REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasirašė įstatymą, draudžiantį platinti visuomenei svarbią melagingą informaciją, vadinamąsias melagienas (angl. fake news), pirmadienį pranešė vyriausybė.

REKLAMA
REKLAMA

 

V. Putinas pasirašytos „Įstatymo dėl informacijos, informacinių technologijų ir informacijos apsaugos“ pataisos buvo paskelbtos Rusijos teisinės informacijos portale.

REKLAMA

Žmogaus teisių aktyvistai kritikavo šiuos teisės aktus ir teigė, kad jais gali būti pasinaudota žodžio laisvei slopinti.

Praeitą trečiadienį įstatymą patvirtino Rusijos parlamento aukštieji rūmai – Federacijos Taryba. Už jį balsavo 149 senatoriai, trys balsavo „prieš, o dar trys susilaikė. Viena iš šio projekto priešininkių, senatorė Liudmila Narusova, siūlė jį atmesti arba pataisyti, perdavus specialiai derinimo komisijai, tačiau šis siūlymas nebuvo priimtas.

REKLAMA
REKLAMA

Pagrindiniu šio paketo įstatymu uždraudžiama informacijos ir telekomunikacijų tinklais platinti „tikrovės neatitinkančią visuomenei reikšmingą informaciją, platinamą tikrų (naujienų) pranešimų pavidalu“, jeigu tokia informacija „sukuria pavojų sukelti pavojų piliečių gyvybei ir/arba sveikatai, turtui, masinių viešosios tvarkos pažeidimų grėsmę“, taip pat „pavojų visuomenės saugumui“. Be to, draudžiama skelbti melagingą informaciją, galinčią sutrikdyti gyvybiškai svarbios infrastruktūros, kredito organizacijų, energetikos, pramonės ir ryšių objektų veikimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įstatymas gali būti taikomas Rusijoje veikiantiems internetiniams leidiniams, įregistruotiems pagal šalies Žiniasklaidos įstatymą. Įtariamo pažeidimo atveju generalinis prokuroras arba jo pavaduotojai gali reikalauti, kad komunikacijos priežiūros tarnyba „Roskomnadzor“ apribotų prieigą prie tokią informaciją platinančių kanalų.

Be to, vienas iš šio prieštaringai vertinamo paketo teisės aktų numato nuobaudas už nepagarbą valstybės institucijoms ir „valstybės simbolių įžeidimą“. Už pažeidimus yra numatytos didelės baudos, o už pakartotinius nusižengimus gali būti skirta iki 15 parų arešto.

REKLAMA

„Roskomnadzor“ nurodymų nevykdantys tinklalapiai galės būti blokuojami.

Baudų dydis gali siekti 1,5 mln. rublių (apie 20,6 tūkst. eurų), jeigu pažeidimas sukelia sunkių padarinių, tokių kaip žmonių žūtis ar riaušės.

Žmogaus teisių aktyvistai sako, kad V. Putinas nuo 2000 metų, kai pirmąkart tapo Kremliaus vadovu, palaipsniui varžė Rusijos piliečių laisves, tildė valdžios kritikus ir padarė televiziją kontroliuojamą valstybės.

Pasak jų, naujausias įstatymas priemones prieš pilietinę visuomenę iškelia į visiškai naują lygį.

REKLAMA

Kritikai tvirtina, kad įstatymas pernelyg aptakiai suformuluotas ir kad jis gali būti taikomas dėl labai įvairių numanomų pažeidimų. Dėl to žmonių teisių aktyvistams ir opozicijos žurnalistams šalyje gali tapti dar sunkiau dirbti.

Oponentai teigia, kad valdžia tokiu būdu siekia priversti Rusijos žmones gerbti Kremlių, mažėjant V. Putino populiarumui ir blogėjant ekonomikos padėčiai.

V. Putinas šį įstatymų paketą pasirašė Rusijai minint Maskvos įvykdytos Krymo aneksijos penktąsias metines. Šio pusiasalio atplėšimą nuo Ukrainos smerkia Vakarų valstybės, bet dauguma rusų palaiko.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų