REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nepaisant kandidatų gausos, intriga kovojant dėl Vilniaus miesto mero posto išlieka panaši, kaip ir prieš ketverius metus.

Nepaisant kandidatų gausos, intriga kovojant dėl Vilniaus miesto mero posto išlieka panaši, kaip ir prieš ketverius metus.

REKLAMA

Skirtumas tik toks, kad pagrindiniai kandidatai į merus Remigijus Šimašius ir Artūras Zuokas apsikeitė ringo kampais.

2015 metais per rinkimus vienas tuometinių Liberalų sąjūdžio vadovų R. Šimašius žadėjo pokyčius po ilgamečio A. Zuoko valdymo. Šiandien jis siekia išsaugoti valdžią, į kurią kėsinasi antrą kvėpavimą Vilniui žadantis Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) lyderis.

Tada šie politikai susitiko antrajame rinkimų ture. Labai tikėtina, kad toks scenarijus pasikartos ir dabar.

„Rinksiuosi tarp Šimašiaus ir Zuoko, vis dėlto jie yra stipriausi. Trečio kandidato kaip ir neturiu“, – Viršuliškėse sakė 29-erių Virginijus Jurgelevičius, dirbantis statybų srityje.

REKLAMA
REKLAMA

„Antrojoje lygoje“ iššūkį jiems meta Seimo narys konservatorius Dainius Kreivys, europarlamentaras Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas, sostinės vicemeras Socialdemokratų partijos pirmininkas Gintautas Paluckas, Centro partijos vadovas parlamentaras Naglis Puteikis, ekonomikos ministras „valstietis“ Virginijus Sinkevičius, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos ir Rusų aljanso kandidatė Vilniaus vicemerė Edita Tamošiūnaitė bei Seimo narys „Tvarkos ir teisingumo“ lyderis Remigijus Žemaitaitis.

REKLAMA

Rinkimų sąraše taip pat Liberalų sąjūdžio atstovas lobistas Martynas Nagevičius, Žaliųjų partijos kandidatas verslininkas Remigijus Lapinskas ir komitetus subūrę ūkininkas Arūnas Degutis, laikraščio „Kurier Wilenski“ redaktorius Raimundas Klonovskis, rinkodaros specialistė Inga Laurušonė, buvęs sostinės meras Vilius Navickas, Mykolo Romerio universiteto docentas Andrius Stasiukynas ir aplinkosaugininkas Liutauras Stoškus.

Įsibėgėjant kampanijai, rinkimų retorika tapo itin aštri.

Remdamasis skundu tarptautiniam arbitražui, R. Šimašius pareiškė, kad A. Zuokas galėjo imti didžiulius kyšius iš Vilniaus šilumos ūkį valdžiusios „Veolia“, o pastarasis aktyviai kalbėjo apie mero ryšį su koncernu „MG Baltic“.

REKLAMA
REKLAMA

Konservatoriai ėmė eskaluoti temą dėl savivaldybės administracijos atstovų galimų ryšių su koncernu „Icor“, parinktu statyti Nacionalinį stadioną.

Šimašiaus „12 ambicijų Vilniui“

R. Šimašius į rinkimus eina žadėdamas „12 ambicijų Vilniui“. Tarp jų – ne tik dabartinių darbų tęsinys, bet ir naujos iniciatyvos.

R. Šimašiaus rėmėjai akcentuoja, kad pastaraisiais metais sumažėjo Vilniaus skola, atsisakyta A. Zuoko valdymo laikais įkurtos taksi įmonės ir oro linijų, šilumos ūkį iš „Vilniaus energijos“ perėmė savivaldybės įmonė. Daug atgarsio sukėlė mero sprendimas nukelti sovietines Žaliojo tilto skulptūras.

Sostinėje pradėtas atnaujinti viešasis transportas, imtasi tvarkyti Neries krantinę, pasistūmėta plečiant dviračių takų tinklą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Padaugėjo vietų vaikų darželiuose. R. Šimašius taip pat giriasi savivaldybės sprendimu skirti po 100 eurų per mėnesį vaikus į privačius darželius vedantiems tėvams, nors ši iniciatyva sulaukė nevienareikšmių vertinimų.

Per R. Šimašiaus valdymo metus pastatytas baseinas Fabijoniškėse, šių metų pabaigoje duris turėtų atverti Lazdynų baseinas.

Perrinkimo siekiantis politikas žada naujoms galimybėms prikelti stoties rajoną, atgaivinti gyvenamuosius mikrorajonus ir kasmet nutiesti po šimtą kilometrų naujų gatvių ir pėsčiųjų bei dviračių takų dangos.

R. Šimašius taip pat žada radikaliai atnaujinti mokyklas, didinti švietimo prieinamumą ir gerinti darbo sąlygas mokytojams, baigti formuoti dviračių takų tinklą ir kurti naujus transporto mazgus.

REKLAMA

„Tai, ką žadu, yra ambicinga, ir nėra taip, kad viens, du ir visa tai bus sklandžiai įgyvendinta, bet tai yra pasiekiama“, – sakė meras.

„Galiu garantuoti, kad pradėti geri dalykai tęsis, bet tai nereiškia, kad neturiu idėjų“, – pridūrė jis.

31-erių Taisija Vornik ketina balsuoti už R. Šimašių.

„Šiaip jis tikrai susitvarko mieste, iš skolų miestas išlindo, ir prieš Kalėdas gražiai Vilnius pasipuošia“, – Žvėryne teigė trijų vaikų mama.

R. Šimašius rinkimuose dalyvauja su visuomeniniu rinkimų komitetu „Už Vilnių, kuriuo didžiuojamės!“. Iš Liberalų sąjūdžio jis pasitraukė 2018-ųjų pabaigoje.

Zuokas žada nemokamą transportą

A. Zuoko kampanija išsiskyrė originalumu. Pernai spalį kandidatas „miegojo“ ant Gedimino kalno, o pastaraisiais mėnesiais kraustydavosi į skirtingas sostinės vietas, kaip pats teigė, mėgindamas suprasti vilniečių problemas.

REKLAMA

Skambiausias A. Zuoko pažadas Vilniui – nemokamas viešasis transportas.

„Nemažai problemų Vilniuje yra susijusios su transportu, tai yra tiek kamščiai, tiek parkavimo problemos daugiabučių namų kiemuose. Visos šios problemos gali turėti vieną sprendimo būdą“, – sakė kandidatas.

Pasak A. Zuoko, nemokamas viešasis transportas padarys miestą švaresnį, sumažins triukšmo, o kartu taps socialine paslauga nepasiturintiems gyventojams.

Buvęs miesto meras taip pat tvirtina, kad sprendimas įvesti nemokamą viešąjį transportą paskatins Vilniuje užsiregistruoti dalį iš 60 tūkst. iš kitų miestų atvykusių faktinių sostinės gyventojų, o tai leis padidinti miesto biudžetą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiuo pažadu susiviliojusi 67-erių Galina Jeremejeva tikisi, kad šįkart neteks nusivilti perdėtomis politikų ambicijomis.

„Labai sunku kuo nors tikėti, nes labai daug kas kandidatuoja ir daug visko žada, o paskui neįgyvendina“, – sakė pensininkė.

A. Zuokas taip pat žada gerinti situaciją švietime ir kurti mažesnes mokyklas, statyti daugiafunkcinius centrus. Jo programoje įrašyti ir ketinimai kurti naujus parkus, viešąsias erdves, įdiegti išmanius sprendimus eismo srautams valdyti.

Mero posto A. Zuokas siekia su sąrašu, pavadintu vilniečių koalicija „Laimingas Vilnius“.

Politikas sako, kad R. Šimašius neišnaudojo visų galimybių mieste, ypač po gyventojų pajamų mokesčio perskirstymo pasikeitimų, padidinusių Vilniaus biudžetą.

REKLAMA

„Vilnius dar neturėjo tokio tinginio miesto vadovo, kuriam miesto reikalai yra svarbūs tiek, kiek apie juos galima parašyti žinutę feisbuke“, – pareiškė politikas.

„Mane lyginti su R. Šimašiumi būtų žema“, – pridūrė jis.

Kandidatai – sporto ir meno žvaigždės

Iš viso į 51 nario Vilniaus miesto savivaldybės tarybą rinkimuose siekia patekti 842 žmonės iš 18 sąrašų. Tarp jų yra ne tik politikai, bet ir žymūs sportininkai, menininkai.

Pavyzdžiui, su A. Zuoko sąrašu tarybos nario mandato siekia drabužių dizaineris Sergejus Gandžumianas, komiteto „Bendruomeniškas Vilnius“ sudėtyje kandidatuoja muzikantas Jurgis Didžiulis ir aktorius Gediminas Storpirštis.

REKLAMA

Perrinkimo siekiančio R. Šimašiaus sąraše kandidatuoja dainininkė, buvusi parlamentarė Donalda Meiželytė, televizijos režisierius Gediminas Jaunius, Dakaro ralio dalyvis Balys Bardauskas. Su visuomeniniu komitetu „Judėk, Vilniau!“ rinkimuose dalyvauja krepšinio treneris Rūtenis Paulauskas, penkiakovininkai Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė ir Justinas Kinderis.

Socialdarbiečių sąrašą veda teisingumo viceministrė Irma Gudžiūnaitė, Darbo partijos sąraše yra buvęs Lietuvos radijo ir televizijos komisijos pirmininkas Edmundas Vaitekūnas, su socdemais kandidatuoja buvęs ugniagesių gelbėtojų vadas Remigijus Baniulis, žinomas diplomatas, buvęs užsienio reikalų ministras Antanas Valionis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rinkimuose dalyvauja ir komitetas „Vilniečių „Lokys“, jam vadovauja poeto Adomo Mickevičiaus trečios kartos anūkas Romanas Mickevičius.

Stebėtojai prognozuoja, kad dėl didelės konkurencijos Vilniaus taryboje gali atsirasti daug mažų frakcijų. Todėl konservatorių ir Lenkų rinkimų akcijos atstovų balsas bus itin svarbus būsimajam merui siekiant po rinkimų suformuoti stabilią valdančiąją daugumą.

Konservatoriai kol kas neatmeta jokio koalicijos scenarijaus ir teigia, kad svarbiausia jiems bus įgyvendinti rinkimų programą, sakė partijos sąrašo lyderis Valdas Benkunskas.

Jie žada Vilniuje perpus sumažinti kamščius, taip pat kurti naujus parkus, atsisakyti nacionalinio stadiono projekto ir vietoje jo mieste pastatyti daug naujų sporto objektus, didinti prieinamumą sveikatos įstaigose.

REKLAMA

„Mes tikime savo kandidato į merus pergale, (...) tačiau viską lems rinkimų rezultatai, o mes orientuosimės į mūsų programinių nuostatų įgyvendinimą“, – teigė V. Benkunskas.

Jam antrina Lenkų rinkimų akcijos kandidatė į merus E. Tamošiūnaitė, žadanti spartesnį nacionalizuotos žemės grąžinimą, naujų darželių statybas ir didesnį jaunimo bei senjorų užimtumą: „Niekam nesakome nei taip, nei ne“.

Savivaldos rinkimai vyks kovo 3 dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų