REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
7
Swedbank (nuotr. SCANPIX)

Perspėja gyventojus: sukčiai nusitaikė į „Swedbank“ klientus

Trečiadienį socialiniame tinkle paplito Lietuvos banko ir Lietuvos policijos perspėjimas apie sukčius, kurie prisidengę „Swedbank“ vardu siekia išvilioti pinigus. Lietuvos bankas dėl šio incidento kreipėsi į Generalinę prokuratūrą.

7

Trečiadienį socialiniame tinkle paplito Lietuvos banko ir Lietuvos policijos perspėjimas apie sukčius, kurie prisidengę „Swedbank“ vardu siekia išvilioti pinigus. Lietuvos bankas dėl šio incidento kreipėsi į Generalinę prokuratūrą.

REKLAMA

„Gavome žinių, kad „Swedbank“ klientai gauna melagingas trumpąsias žinutes apie tai, kad esą nuo kovo 2 d. „Swedbank“ nebevykdys veiklos, jų sąskaitos perkeliamos į kitą banką ir nurodomas sąskaitos numeris lėšoms pervesti. Lietuvos bankas įspėja, kad tokios žinutės apie „Swedbank“ veiklą yra melagingos ir yra bandymas išvilioti gyventojų pinigus“, – socialiniame tinkle rašo Lietuvos bankas.

Apie bandymus sukčiauti Lietuvos bankas informuos teisėsaugos institucijas. Rekomenduojama būti budriais, nepasitikėti iš nežinomų asmenų gaunamomis žinutėmis, o kilus įtarimams, kreiptis tiesiai į savo banką ir teisėsaugos institucijas bendruoju pagalbos telefonu – 112.

REKLAMA
REKLAMA

„Šiuo metu analizuojame vieną atvejį, kai banko klientė gavo trumpąją SMS žinutę su informacija esą nuo kovo 2 d. „Swedbank“ nebeteiks paslaugų Lietuvoje. Atkreipiame dėmesį, kad pasirodžiusi informacija yra melaginga ir neatitinkanti tikrovės. Tai yra klasikinis pavyzdys, kaip sukčiai bando išvilioti klientų pinigus. Į tokius atvejus visada reaguojame ir, esant reikalui, kreipiamės į teisėsaugos institucijas. Taip pat klientų prašome nedelsiant informuoti banką ir teisėsaugos institucijas, jei juos pasiekia įtarimų kelianti informacija", – tv3.lt komentavo „Swedbank“ atstovas spaudai Saulius Abraškevičius.

REKLAMA

Bankinės veiklos nevykdys „Danske"

Naujienų portalas tv3.lt primena, kad „Danske Bank“ atsisako bankinės veiklos Baltijos šalyse.

Antra pagal turtą Šiaurės Europoje finansų grupė „Danske Bank“, sulaukusi Estijos finansų inspekcijos reikalavimo nutraukti Estijos filialo, per kurį, kaip įtariama, buvo išplauta įspūdingo dydžio pinigų suma, veiklą, nusprendė atsisakyti viso bankininkystės verslo Baltijos šalyse ir Rusijoje.

Tačiau administracines funkcijas atliekantis grupės paslaugų centras Lietuvoje toliau tęs veiklą, teigiama „Danske Bank“ pranešime spaudai.

REKLAMA
REKLAMA

Bankininkystės veiklos sustabdymas vyks pamažu, tikimasi pasirengimo nutraukti bankinę veiklą procesą užbaigti per 12 mėnesių. Kaip greitai bankas nustos teikti paslaugas, priklausys ir nuo susitarimų bei įsipareigojimų klientams.

Apie artėjančius pokyčius bankas klientams praneš iš anksto. Iki tol dabartiniai banko klientai bus aptarnaujami kaip įprasta.   

Dėl skandalo – šešėlis ir ant „Swedbank“

Švedijos žiniasklaida paskelbė, kad vienas didžiausių šalies bankų „Swedbank“ įtariamas milijonų kronų plovimu per pastaruosius kelerius metus. Įtariamas pinigų plovimas gali būti susijęs su anksčiau nuskambėjusiu skandalu „Danske Bank“, rašo thelocal.se, remdamasis Švedijos nacionaliniu transliuotoju SVT.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SVT duomenimis, apie 50 banko klientų, įtariamų plovimu, galėjo pervesti apie 40 mlrd. kronų (4,3 mlrd. JAV dolerių) tarp „Swedbank“ ir Danske Bank Baltijos šalyse. Šios transakcijos buvo atliekamos nuo 2007 iki 2015 metų.

Anot Lietuvos bankų asociacijos prezidento Manto Zalatoriaus, nagrinėjami veiksmai yra susiję su kaimyninėse šalyse susiklosčiusiomis ne rezidentų verslo tradicijomis.

„Palyginimui, Latvijoje ne rezidentų indėlių vertė sudaro per 40 proc. viso indėlių portfelio, Estijoje – 8 proc., tuo metu Lietuvoje jų dalis nesiekia 3 proc. Lietuvoje veikiantys bankai laikosi aukščiausių prevencijos standartų pinigų plovimo ir terorizmo finansavimo srityje. Šią funkciją bankai atlieka griežtai vadovaudamiesi principais, nustatytais nacionalinės bei tarptautinės teisės aktais ir praktikomis“, – ramina M. Zalatorius.

REKLAMA

Jis pridūrė neabejojantis, kad „Swedbank“ ištirs situaciją ir atsakys į visus kylančius klausimus.

Trečiadienį paskelbta, kad per „Swedbank“ sąskaitą Lietuvoje lėšos galėjo keliauti buvusiam Ukrainos prezidentui Viktorui Janukovyčiui, to Lietuvos bankas teigia principingai vertinantis pinigų plovimo atvejus, tačiau informacijos apie šį atvejį neteikia.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų