REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Panevėžio rajone – skaudi nelaimė. Gripo komplikacijos nusinešė dar vieną gyvybę. Tai jau 23-oji auka šio gripo sezono metu. 

Panevėžio rajone – skaudi nelaimė. Gripo komplikacijos nusinešė dar vieną gyvybę. Tai jau 23-oji auka šio gripo sezono metu. 

REKLAMA

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro atstovas spaudai Zigmas Nagys patvirtino šią informaciją: „Kovo 3-ąją nuo gripo komplikacijų mirė 1944 metų gimimo moteris. Ji sirgo, turėjo gretutinių ligų. Buvo neskiepyta.“ 

Kovo 4 d. gripo epidemiją atšaukė Prienų r. savivaldybė. Šiandien (kovo 5 d.) Kauno ir Klaipėdos miestų savivaldybės paskelbė gripo epidemijos pabaigą. Vis tik medikai įspėja būti atsargiems ir atsakingiems: sergamumas išlieka keliose savyvaldybėse, didžiausias – Kaune.

3 iš 60 šalies savivaldybių skelbia gripo epidemiją. Iš viso šį gripo sezoną epidemiją buvo paskelbusios 32 iš 60 šalies savivaldybių.

REKLAMA
REKLAMA

NVSC duomenimis, 2019 m. devintąją savaitę bendras Lietuvos sergamumo gripu ir ūminėmis kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) rodiklis buvo 66,9 atv. 10 tūkst. gyventojų, didžiausias – Kauno apskrityje (79,2 atv. 10 tūkst. gyventojų), mažiausias – Utenos apskrityje (46,4 atv. 10 tūkst. gyventojų). 2018 m. devintąją savaitę Lietuvoje sergančiųjų buvo daugiau – 102,9 atv. 10 tūkst. gyventojų, didžiausias – Klaipėdos apskrityje (124,5 atv. 10 tūkst. gyventojų), mažiausias – Utenos apskrityje (65,0 atv. 10 tūkst. gyventojų).

REKLAMA

Palyginti su sergamumu aštuntąja savaite (2019 m. vasario 18–24 d.), bendras sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis Lietuvoje aštuntąją savaitę buvo 80,6 atv. 10 tūkst. gyventojų, iš to matyti, kad sergamumas sumažėjo.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) skiepus pripažįsta veiksmingiausia gripo specifine profilaktikos priemone. Skiepai apsaugo nuo gripo ir jo sukeliamų komplikacijų. Gripo vakcina rekomenduojama pasiskiepyti rudens-žiemos laikotarpiu, nes reikia maždaug dviejų savaičių, kad žmogaus organizme susidarytų antikūnai, kovai su gripo virusu.

REKLAMA
REKLAMA

Kokiems rizikos grupių asmenims rekomenduojama skiepytis kiekvieną gripo sezoną?

65 m. ir vyresniems asmenims;

nėščiosioms;

asmenims, gyvenantiems socialinės globos ir slaugos įstaigose;

asmenims, sergantiems lėtinėmis širdies ir kraujagyslių, kvėpavimo takų, inkstų ligomis, lėtinėmis ligomis susijusiomis su imuniniais mechanizmais, piktybiniais navikais;

sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojams

Skirtingai nuo kitų kvėpavimo takų infekcijų, gripo virusas sukelia ūmią ligą ir yra pavojingas dėl sukeliamų komplikacijų. Dažniausios gripo komplikacijos: plaučių uždegimas, sinusitas, miokarditas (širdies raumens uždegimas), gali atsirasti inkstų uždegimas ar laikinai sutrikti smegenų funkcijos. Vyresniems žmonės gali paūmėti lėtinės ligos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų