REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
19
Kovo 11-ąją žymios Lietuvos moterys šventė su ginklais rankose
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Kovo 11-osios proga miškuose įrengtoje šaudykloje vyko renginys „101 šūvis už Lietuvą“.

19

Kovo 11-osios proga miškuose įrengtoje šaudykloje vyko renginys „101 šūvis už Lietuvą“.

REKLAMA

Trečius metus sportinio šaudymo klubo „Leičiai“ rengiamas originalus Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dienos minėjimas jau tampa tradicija. Išbandyti praktinį kovinį šaudymą ryžtasi vis daugiau gražiosios lyties atstovių iš kultūros, verslo bei pramogų pasaulių.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo smuiko prie ginklo

„Moteris ir ginklai man iki šios dienos buvo tarsi nesuderinami dalykai, bet pabandžius užplūdo toks azartas, kad neįmanoma sustoti. Išties, tai paprasčiau nei tikėjausi, ir sekėsi visai neblogai pataikyti į taikinius. Juokavau, kad matyt įprotis griežti smuiku, kur itin svarbi rankų padėtis bei dėmesio koncentracija, padėjo ir čia", – pasakojo žinoma smuikininkė Agnė Doveikaitė.

REKLAMA

Statistikos skaičiai gerėja

Idėja atkreipti dėmesį ir į šalies moterų pasirengimą kritinėms situacijoms bei žinias apie kovinius ginklus yra vėl svarbi aktualija. Prof. Ainė Ramonaitė knygoje „Tokia ir tokia“ yra publikavusi statistiką: karo atveju 50 proc. šalies gyventojų nežinotų, ką daryti ir nuo ko pradėti (susistemintą informaciją apie pasiruošimą ekstremalioms situacijoms rasite www.lt72.lt), 8 proc. emigruotų, o net 42 proc. eitų ginti Lietuvos. Dauguma gynėjų sutiktų atlikti pagalbines funkcijas – maisto gaminimą, uniformų siuvimą, slėptuvių įrengimą ar veikti kaip pasiuntiniai – rinkti informaciją, perduoti ją mūsų ar sąjungininkų pajėgoms, turintieji medicininių žinių – suteikti būtinąją pagalbą kariams ir civiliams. Kas įdomu, kad vos 3,4 proc. iš apklaustųjų moka naudotis ginklu.

REKLAMA
REKLAMA

Įdomi ir naudinga patirtis

„Kai kurios laikė ginklą pirmą kartą gyvenime. Mes su Neringa Skrudupaite jau praėjusios mokymus projekte „Tikri vyrai" (ačiū Edmundas Jakilaitis už tą galimybę!) – tokios asės. O kai paėmėm ginklus į rankas, tai vargeli, ko tai jos drebėti pradėjo, ir ne vien iš šalčio“, – įspūdžiais dalijosi renginių, televizijos ir radijo laidų vedėja Donata Meiželytė. Jai, kaip ir kitoms dalyvėms, tai buvo neįkainojama patirtis bei pažintis su kitokiu pasauliu. Dainininkė, aktorė ir meninių projektų iniciatorė Agnė Sabulytė tam entuziastingai pritarė: “Išties, įspūdžių daug! Meno pasaulyje išlikimo motyvai taip pat pulsuoja, bet jie visai kitokie... Šiandien buvo gera pamiršti kasdienį gyvenimą ir nerti į kelionę su komanda, pilna kariškos energijos, disciplinos, geranoriškumo!“. Nekasdieniškai Kovo 11ąją atšventusios moterys ne tik susipažino su įvairiais ginklais, bet prie laužo ragaudamos kariškų užkandžių noriai dalijosi ką tik patirtais įspūdžiais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Idėja valstybinei šventei

„Net ir atgavus nepriklausomybę, kurios minėjimas kaskart kelia pasididžiavimą, turime likti budrūs ir pasiruošę blogiausiam. Itin svarbu šviesti visuomenę, supažindinti žmones su kariniu pasirengimu, šaunamaisiais ginklais. Geriau pažinus tai, kas gal kiek baugina, neišbandyta, būsime labiau pasirengę, o kartu ir saugesni. Galų gale šaudymas yra ir sportas“, – sakė projekto iniciatorius Alkas Paltarokas.

Moterys ir ginklai

Renginyje moteris pasitiko instruktoriai, kurie supažindino su saugos taisyklėmis. Įžanginėje kalboje jie atkreipė dėmesį į tai, jog moterys, lygiai taip pat kaip ir vyrai, turėtų įgyti karinį pasirengimą bei žinoti, kaip elgtis ekstremaliose situacijose. Jie pabrėžė, jog itin svarbu suprasti, kad tiek moterys, tiek vyrai yra vienodai pajėgūs apginti šeimą ir visuomenę.

REKLAMA

Dalyvių pažintis su šaunamaisiais ginklais bei jų metu vykdyti apmokymai privertė susimąstyti: „Kasdienybėje nesusimąstai, kiek žmonių rūpinasi, kad šalies padangė būtu žydra ir saulėta, kad ramiai galėtume laužti duoną prie pietų stalo ir vaikus migdyti vakare be nerimo išgirsti karo sirenas. Ačiū už galimybę pažvelgti pro uždangą, ir suprati kokia sudėtinga tema yra mūsų visų saugumas ir taika. Ir kiek šviesių ir sąmoningų žmonių dirba tam, kad būtų išsaugota tai, už ką kovojo mūsų protėviai“ , – sakė tituluota Lietuvos gražuolė Asta Muralytė.

REKLAMA

Pažintis su ginklu suteikia pasitikejimo savimi

Verslininkė Jolanta Sadauskienė džiaugėsi: „Let the Guns talk – tegul kalba ginklai. Tai buvo unikali patirtis ir nuostabus jausmas suvaryti 9 kulkas iš 10 su AR15 karabinu būtent į ten, kur taikai. Žinojimas, kaip elgtis su ginklu suteikia pasitikejimo savimi. Turbūt prabudo mano senelio genai". Po ankstesnių „101 šūvis už Lietuvą“ inciatyvos renginių dalis dalyvių, įkvėptos galimybės prisidėti prie šalies saugumo ir gerovės, ryžosi tapti Lietuvos šaulių sąjungos dalimi. Kelios ėmėsi praktikuotis šaudyklose. Skirtingai nei Sovietų okupacijos metais kovinis praktinis šaudymas nebėra tabu. Tai tampa įprastine savo laisvę vertinančių, ką prarasti turinčių ar išsilavinusių žmonių veikla.

Renginyje dalyvavo Karolina Toleikytė, Asta Muralytė, Daiva Breivė, Donalda Mieželytė, Neringa Skrudupaite, Jolanta Sadauskienė, Agnė Doveikatė, Agnė Sabulytė ir kiti.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų