REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vis labiau plečiantis pinigų plovimo per „Danske Bank“ tyrimui, Niujorko finansų reguliavimo institucija dviejų Šiaurės šalių bankų prašo pateikti išsamią informaciją apie jų operacijas su didžiausiu Danijos banku, rašo agentūra „Bloomberg“, remdamasi informuotu šaltiniu.

Vis labiau plečiantis pinigų plovimo per „Danske Bank“ tyrimui, Niujorko finansų reguliavimo institucija dviejų Šiaurės šalių bankų prašo pateikti išsamią informaciją apie jų operacijas su didžiausiu Danijos banku, rašo agentūra „Bloomberg“, remdamasi informuotu šaltiniu.

REKLAMA

Suomijos „Nordea Bank“ ir Švedijos SEB Niujorko finansinių paslaugų departamentui taip pat turės pateikti daugiau informacijos apie jų santykius su „Mossack Fonseca“ – teisinių paslaugų bendrove, kuri įvairių pasaulio šalių turtuoliams parūpino galimybę paslėpti savo turtą mokesčių rojuose ir vengti mokesčių, pranešė agentūros šaltinis, citavęs ketvirtadienį bankams nusiųstus laiškus.

Prašymas suteikti išsamios informacijos buvo pateiktas tą pačią dieną, kai buvo atleista Švedijos banko „Swedbank“ generalinė direktorė, kuri, akcininkų nuomone, netinkamai reagavo į įtarimus, jog bankas taip pat yra įsivėlęs į pinigų plovimo skandalą. Be to, „Swedbank“, kaip pranešama, nepateikė visos informacijos reguliavimo institucijoms, įskaitant Niujorko finansinių paslaugų departamentą.

REKLAMA
REKLAMA

Kol kas nėra jokių ženklų, jog „Nordea“ ar SEB yra tapę tyrimo taikiniu. Tačiau iš Niujorko finansinių paslaugų departamento laiškų, pasak informuoto šaltinio, galima spėti, jog reguliuotojo netenkina informacija, kurią jis gavo po to, kai vasarį bankams pateikė panašų prašymą.

REKLAMA

Niujorko finansinių paslaugų departamento atstovas spaudai atsisakė komentuoti „Bloomberg“ pranešimą.

„Nordea“ atstovė spaudai Afroditi Kellberg atsakyme pažymėjo, jog „Nordea“ su institucijomis glaudžiai bendradarbiauja „visose šalyse, kuriose mes veikiame“.

„Kova su finansiniais nusikaltimais yra mūsų kasdienės veiklos dalis, – pareiškė „Nordea“. – Tais atvejais, kai pastebime įtartinų operacijų, apie tai pranešame institucijoms.“

SEB atstovas spaudai Frankas Hojemas agentūrai „Bloomberg“ pažymėjo, jog bankas „nuolat palaiko ryšį“ su institucijomis, prižiūrinčiomis rinkas, kuriose bankas veikia.

REKLAMA
REKLAMA

„Kalbant apie atskirus prašymus, tai yra mūsų tiesioginis dialogas su atitinkamomis institucijomis. Tai yra visiškai normali mūsų nuolatinės veiklos dalis.“

SEB akcijos Stokholmo biržos prekybos sesijos pradžioje penktadienį atpigo maždaug 3,5 proc., o „Nordea“ akcijų kursas smuko apytikriai 2 procentais.

SEB generalinis direktorius Johanas Torgeby šią savaitę pareiškė, jog bankas „nerado jokių ženklų“, kad „mes buvome sistemingai naudoti pinigų plovimui“.

Visgi jis pripažino: „Negaliu garantuoti, kad mes niekada nebuvome tapę finansinio nusikaltimo ar pinigų plovimo auka.“

„Nordea“, didžiausias Šiaurės šalių regiono bankas, Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje kartu su Norvegijos grupe DNB valdo banką „Luminor“. SEB taip pat veikia visose trijose Baltijos šalyse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paaiškėjus, jog „Danske Bank“, kaip manoma, padėjo į Vakarų bankų sistemą perkelti didžiąją dalį 230 mlrd. JAV dolerių sumos, kurią daugiausia sudarė pinigai iš Rusijos, kilo vienas didžiausių istorijoje pinigų plovimo skandalų. Įvairioms institucijoms pradėjus tyrimus, dėmesio sulaukė ir kiti regiono bankai.

Vasario mėnesį bankams siųstuose laiškuose Niujorko finansinių paslaugų departamentą visų pirma domino „Mossack Fonseca“, kurios slapti dokumentai apie turtingus klientus buvo pavogti ir 2015 metais nutekinti visuomenei.

Naujuosiuose laiškuose, pasak informuoto „Bloomberg“ šaltinio, taip pat prašoma informacijos apie bankų operacijas su „FBME Bank“ – Kipre ir Tanzanijoje veikusiu banku, kuriam 2017 metais buvo blokuota prieiga prie JAV finansų sistemos ir kuris galiausiai buvo uždarytas.

REKLAMA

„Nordea“ ir SEB taip pat prašoma pateikti informaciją apie operacijas su Moldovos banku „Moldindconbank“, taip pat su Latvijos „Trasta Komercbanka“ ir „ABLV Bank“ – privačiu Rygos banku, kuris, sulaukęs JAV sankcijų dėl operacijų su Šiaurės Korėja, pernai nusprendė likviduotis.

Niujorko finansinių paslaugų departamentą taip pat domina bankų santykiai su nebeveikiančiu Lietuvos Ūkio banku, kuris žiniasklaidos pranešimuose siejamas su Rusijos pinigų plovimo schema, žinoma pavadinimu „Troika Laundromat“.

Nors Niujorko finansinių paslaugų departamentas yra įgaliotas reguliuoti tik Niujorko valstijoje veiklos licenciją gavusius bankus, daugelis tarptautinių bankų savo tarpuskaitos operacijų JAV doleriais padalinius yra įkūrę Manhatane, todėl šis Niujorko departamentas savo reguliavimo įgaliojimais gali naudotis visame pasaulyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų