REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Katarakta – viena iš dažniausių regos netekimo priežasčių. Šią akių ligą galima gydyti tik chirurgiškai – atliekant kataraktos operaciją. Kataraktos gydymas, iš pirmo žvilgsnio, atrodo labai paprastai – operacijos metu pašalinamas sudrumstėjęs lęšiukas ir į jo vietą įdedamas dirbtinis lęšiukas.

 Katarakta – viena iš dažniausių regos netekimo priežasčių. Šią akių ligą galima gydyti tik chirurgiškai – atliekant kataraktos operaciją. Kataraktos gydymas, iš pirmo žvilgsnio, atrodo labai paprastai – operacijos metu pašalinamas sudrumstėjęs lęšiukas ir į jo vietą įdedamas dirbtinis lęšiukas.

REKLAMA

Tobulėjant intraokulinių lęšių ir akių chirurgijos technologijoms, kataraktos operacijos dažniausiai atliekamos be jokių komplikacijų ir geras paciento regėjimas atgaunamas iš karto po operacijos.

Tačiau tam, kad operacija būtų atlikta sėkmingai ir būtų išvengta kataraktos komplikacijų, pacientui būtina tinkamai pasiruošti kataraktos operacijai. Pateikiame Jums trumpą atmintinę, padėsiančia tinkamai pasiruošti kataraktos operacijai.

Kataraktos simptomai

Tam, kad būtų galima pradėti gydyti kataraktą, iš pradžių būtina ją diagnozuoti. Nors katarakta labiausiai būdinga vyresnio amžiaus žmonėms, ši akių liga gali būti įgimta arba išsivystyti jauniems žmonėms dėl kitų akies ligų, traumų, neigiamo aplinkos poveikio. Rekomenduojame kreiptis į gydytoja oftalmologą, jeigu pastebėjote šiuos kataraktos simptomus:

REKLAMA
REKLAMA

vaizdus matote neryškiai;

vis sudėtingiau atskiriate tamsą ir šviesą;

juntamas didelis akių nuovargis atliekant kasdienes užduotis (skaitant, vairuojant automobilį);

objektus matote gelsvame fone;

vaizdo dvejinimasis.

Jeigu pastebėjote bent keletą iš šių simptomų, nedelsiant kreipkitės į gydytoją oftalmologą ir diagnozavus kataraktą, užsirašykite kataraktos operacijai.

REKLAMA

Su kataraktos gydymu delsti neverta, kadangi laiku negydoma katarakta gali tapti regos netekimo priežastimi.

Tyrimai prieš operaciją

Gydytojui oftalmologui diagnozavus kataraktą ir rekomendavus atlikti chirurginį gydymą, pacientui būtina atlikti šiuos tyrimus:

bendrą kraujo tyrimą;

gliukozės kiekio kraujyje tyrimą;

bendrą šlapimo tyrimą;

elektrokardiogramą;

kraujo krešumo rodiklių tyrimą.

Jeigu visi atliktų tyrimų parodymai gerai, bendra paciento organizmo būklė yra tinkama operacijai atlikti, nerandama kontraindikacijų, pacientui leidžiama atlikti kataraktos operaciją.

REKLAMA
REKLAMA

Kataraktos operacija

Kataraktos operacijos dieną, būtina atvykti į akių chirurgijos klinika iš anksto nutartu laiku. Svarbu pastebėti, jog likus 4 val. iki operacijos pacientams draudžiama valgyti, o likus 3 val. iki operacijos – gerti.

Paprastai operacija trunka iki 2 val. 1 val. vyksta paciento paruošimas operacijai – gydytojas oftalmologas įvertina paciento sveikatos būklę, sulašina vyzdį praplečiančius, dezinfekuojančius ir nuskausminančius lašus. Po kataraktos operacijos pacientai namo išrašomi tą pačią dieną.

Kaip elgtis po kataraktos operacijos

Po kataraktos operacijos pacientas gali jausti nedidelį diskomfortą. Tai yra normalus reiškinys, todėl baimintis tikrai nereikėtų. Praėjus keletui dienų, šie pojūčiai išnyksta. Iš karto po operacijos galite matyti kiek neryškiai, tačiau lašinant gydytojo oftalmologo paskirtus akių lašus jau greitai vėl džiaugsitės tobulu regėjimu.

Pirmosiomis savaitėmis po kataraktos operacijos rekomenduojama mažiau varginti akis – atsisakyti ilgo skaitymo ar sėdėjimo prie kompiuterio. Stenkitės vengti nesterilios aplinkos, itin rūpinkitės savo akių higiena, be reikalo netrinkite akių. Lytiniai santykiai po kataraktos operacijos leidžiami tik prabėgus 2-4 savaitėms po operacijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų