REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
21
Žmogus be veido jau pusmetį gydomas namuose (Fotobankas)

Ne kartą jau buvo rašyta apie Alksnėnų kaimo gyventojo A. E. (gim. 1967 m.) atvejį, kai mamos netinkamai prižiūrėtam sergančiam vyrui supuvo veidas. Maždaug prieš metus – 2018-ųjų sausio viduryje, pasitelkus policijos pagalbą, jis buvo išvežtas į ligoninę. Šios savaitės pirmadienį Plungės apylinkės teisme išnagrinėta civilinė byla dėl kito globėjo paskyrimo šiam žmogui.

21

Ne kartą jau buvo rašyta apie Alksnėnų kaimo gyventojo A. E. (gim. 1967 m.) atvejį, kai mamos netinkamai prižiūrėtam sergančiam vyrui supuvo veidas. Maždaug prieš metus – 2018-ųjų sausio viduryje, pasitelkus policijos pagalbą, jis buvo išvežtas į ligoninę. Šios savaitės pirmadienį Plungės apylinkės teisme išnagrinėta civilinė byla dėl kito globėjo paskyrimo šiam žmogui.

REKLAMA

Kaip paaiškėjo, A. E. jau prieš pusmetį grįžo pas mamą ir vėl ten gyvena, tačiau yra eilėje į Stonaičių socialinės globos namus. Kol kas alksnėniškiui teikiamos lankomos priežiūros paslaugos.

Istorija, sukrėtusi visą Lietuvą, nuskambėjo praėjusių metų pradžioje: sausio 17 dieną Alksnėnų kaime su policijos, medikų ir seniūnijos pagalba neįgalus A. E. buvo išvaduotas iš mamos Z. S. E. (gim. 1937 m.) „globos“. Garbingo amžiaus moteris nieko neįsileisdavo į namus ir savais būdais gydė užrakintą sūnų. Vyras buvo pradėjęs pūti gyvas.

REKLAMA
REKLAMA

Kuomet alksnėniškis pateko į medikų globą, pakraupo net visko matę gydytojai: vyro veido tiesiog nebebuvo – visi audiniai buvo supuvę ir suirę, žmogus buvo be nosies, žandų, akių, o žandikauliai ir dantys – atviri. Ligoninėje atsidūręs A. E. buvo patalpintas į vienutę, jam teikta medicininė ir socialinė pagalba. Vyrui nustatytas odos vėžys.

REKLAMA

Kaip alksnėniškis paskui laikėsi, rašėme birželio mėnesį, straipsnyje „Žmogus be veido dabar: mėgsta daug valgyti, žiūri į veidrodį ir nori namo“.

Tada vyras buvo įkurdintas Palaikomojo gydymo ir slaugos II skyriuje. Vedėja Eugenija Gaudiešienė pasakojo, kad A. E. ir pas juos gyvena vienutėje, jo žaizdos jau apsitraukė. Vyras daug valgydavo, vaikščiodavo po palatą, vis prašėsi namo ir dažnai žiūrėdavo į veidrodį, nors nieko nematė. Dėl onkologinės ligos jam buvo taikyta cheminė terapija – skirtos tabletės.

Kiekvieną savaitę jį lankiusi mama taip pat vis norėjo sūnų vežtis namo.

Kol A. E. buvo medikų globoje, jo mamos Z. S. E. atžvilgiu buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl to, jog būdama paskirta sūnaus globėja (nuo 1992 metų), juo nesirūpino, paliko be pagalbos, kai grėsė pavojus gyvybei. Atlikus teismo psichiatrijos ekspertizę, nustatyta, kad įtariamoji supranta savo veiksmus ir už juos gali atsakyti. Byla buvo nutraukta įtariamajai susitaikius su Plungės rajono savivaldybe, tiksliau – su Socialinės paramos skyriaus vedėja Genovaite Vasyliene, kuri buvo paskirta vyro globėja.

REKLAMA
REKLAMA

Prieš keletą dienų kalbinta gydytoja E. Gaudiešienė sakė, jog dar vasarą A. E. iš ligoninės išvyko namo. „Pusę metų jo nebėra pas mus. Mama pasiėmė sūnų netrukus, su G. Vasylienės „palaiminimu“. Nebepatiko jam čia būti, vis prašėsi į namus, tad per prievartą nelaikėme“, – pasakojo skyriaus vedėja, pridurdama, jog pacientas išvyko pagerėjusia sveikata. Medikės žiniomis, vyras yra lankomas ir prižiūrimas namuose.

Vasario 25 dieną Plungės apylinkės teismo Civilinių bylų tvarkaraštyje atsirado įrašas, jog išnagrinėta byla dėl globėjo nušalinimo nuo pareigų ir dėl kito globėjo paskyrimo alksnėniškiui A. E.

Kaip informavo teismo atstovas spaudai Juozas Kaminskas, teismas uždarame teismo posėdyje išnagrinėjo civilinę bylą pagal pareiškėjos Plungės rajono savivaldybės administracijos pareiškimą dėl fizinio asmens pripažinimo neveiksniu, globėjo atleidimo nuo pareigų ir naujo globėjo paskyrimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Buvo prašoma pripažinti A. E. neveiksniu visose turtinių santykių bei asmeninių neturtinių santykių srityse, atleisti nuo pareigų esamą globėją, paliekant ją A. E. gyvenamųjų ir ūkinių pastatų administratore ir paskirti naują globėją – Stonaičių socialinės globos namus, paskiriant juos A. E. šalpos pensijos administratoriumi. Teismas pareiškimą tenkino, bet sprendimas dar gali būti apskųstas.

Socialinės paramos skyriaus vedėja G. Vasylienė sakė, jog šiuo metu vis dar tebelaukiama siuntimo iš Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, kad A. E. būtų galima patalpinti Stonaičių socialinės globos namuose. Per metus, pasak vedėjos, gaunami šeši siuntimai, tačiau yra eilė, kuri iki minėto asmens dar nepriėjo. Žinia, kai bus gautas tas siuntimas, dar neaišku, ar A. E. ten norės važiuoti. „Bandysime prikalbinti geranoriškai“, – sakė vedėja.

REKLAMA

G. Vasylienė sutiko, jog Palaikomojo gydymo ir slaugos skyriuje vyriškiui buvo tinkamesnė aplinka nei jo namuose, tačiau ji pakartojo tą patį, ką ir gydytoja: per prievartą žmogaus laikyti ligoninėje negalima. Dabar jam yra teikiamos paslaugos namuose – lanko ir socialinė darbuotoja, ir medicinos slaugytoja. Tiesa, Z. S. E. kartais į namus ateinančių žmonių vėl neįsileidžia – tik pasišneka prie durų.

Dėl onkologinės ligos kovo mėnesį vyras bus vežamas pakartotiniam patikrinimui pas gydytojus į Klaipėdą.

Lina MOTUŽIENĖ

Primename anksčiau aprašytą istoriją: 

Plungės rajone – sveiku protu nesuvokiama istorija. 80-metė motina prižiūri Odos vėžiu sergantį pusamžį sūnų. Tačiau priežiūra tokia, kad sūnus pūva gyvas. Ir pats vyras per keletą metų taip apleido ligą, kad iš jo veido nieko nebeliko.

REKLAMA

Tačiau nepaisant to motina griežtai atsisako medikų pagalbos ir su policija į ligoninę išvežtą sūnų po apžiūros vėl parsivežė namo. Dėl gyvo pūvančio vyro į skubų posėdį sušaukta net Plungės rajono valdžia.

Išvežimui prieštaravo motina

Durų niekas neatidaro, tačiau sunkiai odos vėžiu sergantis, tiesiog gyvu lavonu virtęs 50-metis vyras vėl guli lovoje už šio lango.

Čia pat, kur vakar jį ir rado su policija atvykę socialiniai darbuotojai ir medikai. Į ligoninę vyrą pavyko išvežti tik per didžiulius triukšmus: mat tam prieštaravo jį prižiūrinti 80-metė motina.

„Pasakius, kad išlaušim duris, jinai atrakino, pamatė socialinę darbuotoją – tu įskundei pirmiausia, kad čia suvažiavo, reiškiasi, kalta, ir neleisiu vaiką, neleisiu, man nužudyt atvažiavot vaiką nužudyt“, - sakė Zigmantas Strumyla, seniūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kažkada vyro veidas buvęs sužalotas, prieš ketverius metus jam atlikta operacija ir nuo tada medikams jis nesirodęs, tad liga taip progresavo, kad dabar iš veido liko tik mėsomis aplipę kaulai be odos.

Medikai to dar nebuvo matę

Nematyti nosies, skruostų, akių. Net medikai, vakar apžiūrėję vyrą, sako nieko panašaus nėra matę.

"Kraujospūdis geras, širdies susitraukimų dažnis geras, ligonis kvėpuoja, skundų jokių neatžymi, tačiau veidas yra visiškai išgriuvęs iki pat kaukolės ir net skausmo jisai neatžymi, ar jisai mato, net sunku įvertinti. Jokių chirurginių veiksmų jam daryti tikrai negalima ir niekas nedarys, nes šiuo metu, kiek žinau, veido persodina tik Prancūzijoje, dar pasikartosiu, specifinio gydymo jam nėra", - sakė gydytojas B. Aleknavičius.

REKLAMA

Vyras buvo apžiūrėtas medikų Plungėje bei Klaipėdoje. Deja, taip smarkiai suirus veidui niekuo padėti nebeįmanoma, lieka tik slauga ir perrišimai.

Tik policijai reikalaujant namų duris atvėrusi 80-metė motina vargu ar sugeba tinkamai rūpintis tiesiog gyvu pūvančiu sūnumi, tačiau ji kategoriškai draudžia gydyti sūnų medikams. Pats vyras į kalbas su medikais taip pat nesileidžia.

Niekas iš kaimynų pusamžio vyro nėra matę

Vakar savivaldybėje skubiai sušauktas pasitarimas – šitaip palikti pūti žmogų nesuvokiama protu.

"Mes norim šiuo atveju taikyt tą privestinį gydymą, kreiptis į teismą, kas bus padaryta dėl priverstinio gydymo, o po to klausimas yra dėl veiksnumo nustatymo jo motinai, nes jis pats turi neįgalumą, 35 proc. neįgalumas jam patvirtintas yra, bet ar veiksni, ar neveiksni jo mama, šiuo atveju kaip jo atstovė, be teismo sprendimo nustatyt negalim", - kalbėjo Plungės meras A. Klišonis.

REKLAMA

Uždaro būdo moteris visiškai nebendrauja ir su kaimynais. Nors namas – trijų butų, beveik niekas iš kaimynų pusamžio vyro nėra matę.

Pavojus aplinkiniams

Keista ir tai, kad kaimynai nesiskundžia nei kvapais, nei sergančio vyro dejonėmis. Vietiniams sunku patikėti, kad vyras nejaučia skausmo.

Tačiau: pūvantis kūnas - bėda ne tik pačiam vyrui ar jo motinai. Savo akimis išvydę, kokiomis antisanitarinėmis sąlygomis gyvena ligonis, kaip jis atrodo, medikai įspėja apie pavojų aplinkiniams.

Pirmą kartą su policija pas keistus gyventojus seniūnijos socialiniai darbuotojai pabandė patekti prieš pusantrų metų. Tuomet jau matėsi, kad vyras serga, bet motina išvijo specialistus iš namų. Kiti bandymai irgi buvo nesėkmingi.

Savivaldybėje jau suruošti dokumentai dėl priverstinio gydymo, tikimasi kaip įmanoma greitesnio teismo sprendimo, tada bus sprendžiama dėl motinos sveikatos būklės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų