REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jei jaučiate stiprius galvos skausmus, nuovargį, nereguliarų širdies ritmą, skausmą krūtinėje, greičiausiai jus vargina hipertenzija arba aukštas kraujospūdis.

Jei jaučiate stiprius galvos skausmus, nuovargį, nereguliarų širdies ritmą, skausmą krūtinėje, greičiausiai jus vargina hipertenzija arba aukštas kraujospūdis.

REKLAMA

Šį sutrikimą sukelia stresas, miego trūkumas, nutukimas arba kitos ligos, o kartais hipertenzija serga net ir sveiki žmonės.

Laimei, yra keletas paprastų technikų, kurios gali padėti atpalaiduoti kraujagysles ir raumenis, kad kraujospūdis būtų kontroliuojamas.

„Bright Side“ surinko 8 veiksmingus būdus greitai sumažinti kraujospūdį be jokių vaistų.

Masažuokite ausis ir kaklą

Ant galvos ir kaklo yra 3 taškai, kuriuos masažuodami kraujospūdį galite sumažinti per kelias minutes.

Pirmasis taškas yra už ausies spenelio – nuo jo nuvedę įsivaizduojamą liniją žemyn į raktikaulio vidurį, rasite antrąjį tašką. Pirštais švelniai masažuokite kaklą lėtais judesiai šia linija aukštyn ir žemyn. Kiekvienoje kaklo pusėje pakartokite 10 kartų.

REKLAMA
REKLAMA

Trečiasis taškas yra ant veido, ausies spenelio aukštyje, maždaug pusė centimetro nuo ausies. Pirštų galiukais masažuokite šį tašką abiejose veido pusėse maždaug vieną minutę, sukamaisiais judesiais prieš laikrodžio rodyklę. Šių taškų masažas atpalaiduos įsitempusius kaklo raumenis ir grąžins tinkamą kraujotaką į smegenis.

REKLAMA

Išbandykite akupresūrą

„GB 20“ arba „Vėjo baseinas“ yra vienas iš efektyviausių akupresūros taškų aukšto kraujospūdžio gydyme. Šiuos taškus rasite kaukolės apačioje, abiejose stuburo pusėse esančiose įdubose. Abu juos aktyvuokite tuo pačiu metu, tvirtai, bet ne per stipriai spausdami juos nykščiais. Po minutės ar dviejų pajusite, kad galvos skausmas praeina.

Praktikuokitės kvėpavimą per kairiąją šnervę

Gilus kvėpavimas į pilvą per kairiąją šnervę padeda reguliuoti kraujospūdį, nes atpalaiduoja kraujagysles ir mažina streso hormonų kiekį.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip tai daroma:

Patogiai ir tiesia nugara atsisėskite ant grindų arba ant kėdės. Kairiąją ranką uždėkite ant pilvo. Dešiniąją šnervę užspauskite dešinės rankos nykščiu. Giliai įkvėpkite per kairiąją šnervę, kvėpavimą kelioms sekundėms sulaikykite, tuomet iškvėpkite. Lėtai ir giliai kvėpuokite tik per kairiąją šnervę 3-5 minutes.

Išbandykite bitės dūzgimo kvėpavimą

Bhamari pranayama, arba bitės dūzgimo kvėpavimas padeda greitai atsipalaiduoti ir atsikratyti galvos skausmo ir migrenos, siejamų su aukštu kraujospūdžiu.

Kaip tai daroma:

Patogiai ir tiesia nugara atsisėskite ant grindų arba kur patogu.

Abiejų rankų smilius uždėkite ant ausų kremzlių. Giliai įkvėpkite. Iškvėpdami skleiskite dūzgimą, panašų į bitę, ir tuo pačiu metu švelniai spauskite ausų kremzles.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šį pratimą pakartokite 7-10 kartų.

Klausykitės klasikinės muzikos.

Pasirodo, kad klausantis klasikinės, keltų ar indų muzikos, gali sumažėti kraujospūdis, ypač jei tai derinate su kvėpavimo pratimais ar meditacija. Taip yra todėl, kad tokia muzika turi raminamąjį poveikį kūnui ir mažina streso hormono kortizolio kiekį.

Tyrėjai įsitikinę, kad kraujospūdį mažinti galinti padėti muzika paprastai pasižymi labai nedaugeliu garsumo ir ritmo pokyčių, yra instrumentinė ir su tam tikrais intervalais besikartojančiomis dalimis.

Išgerkite stiklinę vandens

Kai kuriais atvejais aukštą kraujospūdį sukelia dehidratacija. Jei jums trūksta skysčių, kraujo tūris organizme sumažėja, kai tuo tarpu padidėja periferinis atsparumas.

REKLAMA

Norėdami to išvengti, kaskart pajutę hipertenzijos simptomus pabandykite išgerti vieną ar dvi stiklines tyro vandens. Tai padės atstatyti tinkamą kraujo tūrį organizme ir sumažinti kraujospūdį.

Atsipalaiduokite savasanos pozoje

Savasana, arba mirusiojo poza, gali padėti sulėtinti širdies pulsą ir ženkliai sumažinti kraujospūdį. Tiesiog atsigulkite ant nugaros, užsimerkite ir pasistenkite atpalaiduoti kiekvieną kūno raumenėlį. Šioje pozoje ilsėkitės maždaug 10-15 minučių – po to turėtumėte jaustis kur kas geriau. Be to, kad normalizuosis kraujospūdis, tai taip pat padės geriau subalansuoti nervų sistemą.

Pėdas pamirkykite karštame vandenyje

Pėdų mirkymas pakenčiamai karštame vandenyje gali padėti palaikyti gerą galvos ir kaklo savijautą, kad per daug kraujo nesubėgtų į smegenis. Tiesiog pasiimkite kibirą ar vonelę ir pripilkite karšto vandens. Tuomet atsisėskite ant kėdės ar ant vonios krašto ir pėdas vandenyje palaikykite 10-15 minučių. Kraujas iš galvos subėgs į pėdas ir kraujospūdis po truputį ims normalizuotis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų