REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po generalinio prokuroro Evaldo Pašilio sprendimo paskirti Panevėžio apylinkės prokuratūros vyriausiuoju prokuroru savo dukters krikšto tėvą Julių Gelumbauską kilo ažiotažas dėl galimo interesų konflikto.

Po generalinio prokuroro Evaldo Pašilio sprendimo paskirti Panevėžio apylinkės prokuratūros vyriausiuoju prokuroru savo dukters krikšto tėvą Julių Gelumbauską kilo ažiotažas dėl galimo interesų konflikto.

REKLAMA

Užimti šias solidžias pareigas J. Gelumbauskui nesutrukdė net tai, kad jis Vyriausiųjų prokurorų atrankos komisijoje iš trijų pretendentų buvo mažiausiai balų surinkęs kandidatas.

Generalinėje prokuratūroje dėl šio sprendimo penktadienį buvo surengta spaudos konferencija, kurioje E. Pašilis paaiškino priimto sprendimo motyvus.

„Galiu drąsiai pasakyti, kad J. Gelumbausko kandidatūra toms pareigoms buvo pati tinkamiausia. Jis yra baigęs universitetą užsienyje, keletą metų dirbo diplomatinėje tarnyboje, turi sukaupęs daug vertingos patirties. Priimdamas sprendimą taip pat atsižvelgiau į Vyriausiųjų prokurorų komisijos narių balsavimo rezultatus“, – sakė E. Pašilis.

Tuo pačiu generalinis prokuroras užtvirtino, kad jo ir prokuroro J. Gelumbausko santykiai yra dalykiniai: „Šiuo metu, eidamas tokias pareigas, būčiau tikrai tai deklaravęs, jei manyčiau, kad tie santykiai būtų kitokie. Būdamas generaliniu prokuroru vadovaujuosi principu, kad mano artimoje komandoje nėra nei vieno giminaičio ar kurso draugo. Bet kuriuo atveju, manau, kad pareigas prokuratūros sistemoje turi užimti patys gabiausi ir tinkamiausi tam žmonės.“

REKLAMA
REKLAMA

E. Pašilis dar kartą pakartojo, kad J. Gelumbauskas buvo paskirtas nepažeidžiant nustatytos tvarkos, todėl keisti šio sprendimo neketinantis:

„Komisija atliko savo darbą ir tą padarė tinkamai. Vėliau pasirinkau tinkamiausią kandidatą iš komisijos pateikto pretendentų sąrašo. Pagal naują prokurorų skyrimo tvarką, galutinį žodį taria generalinis prokuroras. Todėl nereikia taip sureikšminti viešoje erdvėje minimų kandidatų surinktų balų. Jei vadovautumėmės tik šiais balais, tai generalinio prokuroro apskritai nereikėtų. Iš kitos pusės, vertinant vien tokiu būdu, užkirstume kelią į prokuratūros sistemą perspektyviam jaunimui. Mat didelę dalį bendro kandidatų balo sudaro sukauptą patirtis.

REKLAMA

Prabilo ir pats prokuroras

Panevėžio apylinkės prokuratūros vyriausiuoju prokuroru paskirtas Julius Gelumbauskas sako, kad jaučiasi „be kaltės apkaltintas“, kai buvo iškelti klausimai dėl to, kad jis yra generalinio prokuroro dukters krikšto tėvas.

Jis sako, kad glaudžių asmeninių santykių su generaliniu prokuroru nepalaiko. Naujienų portalas tv3.lt šį penktadienį jau rašė, kad savo dukros krikštatėvį J. Gelumbauską į aukštas generalinis prokuroras Evaldas Pašilis paskyrė nepaisant to, kad šis kandidatas atrankos komisijoje surinko mažiausiai balų.

REKLAMA
REKLAMA

Prokuroras J. Gelumbauskas BNS penktadienį aiškino su E. Pašiliu prieš daugelį metų dirbęs viename Ukmergės teisme - E. Pašilis tuo metu dirbo teisėju, o J. Gelumbauskas – teisėjo padėjėju.

„Su visais teisėjais teko tada dirbti. Buvo kolegiški santykiai, asmeninių santykių tokių kaip ir nebuvo, negaliu pasakyti, kad buvome draugai, ar dar kažkas. Tuo metu buvau jaunas ir šiek tiek praktikuojantis katalikas, gan tikintis žmogus ir ta bažnyčia man buvo nesvetimas dalykas. Ir tuo metu jis paprašė, kad sutikčiau pakrikštyti dukrą ir tas dalykas taip ir įvyko“, – pasakojo E. Gelumbauskas, pastaruoju metu dirbantis Panevėžio apygardos prokuratūros Antrojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus vyriausiuoju prokuroru.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis sakė Ukmergės teisme dirbęs vos kelerius metus, o po krikštynų, vykusių beveik prieš 13 metų, su E. Pašiliu glaudesnių asmeninių santykių nepalaikęs.

„Mes esame iš to pačio miesto, tai mes esame ir matęsi, bet kažkokių artimų santykių tikrai nepalaikom, šeimomis nedraugaujam. Juo labiau, aš Panevėžy, jis Vilniuje. (...) Mano krikštatėvio pareigos būna per gimtadienį pasveikinu krikšto dukrą ir tiek“, – patikino prokuroras. Paskutinį kartą su E. Pašiliu jis sakė trumpai bendravęs sausį per prokuratūros šimtmečio renginį.

E. Gelumbauskas sakė nenumanęs, kad prieš 13 metų įvykusios krikštynos gali būti interpretuojamos kaip interesų konflikto problema. „Panašu, kad kažkas nori dirbinai tą sensaciją sukurti ir net ir skaudu, kai nežiūri iš tikrųjų kaip tu dirbi ir ką tu dirbi. Jaučiuosi be kaltės kaltas“, – sakė prokuroras.

REKLAMA

E. Pašilio ir J. Gelumbausko asmeninis ryšys, susijęs su vaiko krikštijimu, nėra oficialiai šių pareigūnų deklaruotas kaip galimas viešųjų ir privačių interesų konfliktas.

Jis teigė nematęs reikalo informuoti ir prokurorų atrankos komisijos apie savo ryšį su E. Pašiliu per seniai įvykusias vaiko krikštynas. „Aš net nesuvokiau, protu nesuvokiau... Aš prokuratūroje pradėjau daug anksčiau dirbti, nei E. Pašilis buvo paskirtas. Būčiau susapnavęs, būčiau iškart užrašęs, nes tikrai nėra jokio intereso kažką slėpti. Taip išeina, kad aš iš vis nieko negalėčiau daryti ir siekti“, – kalbėjo E. Gelumbauskas.

Be to, anot E. Gelumbausko, šiuo metu E. Pašilio sprendimu jis paskirtas į lygiavertes pareigas, skirsis tik darbo pobūdis. „Mano pareigos dabartinės yra aukštesnės, lygiavertės ir atlyginimu nė per centą nesikeičia. Šiuo metu aš esu aukštesnės grandies – apygardos prokuratūros – specializuoto skyriaus ekonominių bylų prokuroras, kur visai kiti maštabai. Čia grynai skirsis darbo pobūdis, čia buvo mano siekiamybė ir noras, kad viešinti prokuratūros darbą, su mokyklom daugiau bendraut, daugiau dėmesio pačiai sistemai skirti“, – aiškino E. Gelumbauskas.

REKLAMA

Pasak jo, praktika, kad į pareigas paskiriami prokurorai, kurie atrankos komisijos įvertinti žemesniais balais nei kiti kandidatai, anot E. Gelumbausko, taip pat yra daugelį metų gyvuojanti ir tokius sprendimus anksčiau yra priėmę ir kiti generaliniai prokurorai.

Jis sako pats nematąs pagrindo trauktis iš naujų pareigų. „Nematau, kad kažkas čia buvo, dėl ko man reikėtų trauktis, bet jei bus kažkoks kitoks sprendimas, tai tikrai visada paklusiu vadovų sprendimams“, – teigė prokuroras E. Gelumbauskas. Generalinis prokuroras E. Pašilis situaciją dėl minėto prokuroro paskyrimo žada pakomentuoti spaudos konferencijoje penktadienį.

Interesų konflikto neįžvelgė

Dar prieš E. Pašilio spaudos konferenciją Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vedėja E. Martinonienės teigė, kad krikštynų faktas yra 12 metų senumo ir jis yra viešai patvirtintas:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tuo metu E. Pašilis ir J. Gelumbauskas buvo kolegos, kartu dirbo teisme. Gimus dukrai buvo priimtas toks sprendimas, kad J. Gelumbauskas taps jos krikštatėviu. Tačiau vėliau dėl tam tikrų aplinkybių bendravimas tarp šių šeimų nevyko. Jis išliko dalykinis.“

Į klausimą, ar dėl tokio E. Pašilio sprendimo nekyla interesų konfliktas, E. Martinonienė atsakė, kad generalinis prokuroras vien priimdamas tokį viešai skelbiamą sprendimą pateikė savo poziciją: „E. Pašilio pozicija yra išsakyta jo sprendime. Jis įvertino šį pretendentą į konkrečią poziciją kaip geriausiai tinkantį kandidatą. Norėtume pabrėžti, kad šios pareigos yra lygiavertės šiuo metu J. Gelumbausko einamoms pareigoms.“

REKLAMA

Anot tv3.lt pašnekovės, per pirmąjį Vyriausiųjų prokurorų atrankos komisijos etapą kandidatų surinkti balai padeda Komisijai atrinkti tinkamiausius kandidatus numatytoms pareigoms užimti, bet galutinį žodį vis tiek taria generalinis prokuroras.

„Komisijoje formaliais balais įvertinami kandidatų gebėjimai. Surinkti balai leidžia apsispręsti komisijos nariams, kurie kandidatai yra tinkamiausi numatytoms pareigoms. Vėliau komisijos atrinkti pretendentai generaliniam prokurorui yra teikiami kaip lygiaverčiai kandidatai. O generalinis prokuroras iš pateikto sąrašo turi teisę pasirinkti geriausią kandidatą arba nepasirinkti nė vieno iš jų“, – bendrą tvarką pateikė E. Martinonienė.

REKLAMA

Visi paskirti prokurorai

E. Pašilio sprendimu Klaipėdos apygardos prokuratūros vyriausiąja prokurore penkerių metų kadencijai paskirta Dalia Pocienė. Dirbti prokuratūroje D. Pocienė pradėjo prieš 16 metų, kuomet 2003-iaisiais buvo priimta į Klaipėdos miesto apylinkės prokuratūrą ir dirbo stažuotoja.

Po metų ji buvo paskirta eiti Klaipėdos miesto apylinkės prokuratūros Ketvirtojo skyriaus prokurorės pareigas, vėliau perkelta į Civilinių bylų skyrių. 2006-aisias D. Pocienė tapo Klaipėdos miesto apylinkės prokuratūros Civilinių bylų skyriaus vyriausiąja prokurore. 2010-aisiais ji paskirta penkeriems metams į Klaipėdos miesto apylinkės prokuratūros vyriausiosios prokurorės pareigas, kurias ėjo iki šiol.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vyriausiųjų prokurorų atrankos komisija įvertino D. Pocienės gebėjimą prisiimti asmeninę atsakomybę, išskirti prioritetines veiklos sritis, nuoseklumą, konkretumą bei dalyvavimą prokuratūros teisėkūros procese. Klaipėdos apygardos prokuratūros vyriausiosios prokurorės pareigas ji pradės eiti nuo š. m. balandžio 2 d.

Į Kauno apygardos prokuratūros Kauno apylinkės prokuratūros vyriausiojo prokuroro pareigas paskirtas Arūnas Bundonis. 2001-aisiais darbą prokuratūroje pradėjęs kaip Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroro techninis padėjėjas, po pusmečio priimtas į Kauno miesto apylinkės prokuratūros Ekonominių nusikaltimų tyrimo ir kontrolės skyriaus stažuotojo (prokuroro etatas) pareigas.

REKLAMA

Vėliau A. Bundonis ėjo Kauno miesto apylinkės prokuratūros Ekonominių nusikaltimų tyrimo ir kontrolės skyriaus prokuroro pareigas, Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroro pareigas. 2009-aisiais A. Bundonis buvo paskirtas 5 metams į Druskininkų miesto apylinkės prokuratūros vyriausiojo prokuroro pareigas. 2015-aisiais paskirtas 5 metams į Kauno apygardos prokuratūros Alytaus apylinkės prokuratūros vyriausiojo prokuroro pavaduotojo pareigas (darbo vieta Druskininkuose, darbas organizuojamas Druskininkų, Lazdijų, Varėnos miestuose). Šiose pareigose A. Bundonis dirbo iki šiol. Kauno apylinkės prokuratūrai A. Bundonis pradės vadovauti nuo š. m. balandžio 2 d.

REKLAMA

Vyriausiausiųjų prokurorų atrankos komisija atsižvelgė į A. Bundoniaus turimą prokuratūros veiklos viziją ir strategiją, erudiciją bei komunikabilumą.

Į Šiaulių apygardos prokuratūros Šiaulių apylinkės prokuratūros vyriausiojo prokuroro pareigas dar vienai kadencijai paskirta Laima Mušauskytė-Griciuvienė, šias pareigas einanti ir šiuo metu. Dvidešimt ketverius metus prokuratūroje dirbanti L. Mušauskytė-Griciuvienė karjerą joje pradėjo 1995 metais Šiaulių miesto apylinkės prokuratūros Tardymo skyriaus stažuotoja.

Po metų ji buvo paskirta į Nusikaltimų valstybės tarnybai, valdymo tvarkai ir visuomenės saugumui tyrimo skyriaus prokuroro pareigas. 2000-aisias L. Mušauskytė-Griciuvienė tapo Šiaulių miesto apylinkės prokuratūros vyriausiojo prokuroro pavaduotoja. Nuo 2014 metų ji eina Šiaulių apygardos prokuratūros Šiaulių apylinkės prokuratūros vyriausiosios prokurorės pareigas, kurias ji ir toliau tęs nuo š. m. balandžio 9 d.

REKLAMA
REKLAMA

Vyriausiųjų prokurorų atrankos komisijos nariai pažymėjo, kad L. Mušauskytė-Griciuvienė yra iniciatyvi, reikli, principinga prokurorė, turinti puikios lyderės savybių.

Š. m. balandžio 9 d. Panevėžio apygardos prokuratūros Panevėžio apylinkės prokuratūros vyriausiojo prokuroro pareigas užims Julius Gelumbauskas. Vyriausiųjų prokurorų atrankos komisija jį išskyrė kaip aktyvų, įvairiapusės darbo patirties turintį prokurorą, nuolat gilinantį teisines žinias bei lengvai randantį bendrą kalbą su kolegomis.

Tarnybą prokuratūroje J. Gelumbauskas pradėjo 2010 metais, tapęs Ukmergės rajono apylinkės prokuratūros prokuroru. 2017 metais J. Gelumbauskas tapo Panevėžio apygardos prokuratūros Antrojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus vyriausiuoju prokuroru.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų