REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuviai piktinasi absurdiška situacija šalies registravimosi pas gydytojus sistemoje. Pas gydytoją bandant registruotis trumpuoju numeriu už minutę skambučio taikomas beveik pusės euro mokestis. Ir jis tautiečių telefonų sąskaitas tuština net niekam neprisiskambinus.

Lietuviai piktinasi absurdiška situacija šalies registravimosi pas gydytojus sistemoje. Pas gydytoją bandant registruotis trumpuoju numeriu už minutę skambučio taikomas beveik pusės euro mokestis. Ir jis tautiečių telefonų sąskaitas tuština net niekam neprisiskambinus.

REKLAMA

Vilnietė taip ir nesulaukusi, kada kas atsilieps, už laukimą buvo priversta sumokėti 40 eurų. Sveikatos ministerija ir sistemą prižiūrinčios Santaros klinikos ginasi nieko negalinčios padaryti.

Įsivaizduokite, kad norite užsiregistruoti vizitui pas gydytoją. Gal ir norėtumėte tai padaryti elektroninėje, dešimtis gydymo įstaigų vienijančioje sistemoje sergu.lt. Bet dėl kažkokių priežasčių jums to padaryti nepavyksta. O gal tiesiog neturite prieigos prie interneto. Tuomet siūloma skambinti trumpuoju numeriu, o juo paskambinus pasigirsta štai tokia žinutė: „Sveiki, Jūs paskambinote padidinto tarifo numeriu. Skambučio kaina – 43 euro centai už minutę“. 

Laukiate kol jums kas nors atsakys? O pinigėliai, pasirodo jau kapsi, tik ne į jūsų telefono sąskaitą, o iš jos. 43 centai už kiekvieną laukimo minutę.

REKLAMA
REKLAMA

Su tokia situacija susidūrė ir vilnietė Saulė. Nepavykus, kaip įprasta, prisiregistruoti internetu, ji ėmėsi telefono. Tik, deja, niekaip nepavyko prisiskambinti.

REKLAMA

„Taip laukiau 54 min. Tada jau kantrybė baigėsi. Tada galvojau: „na ne, vis tiek paskambinsiu“. Dar kartą paskambinau, 34 min. laukiau, tuo ir pasibaigė, kad niekas nesujungė, niekas neužrašė ir galimybės tokios neturėjau“, – pasakojo moteris.

O 39,99 eurų sąskaitą moteris gavo tiesiog už laukimą.

Pasirodo, tokia sistema veikia jau daugiau nei dešimtmetį. Jei žmogus nežino tiesioginio ligoninės numerio, o gal nežino, kurioje įstaigoje bus jam tinkamas gydytojas, ir negali užsiregistruoti internetu – siūloma pagalba trumpuoju numeriu.

Vieni pagrindinių sistemos kūrėjų yra Santaros klinikos. Jie iki šiol yra ir sistemos tvarkytojai, bet greitai perduos šias pareigas kitiems. Klinikos teisinasi, kad jokios kainos nuo jų nepriklauso – tai paslaugos tiekėjų reikalas.

REKLAMA
REKLAMA

„Santaros klinikos iš šitos paslaugos tikrai jokios naudos negauna ir tarifams įtakos daryti negali. Tai yra tiesiog kaip papildoma paslauga, kuria pacientas gali pasinaudoti“, – teigė Santaros Informatikos ir plėtros centro direktorius Rolandas Berontas.

Trumpąjį numerį aptarnaujančios bendrovės atsakingi asmenys nei telefonu, nei juo labiau į kamerą su mumis bendrauti nepanoro. Bet Santaros klinikos dalinasi šiokiais tokiais duomenimis.

Per šių metų sausį į trumpąjį numerį skambinta 2216 kartų. Vidutinė pokalbių trukmė buvo beveik 3 min. Vien iš šių duomenų galima paskaičiuoti, kad po 0,43 euro už minutę nukapsėjo mažiausiai 6000 kartų, tai yra už didesnę nei 2,5 tūkst. eurų sumą. Ar į tai įskaičiuota ir laukimo, kol kas nors atsilieps trukmė, neaišku.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ir pasirodo jau ne vienerius metus visos šios sistemos valdytojai yra ne kas kitas, o Sveikatos apsaugos ministerija. Pastaroji tikina, kad dėl sąskaitas tuštinančio mokamo trumpojo numerio nieko padaryti negali.

„Mes bandėme aiškintis, ar teisėtai tie procesai vyksta, tai, mūsų žiniomis, tiesiog tai įvyko, kad kažkada greičiausiai įvyko, kad nebuvo numatyta, kad tokia funkcija bus reikalinga. Ir paskui reikėjo, kad kažkas ją atliktų ir buvo susitarta su įmone, kuri tą funkciją atlieka ir už tai prašo atlygio“, – kalbėjo Sveikatos apsaugos viceministrė Lina Jaruševičienė.

Tiesa jau šį pavasarį dabar veikianti registracijos pas gydytojus sistema turėtų keistis. Ministerija ruošia jai pakaitalą, kuriame 0,43 eurų už pagalbos laukimo minutę turėtų nelikti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų