REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
81
Diena po rinkimų - socialdemokratai (Fotodiena/Arnas Strumila)

Šiųmečiai savivaldos rinkimai parodė, kad Lietuvos socialdemokratų partija vis dar turi didelį rinkėjų palaikymą, tačiau teks stipriau pasidarbuoti didmiesčiuose, pažymi partijos pirmininkas Gintautas Paluckas. Be to, anot pirmininko, šie rinkimai parodo, kad socialdemokratai nei skilo, nei išsivaikščiojo, kaip teigė skeptikai.

81

Šiųmečiai savivaldos rinkimai parodė, kad Lietuvos socialdemokratų partija vis dar turi didelį rinkėjų palaikymą, tačiau teks stipriau pasidarbuoti didmiesčiuose, pažymi partijos pirmininkas Gintautas Paluckas. Be to, anot pirmininko, šie rinkimai parodo, kad socialdemokratai nei skilo, nei išsivaikščiojo, kaip teigė skeptikai.

REKLAMA

Už Lietuvos socialdemokratų partijos sąrašus balsavo 13,26 proc. rinkėjų. Parama partijai krito, per 2015 m. rinkimus LSDP gavo 20 proc. balsų.

Teks padirbėti didmiesčiuose

Vertindamas partijos pasirodymą rinkimuose, LSDP pirmininkas Gintautas Paluckas džiaugiasi, kad partija vis dar turi didelį rinkėjų palaikymą.

„Mes džiaugiamės rinkimais, nepaisant to, kad džiaugsmą apkartino didieji miestai. Tačiau bendras palaikytojų skaičius šalyje tikrai nuteikia optimistiškai, žiūrint į kitus šiemet artėjančius rinkimus ir 2020 m. Seimo rinkimus“, – žurnalistams pirmadienį kalbėjo G. Paluckas.

REKLAMA
REKLAMA

Jis taip pat mano, kad šiuose rinkimuose socialdemokratams pavyko paneigti skeptikų mintį, kad socialdemokratai susiskaldė ir išsivaikščiojo.

„Nei skilome, nei išsivaikščiojome, esame vieninga struktūra. Manau, rinkimų rezultatai tai parodo. Kol kas laimime daugiausiai merų pozicijų, turime daugiausiai antrų šansų“, – teigė partijos pirmininkas.

REKLAMA

Vis dėlto G. Paluckas pažymi, kad po šių rinkimų partija turės pasimokyti ir stipriau dirbti didžiuosiuose miestuose.

„Didžiuosiuose miestuose socialdemokratai prarado arba nesuformavo veido, žmonės gelbėtojo ieškojo pono Uspaskicho glėbyje ar panašia. Tai čia turėsime daryti rimtas išvadas ir imtis radikalių pokyčių“, – pažymėjo G. Paluckas.

Niūri žinia valstiečiams

Šie rinkimai buvo tarsi trys egzaminai – demokratijai, partinei sistemai ir valdžiai, mano Vilniaus universiteto tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto docentas Mažvydas Jastramskis.

REKLAMA
REKLAMA

„Visi tie egzaminai buvo išlaikyti patenkinamai. Kalbant apie partinę sistemą, matome lietuviškos partinės sistemos eroziją. Vienintelis priešnuodis tai erozija – stiprios partijos. Geriausiai šiuose rinkimuose pasirodė Lietuvos socialdemokratų partija ir Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, partijos, turinčios gilias tradicijas Lietuvoje“, – žurnalistams pirmadienį sakė M. Jastramskis.

Kaip pastebi docentas, nors Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungai pavyko padidinti savo mandatų kraitį, tai, kad partija pagal palaikymą partijoms liko trečia, rodo, kad šios jėgos palaikymas mažėja.

„Jų 12 proc. gautų yra nedaug, tai rodo, kad realus partijos palaikymas mažėja. Toje Ramūno Karbauskio tezėje, kad jie laimės visus trejus rinkimus, nebėra tiesos. Vargu, ar jie išvis kažką laimės, prognozuojant į priekį“, – svarstė M. Jastramskis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be to, anot docento, pagal savivaldos rinkimų rezultatus galima prognozuoti, kaip partijos vėliau pasirodys Seimo rinkimuose. Taip pat šie rinkimai turės įtakos prezidento rinkimams matomumo atžvilgiu.

„Kiek jos gauna balsų savivaldos rinkimuose, galima nuimti porą procentų balsų ir pamatysime, kiek jie gaus Seimo rinkimuose“, – pastebėjo M. Jastramskis.

Mažesnės tarybos

Savivaldybių tarybų rinkimuose varžosi per 13,6 tūkst. kandidatų, dėl merų postų – daugiau kaip 400 kandidatų. Šiuose rinkimuose dalyvauja net 87 visuomeniniai rinkimų komitetui. Palyginimui, praėjusiuose rinkimuose jų buvo 58.

Šiemet renkami 1502 tarybos nariai, įskaitant 60 būsimų merų. Savivaldybėse, kurios mero neišrinko per pirmąjį turą (nesurinko daugiau nei pusės rinkėjų balsų), kovo 17 d. vyks antrasis merų rinkimų turas.

REKLAMA

Dėl sumažėjusio gyventojų skaičiaus šiemet renkama 22 tarybos nariais mažiau nei per praėjusius rinkimus. Mažiau atstovų renka Kupiškio, Molėtų, Telšių, Skuodo rajonų, Panevėžio miesto ir Pagėgių savivaldybių gyventojai. Didžiausią tarybą turės Vilniaus miestas su 51 atstovu, mažiausią – Neringa ir Birštonas, po 15 tarybos narių. Vidutinio dydžio rajono tarybą sudaro 25 atstovai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų