REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jungtinės Karalystės parlamentarai penktadienį 344 balsais prieš 286 nepritarė „Brexit“ susitarimui, atverdami kelią ilgam „Brexit“ proceso atidėjimui ar galbūt katastrofiškam išstojimui iš Bendrijos be jokios sutarties po dviejų savaičių.

Jungtinės Karalystės parlamentarai penktadienį 344 balsais prieš 286 nepritarė „Brexit“ susitarimui, atverdami kelią ilgam „Brexit“ proceso atidėjimui ar galbūt katastrofiškam išstojimui iš Bendrijos be jokios sutarties po dviejų savaičių.

REKLAMA

Bendruomenių Rūmai jau trečiąkart atmetė JK premjerės Theresos May su Briuseliu suderintą išstojimo sutartį.

Lemiamas balsavimas vyko tą pačią dieną, kai JK pagal pirminį planą turėjo palikti ES, bet Th. May praeitą savaitę paprašė bloko lyderių suteikti šiek tiek papildomo laiko.

Parlamentarų balsavimo rezultatai buvo dar vienas smūgis parlamento ir „Brexit“ proceso kontrolę praradusiai premjerei ypač po to, kai ji pažadėjo atsisakyti vyriausybės vadovės posto, jeigu Bendruomenių Rūmai palaikys jos su Briuseliu suderintą sutartį.

Dabar JK iki balandžio 12 dienos turi pranešti ES apie savo tolesnius planus. Ji galėtų atšaukti „Brexit“, prašyti dar atidėti išstojimo procesą arba palikti bloką be jokios sutarties.

REKLAMA
REKLAMA

JK įstatymų leidėjai pirmadienį planuoja surengti virtinę balsavimų dėl galimo naujo plano.

Papildyta 17.39 val.

Europos Komisijos atstovė penktadienį perspėjo, kad dabar „tikėtinas scenarijus“ yra, kad Jungtinei Karalystei balandžio 12-ąją gali tekti palikti Europos Sąjungą neturint jokio susitarimo.

REKLAMA

Reaguodama į JK parlamento, anksčiau penktadienį jau trečiąkart atmetusio „Brexit“ susitarimą, rezultatus, EK pareigūnė sakė, jog Briuselis yra „visiškai pasirengęs“ JK pasitraukimui iš Bendrijos be susitarimo.

Papildyta 17.46 val.

Jungtinės Karalystės opozicinės Leiboristų partijos lyderis Jeremy Corbynas penktadienį paragino premjerę Theresą May atsistatydinti po to, kai šalies parlamentas jau trečiąkart atmetė jos su Briuseliu suderintą „Brexit“ susitarimą.

„Jei Th. May negali to priimti, ji privalo atsistatydinti. Ir ne kažkada ateityje, o dabar pat, ir leisti šaliai rasti savo ateities sprendimą per visuotinius rinkimus“, – pareiškė J. Corbynas po balsavimo Bendruomenių Rūmuose.

REKLAMA
REKLAMA

Jis pažymėjo, jog įstatymų leidėjai aiškiai išreiškė savo nuomonę, kad susitarimą dėl „Brexit“ būtina pakeisti.

Papildyta 20.35 val.

Londonas neatmeta pirmalaikių rinkimų galimybės kaip vieno iš galimų „Brexit“ sukeltos politinės krizės sprendinio, penktadienį informavo naujienų agentūra „Bloomberg“.

Agentūros duomenimis, šis klausimas buvo aptartas per trumpą pasitarimą, kuriame dalyvavo britų premjerės Theresos May (Terezos Mei) padėjėjai.

„Akivaizdu, kad visuotinių rinkimų galimybė neatmetama“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė vienas iš naujienų agentūros korespondentų.

Tuo metu vienas Th. May atstovas pareiškė, kad premjerė nemano, jog pirmalaikiai rinkimai „atitiktų šalies interesus“.

Pasak vieno „Bloomberg“ šaltinio, Londonas galbūt prašys Briuselio dar kartą trumpam atidėti „Brexit“. Šaltinis pridūrė, jog tai leistų pasiekti susitarimą parlamente, o JK netektų dalyvauti Europos Parlamento rinkimuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų