REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
18
Juozas Liesis (V. Pilkausko nuotr.)

Derybos – įprastas dalykas verslininkų, politikų, teisininkų veikloje. Bet ar susimąstome, kad bene kasdien mes visi deramės su namiškiais, bičiuliais, mylimaisiais, netgi patys su savimi, savo sąžine.

18

Derybos – įprastas dalykas verslininkų, politikų, teisininkų veikloje. Bet ar susimąstome, kad bene kasdien mes visi deramės su namiškiais, bičiuliais, mylimaisiais, netgi patys su savimi, savo sąžine.

REKLAMA

Savaitgalį vykusioje „Derybų naktyje“ savo derybinius įgūdžius demonstravo ir žinomi žmonės, rašoma pranešime spaudai.

„Derybų lyga“ – tai unikalus, analogų neturintis derybininkų turnyras, kurio metu aštuoni dalyviai susikauna pagal iš anksto parengtas situacijas ir vienas jų tampa nugalėtoju. Renginio teisėjai – didelę derybų patirtį sukaupę profesionalai. Šis renginys neretai vadinamas „Derybų naktimi“, mat dažnai baigiasi gerokai po vidurnakčio. Savaitgalį viename sostinės viešbučių vykusiomis naktinėmis derybomis susidomėjo renginių vedėjas, režisierius, grupės „B‘Avarija“ narys Juozas Liesis, verslininkė, prancūzų kalbos specialistė Jolita Kuliešytė, dizaineris Seržas Gandžumianas, plaukų stilistė Rūta Morozovienė, verslo įvaizdžio konsultantė Alvyda Jasilionytė ir kiti.

Žinomų žmonių pora – Jolita Kuliešytė ir Juozas Liesis – pradėjo renginį. Tiesa, jų derybos buvo tik parodomosios, jiedu, kaip ir kiti žinomi žmonės, šį kartą nepretendavo į nugalėtojo poziciją.

REKLAMA
REKLAMA

Vienintelė moteris buvusi derybų turnyre J. Kuliešytė prisipažino iš pradžių jaudinusis, juk jos derybas su J. Liesiumi stebėjo daugiau nei pusšimtis žiūrovų. „Tačiau vos tik atsisėdusi prie derybų stalo susikoncentravau ties pateikta situacija ir išsigryninau savo tikslus. Derybų metu jaučiausi pakankamai tvirtai ir užtikrintai, man apskritai gyvenime patinka tokios situacijos. Mano oponentas Juozas taip pat buvo „kietas riešutėlis“, derybų metu bandė mane paveikti emociškai, todėl turėjau tvirtai laikytis savo pozicijos ir nereaguoti į galimas provokacijas. Noriu pasidžiaugti ir padėkoti jam, kad net ir laikydamiesi savo, abu išlikome mandagūs ir pagarbūs vienas kito atžvilgiu“, – įspūdžiais dalijosi J. Kuliešytė, mėgstanti dinamiką ir greitį, dažnai dalyvaujanti moterų raliuose, kartinguose. 

REKLAMA

„Derybos nėra mano kasdienybė, derybos yra mano gyvenimo retenybė, – po renginio sakė J. Kuliešytės oponentas J. Liesis. – Vieninteliai žmonės su kuriais kažkiek deruosi kasdienybėje, tai – mano vaikai, kadangi, dažnu atveju, tose derybose esu stiprioji pusė, tad derybos įprastai baigiasi visų mūsų pergale. Verslo derybų mano ūkiniame gyvenime per metus būna tik keli atvejai. Tad prieš šias parodomąsias derybas abejojau savo žiniomis, kompetencija, gebėjimais“.

Pasak Juozo, jam, kaip visada ieškančiam ryšio su kitu žmogumi, derybų metu buvo nelengva, mat, pasak jo, oponentė Jolita užėmė labai kietas, šaltas, neemocingas pozicijas. „Jei tai būtų vykę realiame gyvenime, būčiau atsitraukęs ir nebeturėjęs su taip besielgiančiu žmogumi jokių reikalų. Būtume abu pralošę. Kadangi čia buvo žaidimas, turėjau galimybę surasti abiems tinkamiausią išeitį”, – atvirai sakė J. Liesis.

REKLAMA
REKLAMA

Žinomas vyras neatmetė galimybės artimiausiame „Derybų lygos“ renginyje sudalyvauti kaip tikras derybininkas, pretenduojantis į laimėtojo titulą: „Azartas, iššūkis, žinios – štai kaip galėčiau apibūdinti šį projektą. – Derybų vertintojai, komisijos nariai savo įžvalgomis, netikėtu požiūriu labai praturtina derybininkų žinių bagažą ir įkvepia jų dar daugiau ieškoti. Vakaro metu patyriau daug emocijų ir gavau man reikalingų žinių ir informacijos, kurią sėkmingai galėsiu panaudoti versle ir savo asmeniniame gyvenime“.     

Veikliai kaunietei J. Kuliešytei imponavo renginio koncepcija – tarsi žaidimas, tarsi mokymai ir egzaminas vienu metu. „Džiugu, kad komisijos nariai yra savo srities profesionalai, jų patarimai ir pastebėjimai labai taiklūs ir naudingi. Man, dar tik žengiančiai pirmuosius žingsnius versle, tai yra neįkainojama patirtis. Dalyvavimas šiame projekte yra puiki proga išeiti iš komforto zonos ir nepatirti jokių neigiamų pasekmių“, – savo įspūdžiais dalijosi J. Kuliešytė, visada besistengianti išgirsti oponentą ir suprasti jo tikslus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jolitai, įkūrusiai krovinių gabenimo paslaugų kompaniją, kasdien tenka derėtis verslo klausimais, tačiau žinoma moteris sutiko pasidalinti ir viena gyvenimiška istorija. „Kartą, atostogų metų vienoje egzotiškoje šalyje, su draugų kompanija norėjome parvežti lauktuvių namiškiams. Juk ne paslaptis, turistų pamėgtuose kurortuose vietos prekeiviai kainas pakelia kelis ar net keliasdešimt kartų. Tą dieną, panaudojusi moterišką žavesį ir derybinius įgūdžius, už itin mažą sumą nupirkau lauktuves visiems namiškiams. Draugai net juokavo, kad to jau nepavadinsi pirkimu: aš praktiškai viską gavau dovanų.Tuo tarpu draugams padėti negalėjau, pardavėjas juokavo, kad patirs bankrotą dėl tokių derybininkių ir pasiūlė geriau pasilikti dirbti jo parduotuvėje, kad derėčiausi su turistais. Visa kompanija smagiai pasijuokėme iš šios situacijos“, – šypsodamasi pasakojo veikli ir energinga kaunietė.

REKLAMA

Vakaro svečias dizaineris Seržas Gandžumianas mano, kad derybų iššūkis – abipusiai naudingas rezultatas. „Žinoma, pačios svarbiausios derybos gyvenime, tai – derybos su pačiu savimi. Be kita ko, man tenka kone kasdien derėtis su verslo partneriais, klientais. Visada stengiuosi matyti susidariusią situaciją oponento akimis. Suvokiu, kad eidamas į kompromisą, laimiu ir aš, ir oponentas. Čia neturi būti laimėtojų ir/ar pralaimėtojų pralaimėtojų. Derybose turi laimėti abidvi pusės!”, – įsitikinęs S. Gandžumianas, manantis, kad jo, kaip derybinko stipriosios pusės: lankstumas, kompromisų ieškojimas ir, be abejo, humoro jausmas. „Neretai derybas pradedu nuo kokio nors tą dieną aktualaus juoko. Tai visada nuima pirminę įtampą, palengvina bendravima, tarp derybininkų iš karto dingsta netikrumo jausmas“, – savo patirtim dalijosi Seržas, pastebėjęs, kad ne tik gyvenime, bet ir versle dažniausiai geresnės derybininkės yra moterys nei vyrai. Stipriosios lyties atstovai, pasak dizainerio, neretai nemato kitos pusės poreikių, kovoja tik vardan savo asmeninių, neretai dar ir dėl vienalaikių, tikslų.

REKLAMA

Plaukų stilistė, drauge su pačios įkurto salono „Cut Code“ meistrais kūrusi „Eurovizijos“ konkurso nacionalinės atrankos dalyvių šukuosenas, Rūta Morozovienė sutinka, jog derybos yra mūsų kasdienybė. Žinomai moteriai nieko nuostabaus, kad vieną kartą derybose sėkmė labiau šypsosi tau pačiam, o kitą kartą – tavo oponentui. „Manau net neverta mokytis iš svetimų klaidų, reikia analizuoti savąsias, kad darkart neužliptum ant to paties grėblio“, – mano R. Morozovienė. Meistrei jos įkurto salono vardo plaukų priežiūros priemones kūrė Italijos gamintojai. Kaip žinomai moteriai sekėsi derėtis su temperamentingaisiais italais? „Derybų kultūra atsispindi kiekvienoje šalyje. Iš karto matyti kultūriniai savitumai, tačiau visur suveikia žmogiškasis faktorius. Nors italai ir bendrauja itin šiltai, betarpiškai, tačiau jie daug ir atkakliai dirba, kad užsitikrintų ir išlaikytų savo pozicijas grožio versle“, – pasakojo Rūta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Verslo įvaizdžio konsultantė, knygų apie etiketą autorė Alvyda Jasilionytė pastebėjo, kad deramės kasdien. „Kas pirmas eis į vonią, ką valgysime pietums, kaip leisime laisvalaikį... Net nepajuntame kaip kiekvienąkart dalyvaujame derybose“, - sakė Alvyda. Per savo karjerą veikli moteris yra atsidūrusi daugybėje derybinių situacijų. Viena nemaloniausių prisimenanti iki šiolei. Paklususi įmonės savininkui, kurioje dirbo, išsiderėjo tam tikras sąlygas iš vieno tiekėjo. Ji aiškiai suprato, kad ta įmonė daugiau nebendradarbiaus ir jokių užsakymų nebepriims. „Kartais pardavėjai sutinka ir su nuliniu uždarbiu, o galbūt netgi nuostoliu, tačiau tokie susitarimai yra vienkartiniai. Ne visuomet reikia aklai paklusti savininko ar tiesioginio vadovo nurodymui, bet jaunystėje dar neturėjau tokios patirties“, – savo istorija pasidalino A. Jasilionytė, pastebėjusi, jog tikrasis verslas, tai – bendradarbiavimas, o ne konkuravimas.

REKLAMA

Daugiau nei dvejus metus „Derybų lygos“ renginius organizuojantis Laimonas Diškevičius sakė, kad šis projektas gimė iš jo paties patirčių ir pastebėjimų, jog Lietuvoje neretai ateinama derėtis paisant tik savo interesų. „Retai kada susidūriau, kad derybų partneris ne tik norėtų kalbėtis apie jo situaciją, bet pasidomėtų manąja. Todėl aktyviau pradėjau domėtis derybų tema bei kokiais įrankiais pasiekti geresnių rezultatų jose“, – sakė intelektualius saviugdos renginių, jų tarpe ir „Mafia club“ vakarus, organizuojantus vyras. Pasal L. Diškevičiaus, „Derybų lygoje“ gali dalyvauti kiekvienas, kuris nori išmokti geriau komunikuoti ne tik profesinėje veikloje, bet ir asmeniniame gyvenime. Mūsų komandos misija yra pakeisti žmonių požiūrį į derybas, kad visi pamatytų ir suprastų, jog derybos yra abipusė sprendimų paieška, o ne vien savo asmeninių tikslų siekis“, – įsitikinęs renginio organizatorius.

Pasak vieno iš pastarojo renginio komisijos narių, profesionalaus derybų ir pardavimo konsultanto Dariaus Rupšlaukio, „Derybų naktis“, tai – unikali galimybė išbandyti savo derybinius gebėjimus ir įgyti patirties bei žinių. Realiose derybose klaidos neša nuostolius, o čia galima pasimokyti iš klaidų be finansinių praradimų. Žiūrovai stebėdami derybininkus, taip pat gali pamąstyti, kaip jie elgtųsi būtent tokiose situacijose ir ko galėtų pasimokyti. „Geras derybininkas sugeba numatyti ir rasti sprendimus, naudingus abiems pusėms. Analitikai pastebi, kad apie 40 proc. derybose esančios vertės, derybininkai atiduoda trečiosioms šalims arba palieka ant derybų stalo nepasidalinę. Geras derybininkas ras visus įmanomus „derybų pyrago” dalijimosi variantus”, – net neabejoja D. Rupšlaukis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų