REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tymai jau pasiekė ir Kėdainius – rajone vienas atvejis jau patvirtintas, dar dėl vieno laukiama specialistų išvadų.

Tymai jau pasiekė ir Kėdainius – rajone vienas atvejis jau patvirtintas, dar dėl vieno laukiama specialistų išvadų.

REKLAMA

Daugiausia šios užkrečiamosios virusinės infekcijos, plintančios oro lašeliniu būdu ir pasireiškiančios karščiavimu, bėrimu ir kvėpavimo takų bei akių junginės uždegimu, atvejų nustatyta Kauno apskrityje – beveik pusantro šimto.

Apie tai, kad itin pavojinga liga pasiekė ir Kėdainių rajoną „Rinkos aikštę“ informavo Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) direktorius Saulius Čaplinskas.

„Tymai Lietuvoje sparčiai plinta. Daugiausia atvejų yra registruota Kauno apskrityje. Kėdainių rajone jau oficialiais duomenimis patvirtintas vienas atvejis.

Virusai nepripažįsta kompromisų, kaip ir kai kurie žmonės. Jei paliksime šansą plisti, plis. Sumažėjus skiepų apimtims, praradome kolektyvinį imunitetą tymams. Susirgusiųjų šiemet skaičius auga toliau“, – įsitikinęs medicinos mokslų daktaras S. Čaplinskas.

REKLAMA
REKLAMA

Susirgimų nebuvo

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Kauno departamento Kėdainių skyriaus visuomenės sveikatos stiprinimo specialistė Lolita Menčikovienė sakė, kad tokių susirgimų mūsų rajone jau daugelį metų nebuvo fiksuota.

REKLAMA

„Galime patvirtinti, kad Kėdainių rajone šiais metais tymais susirgo 35-erių metų vyras. Dabar laukiame ir dar vieno tyrimo atsakymo.

Gali būti, kad tai bus antrasis atvejis šiais metais Kėdainiuose. Iki šiol jau daugelį metų susirgimų tymais mūsų rajone fiksuota nebuvo“, – pažymėjo L. Menčikovienė.

Būdingi simptomai

„Tymų atvejai įtariami tuomet, kai pasireiškia tam tikri simptomai. Jei žmogų vienu metu kamuoja ir karščiavimas, ir bėrimas, kuris prasideda nuo veido ir plinta po visą kūną – įtariami tymai. Žmogų taip pat kamuoja sloga, kosulys, gali pasireikšti ir akių uždegimas.

REKLAMA
REKLAMA

Jei gydytojas įtaria susirgimą tymais, tuomet imamasi visų numatytų priemonių. Ligonis privalomai izoliuojamas, gali būti diahospitalizuoajmas. Viskas priklauso nuo jo sveikatos būklės“, – paaiškina specialistė.

Neskubėkit skiepytis

UAB „Antėja“ diagnostikos ir medicininių tyrimų laboratorijos direktorė medicinai Dangira Babenskienė patikino, kad jų laboratorijoje kėdainiečiai galės atlikti visus reikiamus tyrimus dėl skiepų. Specialistė taip pat pažymėjo, kad skiepytis tikrai nėra būtina.

„Kėdainiečiai pas mus gali atlikti visus reikiamus tyrimus. Paprastai yra atliekami du tyrimai. Vienas tyrimas yra imuniteto lygiui nustatyti, o kitas tyrimas yra susirgus, kada mes jau diagnozuojame ligą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pastebime, kad žmonių, norinčių išsitirti, tikrai daugėja. Mes pabrėžiame, kad ne visada reikia ir skiepytis. Jei žmogaus imunitetas yra pakankamas, tada skiepytis tikrai nebūtina. Tada mes rekomenduojame pasidaryti tyrimą ir tuomet spręsti, ar reikalingi skiepai, ar ne“, – komentavo laboratorijos direktorė medicinai D. Babenskienė.

Tymai – tai ūminė užkrečiamoji infekcija, plintanti oro lašeliniu būdu bei per kvėpavimo takų sekretais suterštas rankas ar kitus aplinkos daiktus. Pasak Pasaulio sveikatos organizacijos, šių metų sausį iš viso užregistruota 18 112 susirgimų tymais. Daugiausia susirgimų tymais registruota Ukrainoje, Kazachstane, Sakartvele.

Organizacijos atstovų duomenimis, prieš pradedant vakcinaciją iki 1980 metų pasauliniu mastu, kiekvienais metais buvo registruojama 2,6 mln. mirčių. Didžiausias mirštamumas registruojamas jaunesnių nei penkerių metų amžiaus vaikų grupėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų