REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
81
Diena po rinkimų - Darbo partija (Fotodiena/Arnas Strumila)

Nors savivaldos rinkimuose Darbo partija pasirodė silpnai, partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas tikisi sėkmės kitąmet vyksiančiuose Seimo rinkimuose.

81

Nors savivaldos rinkimuose Darbo partija pasirodė silpnai, partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas tikisi sėkmės kitąmet vyksiančiuose Seimo rinkimuose.

REKLAMA

Darbo partija per šiuos rinkimus gavo 5,1 proc. balsų.

Planuoja patekti į Seimą

Nepaisant silpno partijos pasirodymo rinkimuose, Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas mano, kad partijai pavyks sėkmingai pasirodyti 2020 m. vyksiančiuose Seimo rinkimuose.

„Mes parodysime ir su tokiu nedideliu skaičiumi žmonių frakcijoje Vilniuje, kituose miestuose, kad mes tarnausime visiems žmonėms, kurie balsavo ir buvo neabejingi. Džiaugiuosi šiaip partijos rezultatais. Tikrai yra neblogas startas ruoštis rinkimams nacionaliniu lygmeniu ir laimėti. Esu tikras, kad Darbo partija bus parlamentinė partija“, – žurnalistams pirmadienį įkalbėjo V. Uspaskichas.

Prastą partijos pasirodymą V. Uspaskichas aiškina tuo, kad partija po skilimo teko prisikelti iš naujo. Vėl vadovauti partijai V. Uspaskichas išrinktas 2018 m.

REKLAMA
REKLAMA

„Reikėjo daug ką sukuti iš naujo. Labai daug kur pralošėme tik šimtosiomis dalimis, bet tai nieko nereiškia, jei žmonės balsavo. Džiaugiuosi, kad pasiekėme tokio rezultato. Išvis tie savivaldos rinkimai labai sunkūs“, – sakė partijos pirmininkas.

REKLAMA

Paklaustas, kokio rezultato tikisi Seimo rinkimuose, jei savivaldoje surinko viso labo 5 proc., V. Uspaskichas mano, kad, jei rinkimų kampaniją vykdys nacionaliniu mastu, šį rezultatą pavyks padvigubinti.

Nors nepateko į antrąjį rinkimų turą kovoje dėl Vilniaus mero kėdės, V. Uspaskichas savo pasirodymą vertina gerai ir mano, kad prie to prisidėjo aktyvus bendravimas socialiniuose tinkluose. Kovoje dėl mero posto V. Uspaskichas liko trečias po Remigijaus Šimašiaus ir Artūro Zuoko.

Niūri žinia valstiečiams

Šie rinkimai buvo tarsi trys egzaminai – demokratijai, partinei sistemai ir valdžiai, mano Vilniaus universiteto tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto docentas Mažvydas Jastramskis.

REKLAMA
REKLAMA

„Visi tie egzaminai buvo išlaikyti patenkinamai. Kalbant apie partinę sistemą, matome lietuviškos partinės sistemos eroziją. Vienintelis priešnuodis tai erozija – stiprios partijos. Geriausiai šiuose rinkimuose pasirodė Lietuvos socialdemokratų partija ir Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, partijos, turinčios gilias tradicijas Lietuvoje“, – žurnalistams pirmadienį sakė M. Jastramskis.

Kaip pastebi docentas, nors Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungai pavyko padidinti savo mandatų kraitį, tai, kad partija pagal palaikymą partijoms liko trečia, rodo, kad šios jėgos palaikymas mažėja.

„Jų 12 proc. gautų yra nedaug, tai rodo, kad realus partijos palaikymas mažėja. Toje Ramūno Karbauskio tezėje, kad jie laimės visus trejus rinkimus, nebėra tiesos. Vargu, ar jie išvis kažką laimės, prognozuojant į priekį“, – svarstė M. Jastramskis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be to, anot docento, pagal savivaldos rinkimų rezultatus galima prognozuoti, kaip partijos vėliau pasirodys Seimo rinkimuose. Taip pat šie rinkimai turės įtakos prezidento rinkimams matomumo atžvilgiu.

„Kiek jos gauna balsų savivaldos rinkimuose, galima nuimti porą procentų balsų ir pamatysime, kiek jie gaus Seimo rinkimuose“, – pastebėjo M. Jastramskis.

Mažesnės tarybos

Savivaldybių tarybų rinkimuose varžosi per 13,6 tūkst. kandidatų, dėl merų postų – daugiau kaip 400 kandidatų. Šiuose rinkimuose dalyvauja net 87 visuomeniniai rinkimų komitetui. Palyginimui, praėjusiuose rinkimuose jų buvo 58.

Šiemet renkami 1502 tarybos nariai, įskaitant 60 būsimų merų. Savivaldybėse, kurios mero neišrinko per pirmąjį turą (nesurinko daugiau nei pusės rinkėjų balsų), kovo 17 d. vyks antrasis merų rinkimų turas.

Dėl sumažėjusio gyventojų skaičiaus šiemet renkama 22 tarybos nariais mažiau nei per praėjusius rinkimus. Mažiau atstovų renka Kupiškio, Molėtų, Telšių, Skuodo rajonų, Panevėžio miesto ir Pagėgių savivaldybių gyventojai. Didžiausią tarybą turės Vilniaus miestas su 51 atstovu, mažiausią – Neringa ir Birštonas, po 15 tarybos narių. Vidutinio dydžio rajono tarybą sudaro 25 atstovai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų