REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
21
Razmuvienė apie tymus (tv3.lt fotomontažas)

Per šių metų sausio mėnesį registruoja 18 tymų atvejų. Tarp sergančiųjų – 9 vaikai, kurie buvo nepaskiepyti dėl tėvų sprendimo arba todėl, kad dar nesulaukė 15 mėnesių, kuomet nuo šios ligos pradedama skiepytis vaikus.

21

Per šių metų sausio mėnesį registruoja 18 tymų atvejų. Tarp sergančiųjų – 9 vaikai, kurie buvo nepaskiepyti dėl tėvų sprendimo arba todėl, kad dar nesulaukė 15 mėnesių, kuomet nuo šios ligos pradedama skiepytis vaikus.

REKLAMA

Gali baigtis mirtimi 

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro imunoprofilaktikos skyriaus vedėja Daiva Razmuvienė sako, kad tymų protrūkį suvaldyti gali tik skiepai, o negydomas tymų virusas gali baigtis mirtinu plaučių uždegimu.

 

Nuo šios ligos vaistų nėra, todėl tėvai turėtų pamiršti moksline literatūra nepatvirtintą informaciją apie skiepus ir pasirūpinti vaikų gerove, įsitikinusi D. Razmuvienė. „Tymai Lietuvoje sparčiai plinta.

Pernai pirmieji užkratai buvo po kelionių iš užsienio. Pernai iš viso susirgo 30 asmenų visoje Lietuvoje, o šiemet, vien per sausį, turime 18 atvejų“, – sako imunologė.

REKLAMA
REKLAMA

Tėvai daro žalą

Vis dėlto, jeigu skiepai gali apsaugoti ligos, prieš kurią bejėgiai absoliučiai visi vaistai, protrūkį, kodėl tėvai nesiryžta vaikų skiepyti ir nebando jų apsaugoti?

REKLAMA

„Tėvų požiūris neskiepyti vaikų paprastai formuojasi po neteisingos informacijos tiekimo į visuomenę. Tėvai kartais nepagalvoja, kad vaikui yra didelė našta kovoti su virusu, kuris gali baigtis net mirtimi. Būtent tymai gali sukelti neišgydomą plaučių uždegimą“, – sako imunologė.

Ji neslepia – tie tėvai, kurie nusiteikę prieš vakcinas ir skiepijimus, patys pirmieji atveda vaikus skiepytis po žinios apie tragiškas mirtis arba sudėtingus atvejus.

„Kai įvyksta bėda, tymų ar kitos mirtinos ligos protrūkis, tai tėvai, kurie buvo nusistatę prieš skiepus, eina patys pirmieji skiepyti vaikus. Apmaudu, kad tokius dalykus reikia prisiminti tik tada, kai įvyksta bėda“, – sako D.Razmuvienė.

REKLAMA
REKLAMA

Tymai yra itin užkrečiami

Iš viso šiemet Lietuvoje užregistruota aštuoniolika susirgimų tymais. ULAC duomenimis, dauguma susirgimų tymais - 9 atvejai - registruoti Vilniaus administracinėje teritorijoje (iš kurių vienas atvejis yra įvežtinis iš Ukrainos), šeši susirgimo atvejai – Kauno administracinėje teritorijoje, trys atvejai – Utenos administracinėje teritorijoje.

Tymai – tai ūminė, itin užkrečiama, sisteminė odos bėrimą sukelianti virusinė infekcija, plintanti per orą. PSO duomenimis, iki 1980 m. prieš pradedant vakcinaciją pasauliniu mastu, kiekvienais metais buvo registruojama 2,6 mln. mirčių nuo tymų.

2017 m. visame pasaulyje nuo tymų infekcijos mirė 110 tūkst. žmonių. Didžiausias mirštamumas registruojamas jaunesnių nei 5 metų amžiaus vaikų grupėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vienintelė apsaugos priemonė nuo tymų infekcijos – skiepai. ULAC medikai atkreipia keliautojų dėmesį, kad prieš vykstant į minėtas užsienio šalis, reikėtų pasirūpinti savo ir savo vaikų skiepais.

Remiantis moksliniais tyrimais, įrodyta, kad ilgalaikis imunitetas susidaro po 2 įskiepytų kombinuotos tymų, epideminio parotito, raudonukės vakcinos dozių.

Visą pokalbį su imunologe žiūrėkite vaizdo reportaže: 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų