REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jei Jungtinės Karalystės politinė sistema nesugebės rasti išeities iš aklavietės dėl „Brexit“, šaliai teks balandžio 12 dieną palikti Europos Sąjungą nesudarius susitarimo.

Jei Jungtinės Karalystės politinė sistema nesugebės rasti išeities iš aklavietės dėl „Brexit“, šaliai teks balandžio 12 dieną palikti Europos Sąjungą nesudarius susitarimo.

REKLAMA

Kaip tai paveiktų Britaniją?

ES piliečių teisės

Britanijoje gyvena maždaug 3,5 mln. ES piliečių ir maždaug milijonas britų yra įsikūrę kitose Bendrijos narėse.

Britanija ir daugelis kitų Bendrijos narių jau pasiūlė ginti šių žmonių teises, tačiau jų ilgalaikis statusas būtų aiškiau apibrėžtas ministrės pirmininkės Theresos May susitarime su Briuseliu.

Į ES keliaujantys Britanijos piliečiai galės ten likti 90 dienų, o jų pasai bus griežčiau tikrinami.

Vaistai

Britanijos vyriausybė paprašė farmacijos bendrovių sukaupti maždaug 7 tūkst. pavadinimų receptinių ar tik vaistinėse parduodamų vaistų iš Europos atsargas, kad jų užtektų šešioms savaitėms.

REKLAMA
REKLAMA

Ministrai sako, kad vaistų gabenimui bus teikiama pirmenybė, o preparatų, kurių galiojimo terminas yra trumpas, pavyzdžiui, turinčių radioaktyviųjų izotopų, galėtų būti atskraidinama.

REKLAMA

Finansinės paslaugos

Buvo pasiekta tam tikrų laikinų dvišalių susitarimų, įskaitant metus galiosiantį susitarimą, kuriuo siekiama apginti Londone įsikūrusią išvestinių finansinių priemonių rinką.

Prekiautojai perka šias sudėtingas, bet itin svarbias finansines priemones, kad apsidraustų nuo staigių palūkanų normų ar valiutos kursų svyravimų.

ES išvestinių finansinių priemonių rinkos vertė, apytikriais vertinimais, pernai sudarė 660 trln. eurų

Lėktuvai ir traukiniai

ES sutiko, kad iki 2020 metų kovo Jungtinės Karalystės oro bendrovės toliau vykdytų skrydžius iš JK į kitas 27 valstybes nares, jeigu tokį pat sprendimą priims ir Londonas, tačiau JK oro bendrovėms gali būti neleista vykdyti skrydžių ES viduje.

REKLAMA
REKLAMA

ES taip pat sutinka, kad sunkvežimiai ribotą laiką toliau gabentų prekes į JK ir iš jos, jeigu tokį pat sprendimą ES operatorių atžvilgiu priims ir Londonas.

Greitieji traukiniai Britaniją ir Prancūziją jungiančiu 50 km ilgio Eurotuneliu toliau kursuos tris mėnesius, jei Britanija laikysis ES geležinkelių saugos standartų.

Verslo planavimas

Apie 80 proc. britų įmonių mano, kad yra pasirengusios išstojimo iš ES nesudarius susitarimo scenarijui, rodo Anglijos banko tyrimas, kurio rezultatai buvo paskelbti kovo 21 dieną. Per analogišką tyrimą sausio mėnesį pasirengusiomis tokiam scenarijui save laikė 50 proc. įmonių.

Tačiau daugelis įmonių, anot tyrimo rengėjų, pažymėjo, kad jos negali kontroliuoti potencialaus poveikio tarifams, trikdžiams pasienyje, valiutos kurso svyravimams ir sertifikavimo pripažinimui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vasarį vyriausybė pranešė, kad iš 240 tūkst. įmonių, prekiaujančių tik su ES valstybėmis, būtinus muitinės prievolininko identifikavimo kodus gavo tik 40 tūkstančių.

Prekybos susitarimai

Didžiajai Britanijai ES teks „trečiosios šalies“ statusas, o prekybos su ja santykiai bus reglamentuojami pagal Pasaulio prekybos organizacijos taisykles.

Nors importui iš trečiųjų šalių ES taikomas vidutinis muitų tarifas yra nedidelis ir sudaro tik maždaug 1,5 proc., kai kuriuose sektoriuose šie tarifai yra kur kas didesni. Pavyzdžiui, importuojamiems automobiliams taikomas 10 proc. muitas.

Didžioji Britanija taip pat neteks prieigos prie rinkų, kuriose galioja su ES sudaryti prekybos susitarimai, nors Londonui pavyko sudaryti tokius pat susitarimus su kai kuriomis iš šių šalių, įskaitant Šveicariją ir Izraelį.

REKLAMA

Britanija taip pat sutarė su Jungtinėmis Valstijomis, Australija ir Naująja Zelandija užtikrinti abipusį nacionalinių vertinimo standartų pripažinimą daugelyje sričių.

Eilės pasienyje

Bendrija sako, jog nedelsiant pradės muitinės, maisto saugos ir atitikties ES standartams patikras pasienyje su Britanija, todėl judriuose sienos kirtimo punktuose susidarys ilgos eilės.

Britanija ėmėsi žingsnių atidaryti naujų maršrutų ir susisiekimo linijų tarp Anglijos pietuose esančio Doverio ir kitų uostų. Per Doverio uostą gabenama didžioji dalis prekių, kurias Jungtinė Karalystė eksportuoja į Europa ir iš jos importuoja.

Vyriausybė sako, kad maisto produktų trūkumo neturėtų būti, tačiau gali būti mažesnis greitai gendančių prekių pasirinkimas. Vis tik įstatymų leidėjai reiškia nuogąstavimus dėl galimo „paniško pirkimo“.

REKLAMA

Šiaurės Airija

Britanija sako, kad iškart nesiims vykdyti muitinės patikrų pasienyje su Airija, kad būtų išvengta įtampos padidėjimo Šiaurės Airijoje.

Tačiau ES sako, jog reikalaus vykdyti per sieną, kuri taps Bendrijos išorinė siena, keliaujančių prekių stebėseną, tačiau stengsis, kad patikros būtų kiek įmanoma mažiau trikdančios.

Britanija yra sakiusi, kad išstojimo iš ES nesudarius susitarimo atveju jai gali tekti įvesti tiesioginį valdymą Šiaurės Airijoje padėčiai suvaldyti, nes Belfasto vyriausybė nuo 2017 metų sausio yra suspenduota dėl ginčo tarp dviejų valdžia provincijoje besidalijančių partijų.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų