REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gresiant ar susidarius ekstremaliajai situacijai Lietuvoje, šalies gyventojai neliktų be informacijos. Apie nacionalinio lygmens grėsmes gaustų ne tik žiniasklaida, bet ir tikros sirenos ar netgi mobilieji telefonai. Naujienų portalas tv3.lt įvardija, kokiais atvejais galime sulaukti perspėjančio pranešimo asmeniniame telefone ir kur pasislėpti savo mieste.

Gresiant ar susidarius ekstremaliajai situacijai Lietuvoje, šalies gyventojai neliktų be informacijos. Apie nacionalinio lygmens grėsmes gaustų ne tik žiniasklaida, bet ir tikros sirenos ar netgi mobilieji telefonai. Naujienų portalas tv3.lt įvardija, kokiais atvejais galime sulaukti perspėjančio pranešimo asmeniniame telefone ir kur pasislėpti savo mieste.

REKLAMA

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Civilinės saugos valdybos Gyventojų apsaugos organizavimo skyriaus vyriausioji specialistė Raminta Laurinaitienė pasakoja, kad kilus pavojui, visuomenė gali būti perspėjama įvairiais būdais: jungiamos civilinės saugos sirenos, siunčiami trumpieji pranešimai tiesiogiai į gyventojų mobiliuosius pranešimus, skelbiami pranešimai šalies žiniasklaidoje, interneto svetainėse, socialiniuose tinkluose.

Gyventojai, norėdami gauti perspėjimo pranešimus savo mobiliuosiuose, privalo įdiegti perspėjimo sistemą ir aktyvuoti korinio transliavimo funkciją.

REKLAMA
REKLAMA

Korinio transliavimo technologija leidžia perduoti informacinius pranešimus pasirinktoje viešojo judriojo telefono ryšio tinklo celėje. Priešingai nei perduodant trumpąsias žinutes (SMS), korinio transliavimo pranešimams nereikalinga abonentų paieška ir identifikavimas.

REKLAMA

Slėptuvės mieste

Ekstremalių situacijų metu taip pat vertėtų žinoti apie slėptuves savo mieste. Jos paprastai yra vadinamos kolektyvinės apsaugos statiniais.

Tai vietos, skirtos laikinam gyventojų prieglobsčiui. Šie pastatai būna pažymėti specialiuoju ženklu – lygiakraščiu mėlynu trikampiu oranžinio fono kvadrate, apibrėžtame mėlynos spalvos rėmeliu.

Įprastomis gyvenimo sąlygomis minimi statiniai naudojami įvairiems visuomenės poreikiams, o ekstremaliųjų situacijų metu juos galima pritaikyti gyventojams apsaugoti nuo atsiradusių gyvybei ar sveikatai pavojingų veiksnių.

REKLAMA
REKLAMA

Dažniausiai tokie statiniai yra mokyklos, gimnazijos, kultūros, sporto centrai, požeminės stovėjimo aikštelės. Kiekviena savivaldybė rūpinasi savivaldybėje gyvenančių ir esančių žmonių apsauga ir iš anksto numato kolektyvinei apsaugai skirtus statinius.

Pavyzdžiui, Vilniaus mieste tokių slėptuvių yra 232. Visas jų sąrašas yra skelbiamas savivaldybės puslapyje

Kaip gauti pranešimus mobiliajame telefone

Gyventojų perspėjimo ir informavimo sistema veikia visų trijų mobiliojo ryšio operatorių: Bitė Lietuva, Telia, Tele2 2G (GSM), 3G (UMTS), 4G (LTE), tinkluose.

Jeigu Jūs turite neišmanųjį telefoną ir esate įsitikinęs, kad telefono nustatymai atlikti teisingai, tačiau perspėjimo pranešimų negaunate arba gaunate tik kartais, tai gali būti dėl to, kad jūsų telefone nustatytas dvitinklis „2G/3G“ (GSM/UMTS) arba „automatinis“ tinklo pasirinkimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kadangi beveik visi neišmanieji telefonai perspėjimo pranešimus priima tik 2G (GSM) tinkle, jums reikia pasirinkti 2G (GSM) tinklą. Pranešimus gausite visuomet, ryšio kokybė nenukentės.

Jeigu Jūs turite išmanųjį telefoną su Android OS ir esate įsitikinęs, kad telefono nustatymai atlikti teisingai, tačiau korinio transliavimo pranešimų taip pat negaunate arba tik kartais gaunate, tai gali būti dėl to, kad jūsų telefone nustatytas dvitinklis „2G/3G“ (GSM/UMTS) arba tritinklis „2G/3G/4G“ (GSM/UMTS/LTE), tinklo pasirinkimas. Tokiu atveju priežastis gali būti ta, kad jūsų telefono modelis pranešimus priima tik 2G (GSM) tinkle.

Jeigu Jūs turite išmanųjį iPhone telefoną, tai korinio transliavimo funkcija jame atsiranda Telia abonentams, turintiems telefonus su operacine sistema nuo iOS 8 ir aukščiau, Tele2 – nuo iOS 9.3 ir aukščiau, Bitės Lietuva nuo iOS 10.3.3.

REKLAMA

Kai kurie tiek neišmaniųjų, tiek išmaniųjų telefonų modeliai perspėjimo pranešimus lietuvių kalba ar rusų kalba iš viso nepriima arba priima tik hieroglifus, tokiu atveju siūlome pasirinkti kanalą „525“ (anglų kalba), gausite pranešimą anglų (EN) ir „švepla“ lietuvių (LT) kalbomis arba tik ,,švepla“ LT kalba.

Telefono aparatuose, kuriuose naudojamos dvi SIM kortelės, korinio transliavimo funkcija visada nustatoma tik įjungus pirmąją SIM kortelę, priešingu atveju perspėjimo pranešimų negausite.

Didžioji dalis neišmaniųjų telefonų modelių perspėjimo pranešimų automatiškai neišsaugo, juos išsaugoti galite tik rankiniu būdu valdydami meniu.

REKLAMA

Nustatymai telefone

• paslaugos įjungimas (korinis transliavimas, tinklo pranešimai, naujienos, informaciniai pranešimai, CellBroadcast) • kanalo pasirinkimas norimai kalbai (578, 525, 605) • temos pavadinimo įrašymas (Dėmesio, Attention, Vnimanije) • kalbos pasirinkimas – pasirenkama ,,VISOS“ Telefonams su ,,EU – Alert“ funkcija (4371 kanalas) Varnelė √ – CellBroadcast (korinis transliavimas, tinklo transliacijos, ...) Varnelė √ – nepaprastasis įspėjimas (rodyti ekstremalias grėsmes, Alert level 2 (iPhone), ...)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų