REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Teisėsauga atlieka kelis ikiteisminius tyrimus dėl įtariamo stambaus masto kyšininkavimo, prekybos poveikiu, papirkimo ir piktnaudžiavimo teismų sistemoje. Trečiadienį prezidentė Dalia Grybauskaitė panaikino aštuonių teisėjų imunitetą dėl įtarimų korupcija.

Teisėsauga atlieka kelis ikiteisminius tyrimus dėl įtariamo stambaus masto kyšininkavimo, prekybos poveikiu, papirkimo ir piktnaudžiavimo teismų sistemoje. Trečiadienį prezidentė Dalia Grybauskaitė panaikino aštuonių teisėjų imunitetą dėl įtarimų korupcija.

REKLAMA

Skirtingomis korupcinėmis veikomis – kyšininkavimu, prekyba poveikiu, papirkimu ir piktnaudžiavimu – įtariami trys Lietuvos apeliacinio teismo teisėjai Viktoras Kažys, Konstantinas Gurinas ir Valdimaras Bavėjanas, Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjas Egidijus Laužikas, Vilniaus apygardos teismo teisėjas Henrichas Jaglinskis, Vilniaus apygardos administracinio teismo teisėjas Arūnas Kaminskas, Regionų apygardos administracinio teismo Kauno rūmų teisėjas Gintaras Čekanauskas, Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjas Robertas Rainys. Juos leista patraukti baudžiamojon atsakomybėn. Vienas teisėjas buvo susijęs su Daktarų grupuotės byla. 

Prekyba teisingumu

Teisėsauga trečiadienį pranešė, kad dėl įtarimų korupcija sulaikyti aštuoni teisėjai ir penki advokatai. Įtariama, kad sutartų kyšių suma galėjo siekti 400 tūkst. eurų.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes kalbame apie aštuonis teisėjus. Šiandien prezidentė pasirašė dekretus dėl konkrečių teisėjų įgaliojimų sustabdymo ir leidimo patraukti baudžiamojon atsakomybėn. Mes taip pat kalbame apie penkis žymius advokatus. Taip pat byloje figūruoja ir kiti asmenys, susiję su ikiteisminiu tyrimu“, – žiniasklaidai trečiadienį kalbėjo E. Pašlis.

REKLAMA

E. Pašilis pranešė, kad sulaikyti šie advokatai: Drąsutis Zagreckas, Romualdas Mikliušas, Giedrė Cimbulienė, Aivaras Surblys, Marius Navickas. Generalinio prokuroro teigimu, teisėsauga mato, kad tarp teisėjų veikė tam tikra sistema.

„Matome, kad advokatų kontoroje vyko prekyba teisingumu“, – sakė E. Pašilis. Iš viso šiandien sulaikyti 26 asmenys.

Lietuvos Respublikos specialiųjų tyrimų tarnybos direktorius Žydrūnas Bartkus teigė, kad tyrime fiksuotų kyšių dydžiai yra skirtingi.

„Kyšių sumos fiksuotos įvairios. Mažiausia – 1 tūkst. eurų, didžiausia – 100 tūkst. eurų. Kokios bylos buvo nagrinėjamos, kur nustatėme korupcijos elementus, tai administracinės, civilinės, baudžiamosios bylos. Tai bylos dėl rimtų, žiaurių organizuotų grupių padarytų nusikaltimų, dėl kardomųjų priemonių skyrimo, paleidimo iš įkalinimo įstaigų“, – sakė Ž. Bartkus. 

REKLAMA
REKLAMA

Teisėsauga pripažįsta, kad teks peržiūrėti bylas, kuriose dalyvavo minimi teisėjai, tačiau neaišku, kokio laikotarpio ir kokios bylos bus peržiūrimos. Ž. Bartkus patvirtino, kad užfiksuota korupcija nėra susijusi su šiuo metu teisme nagrinėjama koncerno „MG Baltic“ politinės korupcijos byla.

„Tyrimo metu mes neužfiksavome nė vieno atvejo, kad būtų naujai į korupciją įtraukiamas teisėjais. Tai buvo teisėjai, turintys didžiulį darbo stažą. Mažiausias stažas – 24 metai, ilgiausias stažas – 32 metai“, – apie sulaikytų teisėjų patirtį sakė Ž. Bartkus.

Kol kas teisėjai bus sulaikyti 48 val., dėl tolesnių kardomųjų priemonių bus nuspręsta vėliau. Atliekamos kratos sulaikytų asmenų darbo bei gyvenamosiose vietose, automobiliuose. Proceso veiksmuose dalyvauja daugiau nei šimtas STT, kitų institucijų pareigūnų, prokurorų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nuskambėjo ir Malinausko pavardė

Teisėsauga prašys panaikinti Druskininkų mero Ričardo Malinausko neliečiamybę, kad jam būtų galima pateikti įtarimus dėl korupcijos, trečiadienį pranešė Specialiųjų tyrimų tarnybos vadas Žydrūnas Bartkus.

Jo teigimu, teisėsauga įtaria, kad mokėti kyšiai vadinamojoje Vijūnėlės dvaro byloje. R. Malinauskas turi neliečiamybę kaip kandidatas savivaldos rinkimuose.

Platus korupcijos tinklas

Anot Prezidentūros, prokuratūra tiria teismus ir advokatūrą apimantį korupcinį tinklą.

„Teisėsaugos tyrimas atskleidė korupcinį tinklą, kurio gijos driekėsi per teismus ir advokatūrą. Kova su korupcija ir teismų skaidrinimas buvo kertinis mano abiejų prezidentavimo kadencijų prioritetas. Nors teismai gerokai atsinaujino, įsisenėjusių įpročių likučiai vis dar kenkia pasitikėjimui teisingumu. Tikiu, kad teisėsaugai ir ateityje užteks drąsos veikti savarankiškai ir atsakingai, be jokių išlygų kovoti su sunkiausiomis korupcijos formomis“, – trečiadienį žiniasklaidai išplatintame pranešime sakė D. Grybauskaitė.

Pagal Konstituciją, leidimą patraukti teisėjus baudžiamojon atsakomybėn, suimti ar kitaip suvaržyti jų laisvę duoda Seimas, o kai nėra Seimo sesijų – prezidentas.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų