REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Reitinguose lyderiaujantys kandidatai į prezidentus Ingrida Šimonytė ir Gitanas Nausėda dažnai įvardijami kaip labai panašūs politikai, kurių požiūriai dažnai sutampa ir vidaus, ir politikos klausimais. Tačiau tv3.lt kalbinti politologai pastebi, kad šie kandidatai turi daug daugiau skirtumų nei lytis ar mėgstami literatūros personažai.

Reitinguose lyderiaujantys kandidatai į prezidentus Ingrida Šimonytė ir Gitanas Nausėda dažnai įvardijami kaip labai panašūs politikai, kurių požiūriai dažnai sutampa ir vidaus, ir politikos klausimais. Tačiau tv3.lt kalbinti politologai pastebi, kad šie kandidatai turi daug daugiau skirtumų nei lytis ar mėgstami literatūros personažai.

REKLAMA

Balandžio mėnesio „Vilmorus“ apklausos duomenimis, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) iškelta Seimo narė I. Šimonytė turi daugiausia šansų laimėti artėjančius prezidento rinkimus. Už ją balsuotų 22,3 proc. apklaustųjų. Nedaug atsilieka ekonomistas G. Nausėda, jį rinktųsi 21,9 proc. respondentų.

Šimonytė – liberalesnė

Portalo tv3.lt studijoje viešėjęs kandidatas į prezidentus G. Nausėda pripažino, kad jis ir jo konkurentė I. Šimonytė – gana panašūs.

REKLAMA
REKLAMA

„Sutinku su neabsoliučiai visais jos teiginiais, bet tikrai yra nemažai bendrų dalykų: požiūris į Europos Sąjungą, požiūris į NATO, į artimiausius kaimynes. Iš ponios Šimonytės negirdėjau tokių pasisakymų, kaip, kad latviai mums ne broliai, ar kažko panašaus“, – sakė G. Nausėda.

REKLAMA

Kandidato teigimu, jei I. Šimonytė pasakys tokius teiginius, su kuriais jis aiškiai nesutiktų, G. Nausėda tvirtina, kad tą pačią dieną reaguotų ir pasakytų, kad laikosi kitokio požiūrio.

„Manau, kad rinkėjai nusipelno matyti ne tik kandidatų panašumus, bet ir skirtumus“, – tvirtina G. Nausėda.

Pasak pašnekovo, jo ir I. Šimonytės skirtumai aiškiau pasimato debatų metu, kai kalbama socialiniais klausimais ir ypač šeimos politikos klausimais.

„Manau, kad taip“, – paklaustas, ar I. Šimonytės požiūris šeimos politikos klausimais yra liberalesnis nei jo, atsakė kandidatas į prezidentus.

REKLAMA
REKLAMA

Solidumas prieš Šveiką

„Pirmiausia – lytis skiriasi“, – pirminį akivaizdų kandidatų skirtumą išsako Mykolo Romerio universiteto (MRU) docentas, politologas Vytautas Dumbliauskas.

Antras matomas skirtumas, pasak pašnekovo, yra šių kandidatų įvaizdis ir požiūris į gyvenimą.

„G. Nausėda toks solidesnis, rimtesnis. O I. Šimonytė labiau mėgsta humorą, jos ironija, Šveiką (red. pas. Jaroslavo Hašeko romano veikėjas) cituoja dažnai. Dar vienas skirtumas – G. Nausėdos elektoratas platesnis kol kas. Bent pagal apklausas, I. Šimonytės kol kas siauresnis“, – tv3.lt tvirtino V. Dumbliauskas.

Kandidatų pažiūros, politologo teigimu, yra gana panašios: abu jie ekonomistai, labiau liberalių pažiūrų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Nors G. Nausėda šiek tiek stengiasi šnekėti kaip socialdemokratinių pažiūrų atstovas. Vis tiek, manau, kad jie yra tokie labiau liberaliosios ekonomikos atstovai, su mažesniu valstybės kišimusi. Didelių ideologinių skirtumų, bent dabar, neįžvelgiu“, – kalbėjo V. Dumbliauskas.

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) docentas, politologas Bernaras Ivanovas tv3.lt sakė, kad pirminis įspūdis apie G. Nausėdos ir I. Šimonytės panašumą yra teisingas.

„Idėjų, vertinimų, pažiūrų prasme jie tarsi broliai dvyniai. Ir vienodai tušti. Nieko įdomaus, nieko realaus nesiūlo. Jokių reformų nei teisėsaugoje, nei užsienio politikoje. Vis ta pati sena, įstrigusi plokštelė, kuri visiems jau nusibodusi gerokai“, – kritiškai žvelgė B. Ivanovas.

REKLAMA

Velniukas ir sterili politikė

B. Ivanovas teigė, kad G. Nausėdai gali pakenkti ir dalį rinkėjų atstumti „bankinis šleifas“ ir tai, kad jis – naujokas politikoje.

„G. Nausėda – tarsi velniukas iš tabakierkos iššokęs“, – vaizdžiai apibūdino politologas.

Pašnekovui I. Šimonytė yra absoliuti konservatorių kandidatė.

„Konservatorių partijos kandidatas turi būti absoliučiai lojalus, jis neturėtų turėti jokių ambicijų. Jis turi būti „sterilus“, o I. Šimonytė tą politinį sterilumo kriterijų visiškai atitinka. Ji tarsi personifikuota konservatorių partija. To jiems ir reikia“, – samprotavo politologas.

Nors pirminiuose konservatorių rinkimuose iššūkį I. Šimonytei metė Vygaudas Ušackas, o G. Nausėdos kandidatūrą kėlė ne vienas partijos skyrius, B. Ivanovo teigimu, jie buvo netinkami TS-LKD.

REKLAMA

„Tie kandidatai negalėjo atitikti jų reikalavimų, nes jie per daug savarankiški, dairosi ir kitur“, – teigė B. Ivanovas.

Aiškesnė padėtis tik vienoje poroje

Kovo mėnesio apklausoje „Vilmorus“ bandė sumodeliuoti keletą antrojo prezidento rinkimų turo situacijų. Apklaustieji turėjo įvardinti, ką palaikytų, jei antrajame ture susitiktų I. Šimonytė su S. Skverneliu, G. Nausėda su S. Skverneliu ir G. Nausėda su I. Šimonyte.

Pirmajame scenarijuje gana stiprią persvarą turi I. Šimonytė. Už konservatorių kandidatę balsuotų 39,4 proc. apklaustųjų, už dabartinį premjerą – 28,2 proc. 32,3 proc. apklaustųjų, jei susiklostytų toks antrojo turo scenarijus, arba nežino už ką balsuotų, arba neitų balsuoti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Antrajame scenarijuje S. Skvernelis patirtų dar didesnį pralaimėjimą. Už jį antrajame ture balsuotų 26,3 proc., o G. Nausėdą palaikytų 45 proc. Neapsisprendusių ar neisiančių balsuoti šioje poroje mažiau –28,6 proc.

Pagal „Vilmorus“ apklausą, ir I. Šimonytė, ir G. Nausėda džiaugtųsi pergale prieš dabartinį premjerą, tačiau tarpusavio dvikovoje pergalę švęstų G. Nausėda. Jį antrajame ture palaikytų 35,6 proc. apklaustųjų, I. Šimonytę – 28,4, nebalsuotų nė už vieną, neitų į rinkimus arba nežino, ką pasirinktų – 35,9 proc.

Atsargias prognozes dėl antrojo rinkimų turo pateikė ir portalo tv3.lt kalbinti politologai.

V. Dumbliausko nuomone, jei antrajame ture susitiktų S. Skvernelis ir G. Nausėda, laimėtų pastarasis.

REKLAMA

„Jei I. Šimonytė ir G. Nausėda, čia bijau prognozuoti, turi tokio nenuspėjamumo jų pora“, – svarstė V. Dumbliauskas.

Pasak V. Dumbliausko, sunku prognozuoti ir I. Šimonytės ir S.Skvernelio antrojo turo porą. Politologo teigimu, šiame scenarijuje daug kas priklausytų nuo to, kaip I. Šimonytei pasisektų pritraukti ne tik konservatorių, bet ir kairiųjų rinkėjų, kurie kol kas „glaudžiasi“ prie S. Skvernelio.

„Kol kas jos reitingai lyg ir rodo, kad I. Šimonytė patraukia ne tik Tėvynės sąjungos rinkėjus. Šita pora būtų pakankamai sudėtinga, nedėkinga spėlioti“, – kalbėjo V. Dumbliauskas.

B. Ivanovas svarstė, kad I. Šimonytė ir G. Nausėda yra labiau dešiniojo sparno kandidatai, tad jiems abiems būtų sunku išeiti į antrąjį rinkimų turą, tačiau politologas svarsto, kad tarpusavio dvikovą laimėtų I. Šimonytė. Pasak politologo, konservatorių kandidatė galėtų laimėti ir susitikusi kovoje su premjeru S. Skverneliu.

REKLAMA

Nors I. Šimonytė ir G. Nausėda ir įvardijami kaip labai panašūs kandidatai, politologai nesutaria, ar vienam pasitraukus iš kovos, kitas galėtų „pasiimti“ konkurento balsus.

„Labai sunku pasakyti, kiek tų balsų yra už G. Nausėdos. Jei jų yra kiek nors, juos galima būtų prikrapštyti ir I. Šimonytė galėtų sau juos pasiimti“, – svarstė B. Ivanovas.

V. Dumbliausko nuomone, iš rinkimų kovos pasitraukus I. Šimonytei, G. Nausėda surinktų visus TS-LKD balsus, bet išlieka klausimas ar I. Šimonytę palaikytų G. Nausėdos rinkėjai.

„Jei liktų I. Šimonytė, ji ne visą G. Nausėdos elektoratą pasiimtų, nes jis ir tam kairiajam elektoratui tinka ir kaip sureaguotų šie rinkėjai – neaišku“, – samprotavo V. Dumbliauskas.

Portalas tv3.lt primena, kad pirmasis prezidento rinkimų turas vyks gegužės 12 d. Jei prireiks antrojo rinkimų turo, jis vyks kartu su Europos Parlamento rinkimais – gegužės 26 d.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų