REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiandien mados pasaulį sukrėtė liūdna žinia – mirė mados namų „Chanel“ dizaineris Karlas Lagerfeldas. Dizaineriui buvo 85 metai. Užsienio žiniasklaidoje rašoma, kad K. Lagerfeldas pastarąsias kelias savaites kovojo su sunkia liga: kasos vėžiu, skelbia dailymail.com.

Šiandien mados pasaulį sukrėtė liūdna žinia – mirė mados namų „Chanel“ dizaineris Karlas Lagerfeldas. Dizaineriui buvo 85 metai. Užsienio žiniasklaidoje rašoma, kad K. Lagerfeldas pastarąsias kelias savaites kovojo su sunkia liga: kasos vėžiu, skelbia dailymail.com.

REKLAMA

Kasos vėžys prasideda kasos – pilvo srityje, horizontalioje padėtyje po apatine skrandžio dalimi esančio organo – audiniuose. Kasa gamina enzimus, kurie padeda virškinimui ir hormonus, kurie padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje.

Kasos vėžys paprastai sparčiai plinta į aplinkinius organus. Šio tipo vėžys retai kada diagnozuojamas ankstyvosiose stadijose.

Tiems žmonėms, kurių šeimoje yra sirgusių kasos cistomis ar kasos vėžiu, anksti aptikti problemą gali padėti keletas apžiūros žingsnių. Vienas iš kasos vėžio požymių yra diabetas, ypač jei jis pasireiškia kartu su svorio kritimu, gelta ar skausmu viršutinėje pilvo srityje, sklindančiu į nugarą.

REKLAMA
REKLAMA

Kasos vėžys gydomas operacija, chemoterapija, radioterapija ar šių gydymo būdų deriniu.Simptomai

Kasos vėžio simptomai dažnai nepasirodo tol, kol liga nepasiekia vėlyvųjų stadijų. Simptomai gali būti šie:

REKLAMA

Į nugarą sklindantis skausmas viršutinėje pilvo dalyje.

Sumažėjęs apetitas ir neplanuotas svorio kritimas.

Depresija.

Naujai atsiradęs diabetas.

Kraujo krešuliai.

Nusilpimas.

Pageltusi oda ir akių obuoliai (gelta).

Kada kreiptis į gydytoją

Jei pastebite, kad nepaaiškinamai krinta svoris arba nuolat jaučiatės nusilpę, skauda pilvą, pasireiškia gelta ar kiti nerimą keliantys simptomai, kreipkitės į savo gydytoją. Šie simptomai gali pasireikšti dėl daugelio įvairių sutrikimų, todėl tyrimus atlikęs gydytojas taip pat patikrins, ar nesergate kasos vėžiu.

REKLAMA
REKLAMA

Priežastys

Daugeliu atveju neaišku, kas sukelia kasos vėžį. Gydytojai yra nustatę keletą faktorių, pavyzdžiui, rūkymą, kurie padidina riziką susirgti šia liga.

Kas yra kasa ir kur ji yra?

Kasa yra maždaug 15 centimetrų ilgio organas, primenantis horizontaliai paguldytą kriaušę. Jis gamina hormonus, pavyzdžiui, insuliną, kuris padeda organizmui apdoroti su maistu gaunamą cukrų. Kasa taip pat gamina virškinimo sultis, kurios organizmui padeda atlikti virškinimo procesą.

Kaip susiformuoja kasos vėžys

Kasos vėžys ištinka tada, kai kasoje esančiose ląstelėse išsivysto DNR pakitimų. Dėl šių pakitimų (mutacijų) ląstelės ima nekontroliuojamai augti ir gyvena net ir tuomet, kai normalios ląstelės miršta. Šios besikaupiančios ląstelės gali suformuoti auglį. Negydomas kasos vėžys išplinta į aplinkinius organus ir į kraujagysles.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dauguma kasos vėžio atvejų liga prasideda ląstelėse, kurios supa kasos kanalus. Ši vėžio rūšis vadinama pankreatine adenokarcinoma arba kasos egzokrininiu vėžiu. Retais atvejais vėžys susiformuoja hormonus gaminančiose ląstelėse arba kasos neuroendokrininėse ląstelėse. Šios vėžio rūšys vadinamos kasos salelių augliais, pankreatiniu endokrininiu vėžiu ir pankretiniais neuroendokrininiais augliais.

Rizikos faktoriai

Pavojų susirgti kasos vėžiu padidina šie faktoriai:

• Lėtinis kasos uždegimas (pankreatitas)

• Diabetas

• Vėžio riziką didinančių genetinių sindromų istorija šeimoje, pavyzdžiui, BRCA2 geno mutacija, Linčo sindromas ir paveldimos atipinės piktybinės melanomos sindromas

REKLAMA

• Kasos vėžio istorija šeimoje

• Rūkymas

• Nutukimas

• Vyresnis amžius – daugumai žmonių kasos vėžys diagnozuojamas po 65-erių

Didelės apimties tyrimas parodė, kad rūkymo, ilgalaikio diabeto ir nesveikos mitybos derinys riziką susirgti kasos vėžiu padidina labiau, nei kiekvienas šių faktorių atskirai.

Komplikacijos

Kai kasos vėžys progresuoja, jis gali sąlygoti šias komplikacijas:

• Sumažėjęs svoris. Kasos vėžiu sergantiems žmonėms svoris gali kristi dėl daugelio veiksnių. Svorio sumažėjimą gali sąlygoti pats vėžys. Dėl gydymo nuo vėžio sąlygoto pykinimo ir vėmimo arba dėl to, kad auglys spaudžia skrandį, gali būti sunku valgyti.

REKLAMA

Organizmui taip pat gali būti sudėtinga apdoroti su valgiu gaunamas maistingąsias medžiagas, nes kasa nebegamina virškinimo sulčių.

Virškinimui palengvinti, gydytojas gali išrašyti kasos enzimų papildų. Pasistenkite palaikyti svorį, kai galite, suvartodami daugiau kalorijų ir valgio momentus padarydami kaip įmanoma labiau atpalaiduojančiais ir malonesniais.

• Gelta. Kepenų tulžies kanalą blokuojantis kasos vėžys gali sukelti geltą. Geltos požymiai – pageltusi oda ir akys, tamsios spalvos šlapimas ir blyškios spalvos išmatos. Gelta paprastai nesukelia pilvo skausmų.

Gydytojui rekomendavus, į tulžies kanalą gali būti įstatomas plastikinis arba metalinis vamzdelis (stentas), palaikantis jį atvirą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tai atliekama endoskopine retrogradine cholangiopankreatografija vadinamos procedūros metu. Šios procedūros metu endoskopas perleidžiamas per gerklę ir skrandį iki viršutinės mažojo žarnyno dalies. Tuomet per endoskopą praleidžiamo nedidelio tuščiavidurio vamzdelio (kateterio) pagalba į kasos ir tulžies pūslės kanalus įleidžiama dažų. Tuomet daromi kanalų atvaizdai.

• Skausmas. Didėjantis auglys gali spausti pilve esančius nervus, o tai gali sukelti ir labai stiprų skausmą. Šis skausmas malšinamas nuskausminamaisiais. Būklę kiek palengvina auglio augimo stabdymas radiacijos terapijos būdu.

Sunkiais atvejais gydytojai taip pat gali rekomenduoti į pilvo skausmą reguliuojančius nervus suleisti alkoholio. Ši procedūra užkerta kelią nervams siųsti skausmo signalus į smegenis.

REKLAMA

• Tuštinimosi blokavimas. Jei kasos vėžys auga ir spaudžia pirmutinę mažojo žarnyno dalį (dvylikapirštę žarną), tai gali užblokuoti suvirškinto maisto judėjimą į žarnyną.

Gydytojui rekomendavus, į mažąjį žarnyną gali būti įstatomas plastikinis arba metalinis vamzdelis (stentas), palaikantis jį atvirą. Taip pat gali prireikti operacijos skrandžio sujungimui su apatine žarnyno dalimi, kurios vėžys neblokuoja.

Prevencija

Kasos vėžio riziką galite mažinti šiais būdais:

• Meskite rūkyti. Jei rūkote, pasistenkite mesti. Pasikonsultuokite su gydytojui, kaip tai galima padaryti – yra įvairių pagalbos grupių, vaistų ir nikotino pakaitinės terapijos. Jei nerūkote, nepradėkite rūkyti.

REKLAMA

• Palaikykite sveiką svorį. Jei jūsų svoris tinkamas, stenkitės jį tokį ir palaikyti. Jei reikėtų numesti svorio, stenkitės tai daryti lėtai ir pastoviai – po 0,5 ar 1 kg per savaitę. Kasdienę mankštą derinkite su daržovių, vaisių ir pilno grūdo produktų gausiu valgiaraščiu ir valgykite mažesnėmis porcijomis, kad svoris kristų greičiau.

• Valgykite sveiką maistą. Mityba, kurioje gausu spalvotų vaisių ir daržovių bei pilno grūdo produktų, gali padėti sumažinti vėžio riziką.

Apsvarstykite galimybe pasitikrinti pas genetikos specialistą, jei šeimoje yra sirgusių kasos vėžiu.

Genetikos specialistas ar specialistė gali peržvelgti jūsų šeimos sveikatos istoriją ir nustatyti, ar jums gali praversti genetinis tyrimas, kuris padės išsiaiškinti, kokia yra jūsų tikimybė susirgti kasos vėžiu ir kitomis vėžio rūšimis.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų