REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
41
Kaziukaitytė su Matuku (nuotr. socialinių tinklų)

Lietuvą sukrėtusioje 4 metų Matuko iš Kėdainių nužudymo byloje padėtas taškas – 25 metų Monika Kaziukaitytė (dabar Abromaitienė) neskundė nuosprendžio Aukščiausiajam teismui. Terminas paduoti skundui baigėsi vasario pabaigoje, rašo lrytas.lt

41

Lietuvą sukrėtusioje 4 metų Matuko iš Kėdainių nužudymo byloje padėtas taškas – 25 metų Monika Kaziukaitytė (dabar Abromaitienė) neskundė nuosprendžio Aukščiausiajam teismui. Terminas paduoti skundui baigėsi vasario pabaigoje, rašo lrytas.lt

REKLAMA

Lietuvos apeliacinis teismas praėjusių metų spalio lapkričio 29 dieną buvo palikęs nepakeistą Kauno apygardos teismo nuosprendį, kuriuo M.Kaziukaitytei-Abromaitienei skirta 16 metų laisvės atėmimo bausmė. Buvęs jos sugyventinis 28 metų Gediminas Kontenis kalėjime praleis 19 metų.

Portalas tv3.lt primena, kad už Matuko žmogžudystę, šokiravusią visą Lietuvą, 16 metų įkalinta Monika Kaziukaitytė prašė apeliacinio teismo ją išteisinti. Tačiau teisėjų kolegijos širdžių nesuminkštino nei nuteistosios, nei jos gynėjų argumentai. Ji lieka už grotų ir bausmė netrumpinama. Teisėjai nepalenkiami – vaikas buvo žiauriai kankinamas. „Bausmė jo nesugrąžins. Nėra skirtumo. Jis negrįš. Čia neištaisoma, nesuvokiama“, – šiuos žodžius kraupiai nužudyto mažamečio Matuko motina Monika Kaziukaitytė ištarė 2017 metų birželį Kauno apygardos teisme, prieš paskelbiant nuosprendį.

Visgi išgirdus verdiktą – 16 metų belangėje – nuteistosios ir jos gynėjų nuomonė pasikeitė ir jie sprendimą apskundė. Apeliacinio teismo buvo prašoma Kaziukaitytę išteisinti – pirmiausia dėl netinkamo elgesio su vaiku, o galiausiai ir dėl paties nužudymo. Visgi teisėjų kolegijos M. Kaziukaitytės argumentai, jog vaiko, esą, ji nelietė, o įvykus nelaimei veiksmų nesiėmė, nes bijojo sugyventinio, neįtikino.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak teisėjo Albino Bielskio, kaimynai pasakojo, jog dar iki tragedijos girdėdavo, kad ant vaiko buvo rėkiama, jis buvo įžeidinėjamas necenzūriniais žodžiais. „Pati Kaziukaitytė neneigia, kad išsprūsdavo tie žodeliai, žeminantys vaikelį, tik neigia jų sistemingą vartojimą. Tačiau iš bylos duomenų matyti, kad vaikas buvo pastoviai žeminamas“, – sakė teisėjas Albinas Bielskis.

REKLAMA

Teisėjas prisiminė, kad vaikui buvo suduoti 118 smūgių, 10 iš jų – į galvą. Matuką gelbėti bandę medikai tikino, kad taip sužaloto mažamečio nėra matę. Tuo įsitikino ir teisėjai, peržiūrėję reanimuojamo keturmečio nuotraukas. „Šiuo atveju net esminės reikšmės neturi, kuris iš jų padarė tą sužalojimą, kuris lėmė kraujo išsiliejimą po kietaisiais galvos smegenų dangalais, kas buvo Matuko mirties priežastimi. Abu mušė, abu suprato, kokios gali būti pasekmės“, – sakė A. Bielskis.

Ir tai ne iš piršto laužta – teigiama, kad prieš vaiką buvo smurtaujama ilgą laiką. Esą Matuką talžė ne tik rankomis, bet ir telefono įkroviklio laidu, diržu. Teisėjai dėl bausmės M. Kaziukaitytei nepersigalvojo ir dėl jos elgesio, kai vaikas jau buvo sumuštas. „Paguldė ir išėjo į darbo biržą, po to į parduotuvę, vėliau vaikščiojo į vaistines, pirko analgino, kažkokių dar vaistų, sugirdė vaikeliui. Tokiu būdu stengdamiesi ji tarsi ir atgaivinti, bet kai jis neteko sąmonės, buvo akivaizdu, kad tokios priemonės yra nepakankamos išgelbėti vaiko gyvybę“, – sakė teisėjas.

M. Kaziukaitytės advokatas apeliacinio teismo prašė, kad jei jo ginamoji nebūtų išteisinta, bent jau bausmė būtų sušvelninta. Teisėjų kolegija atmetė ir tai – esą bausmė yra adekvati. Pati M. Kaziukaitytė posėdyje nedalyvavo. Jos buvęs sugyventinis nuosprendžio neskundė. Tiesa, po 19 metų, kuriuos jis praleis Lietuvos įkalinimo įstaigose, vyras gali atsidurti Vokietijos kalėjimo kameroje. Mat yra įtariamas 2015 metais su bendrininkų grupe Bochume įvykdęs plėšimą, panaudojant šaunamąjį ginklą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų