REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Moliūgų sėklos yra labai slidžios ir jas atskirti nuo daržovės yra sudėtinga. Bet jei šiuos sunkumus galite įveikti, arba jei nusprendžiate jų įsigyti atskirai, po ranka turėsite labai sveikatingą užkandį, rašoma foodprevent.com.

Moliūgų sėklos yra labai slidžios ir jas atskirti nuo daržovės yra sudėtinga. Bet jei šiuos sunkumus galite įveikti, arba jei nusprendžiate jų įsigyti atskirai, po ranka turėsite labai sveikatingą užkandį, rašoma foodprevent.com.

REKLAMA

Tikrai taip – augalai pasižymi didele maistingųjų medžiagų koncentracija, o daugiausiai jų slypi būtent sėklose. Sėklos – tai puikus baltymų, nesočiųjų riebalų, omega 3 sočiųjų rūgščių, geležies, kalcio, B grupės vitaminų ir betakaroteno šaltinis. Jei nuspręsite valgyti moliūgų sėklas, būkite pasiruošę sulaukti nuostabių kūno pokyčių, pavyzdžiui:

1. Sumažės širdies ligų pavojus

Moliūgų sėklos yra puikus antioksidantų, magnio, cinko ir sočiųjų rūgščių šaltinis – tai esminės sveikai širdžiai reikalingos medžiagos.

REKLAMA
REKLAMA

Pavyzdžiui, blogasis cholesterolis (LDL) ir aukštas kraujospūdis sukelia širdies ligas, o kai kurie tyrimai rodo, kad moliūgų sėklose esantys riebalai gali šių medžiagų kiekius mažinti. Vienas tyrimas atskleidė, kad moliūgų sėklų organizmui teikiami riebalų papildymai mažina diastolinį kraujospūdį ir didina gerojo cholesterolio (HDL) kiekį kraujyje moterims po menopauzės.

REKLAMA

Kitas Egipte atliktas tyrimas parodė, kad moliūgų sėklose esantis azoto oksidas, ypač iš moliūgų sėklų gaunamuose riebaluose, padeda plėsti kraujagysles, skatina kraujotaką ir užkerta kelią apnašų sankaupoms.

2. Sumažės 2 tipo diabeto rizika ir simptomai

Diabetu sergantiems žmonėms dažniau trūksta magnio. Taip yra todėl, kad didelis gliukozės kiekis kraujyje didina magnio praradimą su šlapimu bei mažina magnio kiekį kraujyje. Kadangi moliūgų sėklose yra daug magnio - tiksliau, 37 procentai rekomenduojamos kasdienės magnio dozės vienoje porcijoje – jas valgant cukraus kiekis kraujyje gali normalizuotis ir būti sveikas.

REKLAMA
REKLAMA

Tyrimai su gyvūnais yra parodę, kad moliūgų sėklos ir kiti iš moliūgų pagaminti maisto produktai (moliūgų milteliai ir moliūgų sultys) mažina cukraus kiekį kraujyje.

3. Palaikysite sveiką svorį ir (arba) sulieknėsite

Moliūgų sėklose yra skaidulų ir daugybė vitaminų bei mineralų, padedančių virškinimui ir palaikančių sveiką ir energingą kūną. Savo ruožtu tai padeda palaikyti sveiką kūno svorį ir, jei reikia, nekenkiant sveikatai mesti svorį.

4. Numalšinsite uždegimus

Šių mažų sėklyčių viduje yra sočiųjų omega 3 rūgščių, kurių uždegimo malšinamosios savybės yra įrodytos. Be to, jose esantis cinkas ir fosforas palaiko stiprius kaulus ir palengvina sąnarių skausmą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dar vienas Egipte atliktas tyrimas parodė, kad moliūgų sėklų aliejus be šalutinio poveikio mažina uždegimą žiurkėse, sergančiose artritu. Šie rezultatai buvo lyginami su kita gyvūnų grupe, kuriai buvo duodami priešuždegiminiai vaistai ir ši grupė patyrė šalutinį jų poveikį. Mokslininkų padaryta išvada buvo ta, kad nors priešuždegiminiai vaistai ir malšina uždegimą, moliūgų sėklų aliejus neturi šalutinio poveikio.

5. Sumažės nerimas ir depresija

Moliūgų sėklos yra nuostabus kalio šaltinis, o kalis puikiai tinka elektrolitų pusiausvyros palaikymui ir kraujospūdžio reguliavimui. Kai organizmo procesai vyksta sklandžiai, taip pat ir protas veikia geriau, todėl labai tikėtina, kad streso ir nerimo simptomų jausite mažiau.

REKLAMA

Šiose nuostabiose sėklose yra aminorūgšties triptofano, kuris smegenyse gamina serotoniną, o pastarasis veikia kaip nuotaikos stabilizatorius ir gerintojas bei padeda palaikyti sveiką miego režimą. Vieno tyrimo metu dalyviams su maistu buvo duodamos didesnės dozės triptofano – to rezultatas buvo ženkliai mažesnis depresijos ir irzlumo lygis bei mažiau nerimo.

6. Visokeriopai pagerės sveikata

Moliūgų sėklos yra puikus antioksidantų, pavyzdžiui, karotenoidų ir vitamino E šaltinis, o šios medžiagos kovoja su ligas sukeliančiais laisvaisiais radikalais, kurie gali pulti bet kurią kūno dalį. Laisvieji radikalai gali pažeisti ląsteles, baltymus ir DNR ir yra atsakingi už infekcijas, auglius, vėžį ir net sąlygoja ankstyvą kūno senėjimą.

Jei valgysite tokį maistą, kaip moliūgų sėklos, kuriose yra šių visokeriopai svarbių antioksidantų, jie saugos jūsų kūną, o jūs būsite sveiki ir stiprūs. Ko dar benorėti?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų