“, – įteikdama apdovanojimą už ilgametę draugystę ir kūrybinį indėlį į kino istoriją sakė „Kino pavasario“ direktorė Vida Ramaškienė.

Festivalio vykdomasis direktorius Algirdas Ramaška dėkojo Lenkijos kino legendai už ilgametę jaunųjų Lietuvos kino kūrėjų edukaciją, motyvaciją bei įkvėpimą kurti.

REKLAMA
REKLAMA

K. Zanussis, atsiimdamas apdovanojimą, festivalio vadovams bei susirinkusiai publikai pažadėjo su naujais filmais į „Kino pavasarį“ sugrįžti dar ne vienerius metus.

REKLAMA

„Kino pavasaryje“ K. Zanussis lankosi savo apdovanojimų sąrašą praėjusią savaitę papildęs prestižiniu Lenkijos kino akademijos „Auksiniu ereliu“, įteiktu už gyvenimo nuopelnus. Per savo ilgametę karjerą jis buvo įvertintas reikšmingais Prancūzijos, Italijos, Ukrainos, Lietuvos valstybiniais apdovanojimais, šalia kurių ir Lietuvos valstybės apdovanojimas – ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Didysis kryžius.

Kino klasika tapusiuose K. Zanussio filmuose, tokiuose kaip „Kristalo struktūra“, „Šeimos gyvenimas“, „Iliuminacija“, dažnai nagrinėjamos moralinės ir etinės temos, keliami žmogaus būties klausimai. Panaši tematika atsispindi ir naujausioje jo istorinėje dramoje „Eteris“, kuria buvo atidarytas Romos kino festivalis. Režisierius žiūrovus nukelia į XX amžiaus pradžios carinės Rusijos pakraštį, kur karo gydytojas eksperimentuoja stipriu anestetiku ir narkotiku eteriu.

REKLAMA
REKLAMA

Filmuojant dalyvavo Lenkijos, Ukrainos, Vengrijos ir Lietuvos („Uljanos Kim studija“) kino kūrėjai. Filmo garso takelis įrašytas Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos garso studijoje, muziką atlieka orkestras „Vilniaus sinfonietta“. Muzikos įrašo kūrybinis vadovas Lietuvoje – Kipras Mašanauskas, įrašo asistentai ⎯ Artūras Pugačiauskas ir Iveta Macevičiūtė. Filme vaidina lietuvių aktorius Artūras Dubaka. „Eteris“ Lietuvos kino teatruose – nuo balandžio 12 dienos.

Reikšmingas sugrįžimas

Prieš pagerbiant K. Zanussį ir filmą „Eteris“ įvyko vieno humaniškiausių balsų Rusijoje – režisierės N. Meshchaninovos dramos „Pasaulio šerdis“ premjera. Drauge su lietuvių prodiusere Dagne Vildžiūnaite kurtą juostą režisierė pristatė su vyru Stepanu Devoninu, kuris atliko pagrindinį vaidmenį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Filme pasakojama 25-erių veterinaro Egorio istorija, kuris gyvūnų pasaulyje jaučiasi daug geriau nei tarp žmonių. Pasak kritikų, režisierė be jokios pretenzijos ar manieringumo sukuria pasaulio, kuriame išryškėja esminės žmogaus vertybės, atspindį.

„Nors pirminė mintis buvo kurti filmą apie pasaulį pakeisti svajojančius, bet nežinančius kaip tai padaryti radikalius žaliuosius, galiausiai susikoncentravome į žmogų, labai sužeistą gyvenimo, praradusį šeimą, ieškantį meilės“, – po seanso žiūrovams kalbėjo N. Meshchaninova.

2014 metais N. Meshchaninovos debiutas „Kombinatas „Viltis“ buvo išrinktas „Kino pavasario“ konkursinės programos „Baltijos žvilgsnis“ geriausiu filmu. Praėjusiais metais režisierė Vilniuje viešėjo kaip filmų „Aritmija“ (rež. Boris Khlebnikov) ir „Anos karas“ (rež. Aleksey Fedorchenko) scenarijų bendraautorė. „Pasaulio šerdis“ dalyvauja tarptautinės kino kritikų federacijos FIPRESCI konkurse.

Balandžio 1 dienos vakarą kūrėjai filmą pristatys kino teatre „Pasaka“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų