REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gali atrodyti neįtikėtina, bet kai kurios šalyse pomidorai yra nykstanti rūšis – pavyzdžiui, Nigerijoje žmonės skatinami savarankiškai juos auginti.

Gali atrodyti neįtikėtina, bet kai kurios šalyse pomidorai yra nykstanti rūšis – pavyzdžiui, Nigerijoje žmonės skatinami savarankiškai juos auginti.

REKLAMA

Pastaraisiais mėnesiai pomidorų šioje šalyje vis mažiau, o jų kaina išaugo penkis kartus ar net daugiau, rašoma buzznigeria.com.

Visai kaip žoleles ir kitus sodo augalus, taip pat ir pomidorus galima savarankiškai auginti namuose. Tai – visai nesudėtingas procesas, o jei augalu atidžiai rūpinsitės, vaisiai bus puikūs. Pomidorų panaudojimo būdai – nesuskaičiuojami, bet jų nuskintų galiojimo laikas nėra ilgas, o augalą gali pulti įvairūs kenkėjai ir ligos. Būtent dėl augalų ligų Nigerijoje pomidorai šiuo metu nyksta.

Paaiškinsime, kaip susikurti savo pomidorų sodelį tiesiog namuose. Čia pateikiami metodai yra išbandyti daugybę kartų ir jų veiksmingumas – įrodytas. Nors būna įvairių rūšių pomidorų, dauguma jų auginami panašiu būdu, net jei jų brandinimo laikotarpis yra skirtingas.

REKLAMA
REKLAMA

1. Puoselėkite sėklas

Visų pirma pomidorus geriausia 6-8 savaitėms pasodinti namų viduje. Juo galite laikyti nedideliuose konteineriuose. Sėklas reikėtų sodinti maždaug 3 milimetrų gylyje. Kad pomidorui būtų pakankamai vietos vystytis, daugumai augalų reikia maždaug 60 litrų talpos, 46 centimetrų skersmens vazono.

REKLAMA

Kai pasirodys sėklos, augalą reikės perkelti į saulėkaitą, kad jis išliktų stiprus. Kita vertus, galite įsigyti sodinimui skirtos dirvos iš sodo prekių parduotuvės.

2. Persodinkite ūglius

Pomidorus lengviau auginti persodinant ūglius. Pasirinkite daug saulės gaunančią vietą gerai drėkinamoje dirvoje. Labai svarbu, kad šioje vietoje saulės būtų ne mažiau nei 6 valandos per dieną. Taip pat svarbu, kad saulės nebūtų per daug.

Dvi savaitės iki persodinimo į lauką, suarkite dirvą iki maždaug 30 centimetrų aukščio ir įmaišykite trąšų, kad augalas geriau augtų. Patręškite dar kartą, kai po persodinimo bus praėjusios dvi savaitės.

REKLAMA
REKLAMA

Ūglius sodinkite 60 centimetrų atstumu vienas nuo kito. Nukirpkite keletą apatinių ūglių šakų ir šaknį sodinkite pakankamai giliai, kad likę apatiniai lapai būtų vos virš žemės paviršiaus. Sodinimo metu taip pasirūpinkite pomidorų šakelių atramomis ir narveliais. Atramos laikys vaisius virš žemės, o narveliai padės jiems augti tiesiai.

3. Laistykite augalą

Pomidoro augalo stiebą užtvirtinkite pakankamu dirvos kiekiu. Pirmosiomis dienomis laistykite gausiai, bet nepaskandinkite augalo. Ūglį laistykite reguliariai, kad šaknys nepatirtų šoko.

4. Saugokite augalą

Kad pomidorai geriau išgyventų sausros laikotarpius, susiraskite keletą plokščių akmenų ir po vieną jų padėkite prie kiekvieno augalo. Kad išvengtumėte drėgmės praradimo, taip pat galite naudoti mulčius. Mulčiai – tai apsauginė danga, paprastai pagaminta iš organinių medžiagų, pavyzdžiui, iš lapų ar šiaudų, dedama aplink augalą ir padedanti užkirsti kelią drėgmės išgaravimui ir šaknų sušalimui. Vietoj to taip pat galite naudoti laikraščio lapus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pomidorų mulčiams gali pakenkti vabzdžiai ir parazitai, ypač pomidorų vikšraragiai, baltasparniai ir amarai, todėl stebėkite, ar nėra jų požymių.

Amaras - tai grybelinė liga, kuri gali smogti bet kuriuo augimo laikotarpiu. Dėl jos augalo lapai papilkėja ir paruduoja ir išsivysto pelėsiu aptrauktų dėmių. Šią ligą skatina nuolat drėgnas oras, o jei liga negydoma, ji gali išplisti ir nužudyti visus augalus.

5. Nuimkite derlių

Pomidorus ant šakelių palikite kiek įmanoma ilgiau, bet augalui subręsti prireikia 70 - 80 dienų. Jei kai kurie vaisiai nukrenta dar nesunokę, sudėkite juos į popierinį maišelį koteliais į viršų ir laikykite tamsioje, vėsioje vietoje.

REKLAMA

Vaisius laikomas sunokusiu, kai beveik visas paraudonuoja ir beveik nelieka žalių vietų. Kai visi vaisiai bus raudoni, galėsite atsargiai po vieną juos nuskinti, rūpestingai kirpdami šakeles.

Niekuomet pomidorų nepalikite nokti saulėkaitoje – taip dar nesunokę jie gali supūti. Be to, šviežių pomidorų taip pat negalima laikyti šaldytuve – tai pakenks jo skonio ir konsistencijai - būtent tiems dalykams, dėl kurių sodo pomidorai būna tokie skanūs. Jei būtinai reikia šalčio, pomidorus sudėkite į šaldikliui skirtus maišelius, gerai uždarykite ir užšaldykite. Tačiau pomidorus atšildžius nusilups jų plėvelės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų