REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Išleistas Kažys rėžė, ką mano apie 400 tūkst. eurų

Jau antras galima korupcija įtariamas teisėjas paleistas iš suėmimo nesulaukus 10-ies parų termino pabaigos. O prokurorai norėjo juos suimti mažiausiai mėnesiui. Kilus didžiausiam Lietuvos istorijoje korupcijos skandalui, teisėjai suka galvas, ką daryti, kad neįstrigtų suimtųjų nagrinėtos bylos, ir jau žada tartis su STT, kaip užkirsti kelią kyšininkavimui.

Jau antras galima korupcija įtariamas teisėjas paleistas iš suėmimo nesulaukus 10-ies parų termino pabaigos. O prokurorai norėjo juos suimti mažiausiai mėnesiui. Kilus didžiausiam Lietuvos istorijoje korupcijos skandalui, teisėjai suka galvas, ką daryti, kad neįstrigtų suimtųjų nagrinėtos bylos, ir jau žada tartis su STT, kaip užkirsti kelią kyšininkavimui.

REKLAMA

Apeliacinio teismo teisėjas Viktoras Kažys, suėmimo metu veidą mėginęs slėpti po storu gobtuvu, diena anksčiau numatyto termino paleidžiamas į laisvę iš suėmimo. Vilniaus apygardos teismo teisėjų kolegija patenkino jo prašymą paleisti namo nesuėjus paskirtam 10-ies dienų terminui.

„Dėl mano ginamojo, gerbiamieji, turiu teismo sprendimą savo rankose. Jis ką tik paskelbtas. Suėmimą 10 dienų nuspręsta panaikinti ir ginamąjį iš suėmimo paleisti. Turėtų išeiti šiandien“, – sakė advokatė Rasa Aurelija Kučinskaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Teismas neabejoja, kad Kažys galėjo padaryti jam inkriminuojamą nusikalstamą veiką, tačiau nusprendė, kad būdamas laisvėje jis netrukdys tyrimui. „Teismo nutartis neskundžiama, dirbti reikės kaip dirbom iki šiol. Per kuo trumpesnius terminus“, – tikino prokurorė Vilma Vidugirienė.

REKLAMA

Viktoras Kažys – jau antrasis teisėjas, paleistas iš suėmimo nesuėjus 10 parų. Užvakar iš Lukiškių išėjo Aukščiausiojo teismo teisėjas Egidijus Laužikas. O štai Vilniaus apylinkės teismo teisėją Henrichą Jaglinskį prokurorai prašė ilgiau palaikyti už grotų. Prokuratūra suėmimą prašė pratęsti dar dviem savaitėms, tačiau teismas šį prašymą atmetė. Jaglinskio pavardė ir 50 tūkst. eurų kyšis minimi Vijūnėlės dvaro istorijoje.

Iš Lukiškių tardymo izoliatoriaus Vilniuje paleistas teisėjas Viktoras Kažys sako, kad nėra padaręs jokio nusikaltimo.

REKLAMA
REKLAMA

„Man pareikšti įtarimai mažai ką turi bendro su teise. Čia daugiau politiniai ir viešųjų ryšių dalykai. Aš, kaip teisininkas, tokių dalykų nelabai galiu komentuoti“, – ketvirtadienio vakarą prie Lukiškių kalėjimo žurnalistams sakė paleistas teisėjas. Jis teigė, kad ketina susipažinti su savo bylos medžiaga ir tada galbūt daugiau visuomenei pateiks informacijos.

„Apie kiekvieną rimtesnę bylą pradeda suktis žmonių būriai, nebūtinai advokatų, kurie kažkam žada, kažką šneka, kažką kalba, pokalbiai įrašomi ir nesami pinigai tampa esamais,“ – teigė V. Kažys.

Teisėjas teigė esąs „šimtu procentu“ įsitikinęs savo nekaltumu. Pasak jo, kitų teisėjų sulaikymai su jam pateiktais įtarimais niekaip nėra susiję.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V. Kažys tvirtino, kad iš jo namų pareigūnai paėmė 3 tūkst. eurų. Jis teigė pinigus atidavęs pats, kai pamatė pateiktą nutarimą kratai atlikti.

„Tai yra mano asmeniniai pinigai, manau, kad tokia suma pas kiekvieną normalią šeimą namuose yra. Tai yra mūsų šeimos mėnesinės pajamos“, – sakė teisėjas.

Jis tikino, kad Lukiškių kalėjimas jam paliko gerą įspūdį, ten dirba labai mandagūs ir korektiški pareigūnai.

„Areštinėje, konvojuje, Lukiškėse viskas vyko pagal įstatymą, jokių pretenzijų negaliu reikšti. Jeigu sako, kalinimo sąlygos labai blogos, tai jie meluoja, nors tai nėra penkių žvaigždučių viešbutis ant jūros kranto“, – sakė ilgametis baudžiamųjų bylų teisėjas.

REKLAMA

Teisėjas tvirtino nežinąs, ką veiks laisvėje, mat jo kaip teisėjo, įgaliojimai yra sustabdyti prezidentės dekretu.

„Aš leidžiu sau juokauti, nors situacija nejuokinga. Prie kiekvieno teisėjo pareigūno, ar kažkokio žmogaus nepastatysime. Supraskite tą visi ir labai aiškiai tą sakau. Bet dar kartą noriu pasakyti, nėra tie teisėjai tokie, kad tik ir laukia kažką blogo padaryti“, – sakė Teisėjų tarybos pirmininkas Algimantas Valantinas.

Kol kas ilgiausias – mėnesio suėmimas skirtas šiam Vilniaus advokatui Drąsučiui Zagreckui. Anot „Delfi“, jam įtarimai pareikšti dėl 14 nusikalstamų veikų, taip pat dėl galimo teisėjų papirkimo ir prekybos poveikiu. Beje, teisėjų ir advokatų suėmimai pasipylė, kai Zagreckas suprato, jog yra sekamas ir klausomasi jo pokalbių. Kad jo portfelyje yra paslėpta pasiklausymo įranga, advokatas teigė sužinojęs per vizitą pas klientą Lukiškių kalėjime.

REKLAMA

Apsaugos darbuotojai laidus ir įrangą pastebėjo peršvietę jo portfelį. Zagreckas apie radinį pranešė teisėjų tarybai bei žurnalistams ir netrukus buvo suimtas. Zagreckas net vadinamas pilkuoju kardinolu, daug bendravusiu su teisėjais, ir kurio kontoroje galimai buvo prekiaujama teisingumu. Jis palaikė draugiškus ryšius su klaipėdiečiu advokatu Aivaru Surbliu, kuris minimas Klaipėdos byloje dėl planuoto dviejų policininkų sveikatos sutrikdymo.

Šioje byloje minimas ir kontrabandos karaliumi tituluojamas Vilius Karalius, ieškojęs pagalbos savo teisiamam bičiuliui. Dėl suimtų ir nušalintų nuo pareigų teisėjų teismuose stringa jų nagrinėtos bylos. Tačiau Teisėjų tarybos pirmininkas Algimantas Valantinas žada, kad šie nesklandumai bus išspręsti ir bylos perduotos kitiems teisėjams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Teisėjai ir serga, ir atostogauja, yra natūralių dalykų, kada bylų nagrinėjimas šiek tiek nusikelia. Nebuvimas 3 teisėjų yra ne tragedija teismų sistemai. Žmonės neturėtų būgštauti, kad jų bylos nagrinėjimas užsitęs neapibrėžtą laiką. Tikrai išnagrinėsime operatyviai ir greitai“, – sakė A. Valantinas.

Kaip užkardyti kyšininkavimą teismuose, Valantinas žada tartis su tarnybinės etikos komisija, Specialiųjų tyrimų tarnyba.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų