REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Spuogai, spuogeliai, inkštirai. Aknė. Vadinkite tai, kaip norite – esmė nesikeičia: jie tikrai vargina. Tvarkytis su šiais iškilimais ant veido yra ne tik erzinantis, bet dažnai ir sekinantis bei brangus dalykas, rašoma foodprevent.com.

Spuogai, spuogeliai, inkštirai. Aknė. Vadinkite tai, kaip norite – esmė nesikeičia: jie tikrai vargina. Tvarkytis su šiais iškilimais ant veido yra ne tik erzinantis, bet dažnai ir sekinantis bei brangus dalykas, rašoma foodprevent.com.

REKLAMA

Vien 2013 metais gydymas nuo aknės JAV kainavo 1,2 milijardo dolerių, skaičiuojant ne tik gydymo kainą, bet ir dėl to prarastą darbinį produktyvumą. Negana to, 2013 metais daugaiu nei 5,1 milijonas žmonių JAV kreipėsi į gydytojus dėl aknės – vis didesnę šio skaičiaus dalį sudaro vaikai ir jauni žmonės. Tokius skaičius pateikia „American Academy of Dermatology“ publikuotas tyrimas.

O jei viso šios streso ir išlaidų būtų galima išvengti tiesiog pakoreguojant mitybą? Pasirodo, daugelis tyrimų patvirtina, kad vienas iš aknę sukeliančių faktorių gali būti būtent mityba, ypač jei joje gausu angliavandenių. Taigi, štai penki maisto produktai, kurių reikėtų vengti, jei norite švaresnės odos.

REKLAMA
REKLAMA

Balta duona, beigeliai, bandelės. Jei tai balta ir primena duoną – laikykitės atokiai. Duonoje yra cukraus ir glitimo, duona yra perdirbti angliavandeniai, kurie, kaip įrodyta, kelia insulino lygį kraujyje.

REKLAMA

Kai tai nutinka, ima augti daugiau odos ląstelių ir kūne gaminasi daugiau riebalų. Odos ląstelės ir riebalai – tai du dalykai, kurie yra geri saikingais kiekiais, bet jei jų atsiranda per daug, jie pradeda maišytis porose, taip jas užkimšdamos nepatogiu odos ląstelių ir sebumo (riebalų) mišiniu, o tada ir ima dygti pūlių pritvinkę monstrai ant veido.

Panašiai kaip duona, makaronai ir kiti apdoroti miltiniai gaminiai, kurių čia gal neminėsime (hmm... Ramenai), jie turi gausybę glitimo. Tačiau skirtingai nei duonos, jų paprastai nevalgome vienų.

Pridėkite kreminį „Alfredo“ padažą su sviestu, aliejumi, riebia grietinėlę ar sūriu, o dar druskos, kad būtų skalsiau, ir štai - pasigaminote spuogų fabrikėlį.

REKLAMA
REKLAMA

„Advances in Dermatology and Allergology“ atrado, kad aukštas plazmos lygis, kurį sukelia gausus pieno suvartojimas, didina sebocitų (sebumą gaminančių epitelinių ląstelių) kiekį, o tai sąlygoja aknės žaizdų susidarymą ir daugėjimą. Druska padeda sulaikyti vandenį – dėl to gali padaugėti ir taip užsikimšusių porų.

Nors galutinio verdikto šiuo atveju dar negalima skelbti, bet „Advances in Dermatology and Allergology“ tyrimas aiškiai sieja pieno vartojimą su pertekline riebalų gamyba.

O jei turite aknę, tikrai žinote, koks jausmas, kai porose ir ant odos kaupiasi riebalai, todėl, žinoma, nenorėsite, kad jų kauptųsi dar daugiau. Taigi, stenkitės nevartoti per daug pieno produktų – pieno, sūrio, jogurto ir kitų pieno turinčių produktų. Nepaisant to, kad ekspertai seniai ragina riboti suvartojamo greito maisto kiekį, panašu, kad žmonės šiems raginimams yra kurti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kodėl? Na, greitas maistas yra greitas, pigus ir skanus – tai trys maisto savybės, kurias žmonės labai mėgsta. Vis dėlto, greitame maiste esantys ingredientai turbūt neverti sutaupyto laiko ir pinigų. Daugelis tyrimų, įskaitant vieną „National Library of Medicine“ publikuotą studiją, rodo, kad aknė yra glaudžiai susijusi su vakarietiško stiliaus mityba, kurioje yra daug kalorijų, riebalų ir apdorotų angliavandenių, o tai – pagrindiniai greito maisto užkandinių meniu elementai.

Be to, vienas 5 000 kinų paauglių ir jaunuolių tyrimas atskleidė, kad riebalinga mityba yra siejama su 43 didesne tikimybe susirgti akne.

Deja, gandai pasirodė besantys tiesa. Šokoladas ir aknė – susiję. Yra dar liūdnesnių naujienų – kenkia ne tik cukringas pieniškas šokoladas.

REKLAMA

Net ir juodas šokoladas bei patys kakavos milteliai taip pat gali būti maudžiančių užsikimšusių porų sukėlėjai. Naujas tyrimas parodė, kad aknę turintys vyrai, kurie kasdien valgė po 25 gramus 99 procentų juodojo šokolado, vos po dviejų savaičių jau turėjo daugiau aknės žaizdelių.

Ir nors iki galo neaišku, kodėl šis ir kiti maisto produktai turi tokių aknę skatinančių galių, statistiką turime. tad kodėl nepabandžius? Gyvenimas be, ar beveik be bandelių, makaronų, sūrio, greito maisto ir šokolado – nedidelė kaina už sveiką odą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų