REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
38
Valerija Iljinaitė ir Lidia Kopania (tv3.lt fotomontažas)

Aistros „Eurovizijos“ dainų konkurse nesibaigia – neseniai šio renginio gerbėjai socialiniuose tinkluose pastebėjo neįprastą atvejį.

38

Aistros „Eurovizijos“ dainų konkurse nesibaigia – neseniai šio renginio gerbėjai socialiniuose tinkluose pastebėjo neįprastą atvejį.

REKLAMA

Lenkijos atrankose netrukus pasirodys dainininkė Lidia Kopania, kuri atliks dainą „Scars are beautiful“. Tai, galbūt, nė nekristų į akis, jei ne viena detalė – Lietuvos atrankose pasirodžiusi atlikėja Valerija Iljinaitė atliko dainą tokiu pačiu pavadinimu.

Negana to, pasirodo, kad skiriasi tik šių dainų žodžiai ir aranžuotė, tačiau nesunku suprasti, kad tai – beveik toks pats, tų pačių autorių kūrinys.

Keistą atvejį pastebėjo gerbėjai

Socialiniuose tinkluose „Eurovizijos“ konkurso gerbėjai, pasivadinę „Dūzė Pua“, išnagrinėjo šią situaciją kiek plačiau.

Čia jie rašė:

„[LG] Mūsų puslapio skaitytojas pasidalino su mumis pakankamai šviežia ir itin įdomia situacija, kuri yra susijusi su viena Lietuvos Eurovizijos atrankoje skambėjusia daina. Jei tiksliai - Ylvos ir Lindos Persson, Kasparo Ansono ir John Matthews sukurta daina „Scars are beautiful“, kurią atliko atlikėja Valerija Iljinaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Šiandien pasirodė informacija (kurios patvirtinimo teko ieškoti lenkiškuose tinklapiuose, nors ši kalba man yra svetimi klodai - jei konkrečiai, tai tinklapis „Jastrząb post“ - spauda labai labai geltona), kad 2009 m. Lenkijai konkurse atstovavusi ir nieko ypatingo nenuveikusi atlikėja Lidia Kopania šiemet vėl dalyvaus Lenkijos atrankoje (o, tiksliau, išankstiniame pre-selection) su specialiai jai talentingų kompozitorių sukurta daina „Scars are beautiful“.

REKLAMA

Pasiklausius Valerijos dainos bei prieš kelias dienas į YouTube įkeltos Lidijos dainos, nesunku pastebėti, kad šios dainos yra identiškos. Skiriasi aranžuotė, pastebimai skiriasi ir dainos žodžiai, tačiau pati muzika visiškai sutampa, sutampa ir dainos pavadinimas bei pagrindinė frazė.“

Taisyklių nepažeidė

LRT pateiktose nacionalinės „Eurovizijos“ atrankų taisyklėse, rašoma, kad „Autorius, užpildęs Konkurso paraišką bei pateikęs dainą, visiškai atsako už dainos autorystę bei garantuoja, kad daina nėra pateikta kitos šalies „Eurovizijos“ konkursinėje programoje“.

REKLAMA
REKLAMA

Naujienų portalas tv3.lt netrukus susiekė ir su LRT viešųjų ryšių atstove spaudai Virginija Bunevičiūte, kuri situaciją pakomentavo plačiau.

„Nacionalinėje atrankoje skambančios dainos turi būti atliekamos tik ten, kur yra pristatomos konkursui. Mūsų atveju taisyklės nepažeistos, nes Lietuvoje daina skambėjo anksčiau – eteryje vasario 2 dieną, o įrašas darytas sausio 23 dieną“, – teigė V. Bunevičiūtė.

V. Iljinaitei situacija – itin nemaloni

Apie tai tv3.lt prabilo ir dainą „Scars are beautiful“ nacionalinės „Eurovizijos“ atrankose atlikusi Valerija.

Dainininkė tikino, kad apie tai, kad Lenkijoje pasirodys dainininkė, atliekanti tą pačią dainą, žino jau savaitę, ir pripažino, kad jai ši situacija yra itin nemaloni.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasirodo, kad dar praėjusių metų vasarą švedės kūrėjos Ylva ir Linda Persson V. Iljinaitei atsiuntė daugybę dainų, tarp kurių – ir „Scars are beautiful“. Tačiau pasak Valerijos, vėliau kūrybiniame procese jos nedalyvavo – kartu su savo komanda dainą keitė pati atlikėja.

„Jos pažeidė sutartį kaip autorės, daina negali būti atlikta“, – apie Lenkijoje ir vėl galimai skambėsiančią dainą sakė V. Iljinaitė.

Mergina tikino, kad jos vadybininkui susisiekus su kūrėjomis, šios save bandė pateisinti: „Jos teigia, kad gali daryti dainų coverius, bet tai nėra ta situacija“.

Valerija pasakojo, kad kompozitorės jai paaiškino savo poziciją ir atskleidė pretekstą, mat jų įsitikinimu, daina yra labai gera ir turi pasirodyti „Eurovizijoje“.

REKLAMA

Dainininkė teigė, kad viso to nei ji, nei jos vadybininkas taip paprastai palikti nenori – jie perspėjo Lenkijos „Eurovizijos“ atrankų organizatorius, siuntė jiems laiškus.

Merginos spėjimu, dabar kompozitorės turėtų turėti bėdų su LRT, kadangi čia daina pasirodė anksčiau, ir žinių apie tai, kad ji vėl nuskambės Lenkijoje, tuo metu nebuvo.

Apie situaciją prabilo V. Iljinaitės vadybininkas

Valerijos prodiuseris ir vadybininkas Vytas Karpauskas naujienų portalui tv3.lt teigė, kad apie šią situaciją jis sužinojo pirmasis.

„Mums parašė keli draugai bei LRT, jog yra įkelta daina, su kuria Valerija Iljinaitė dalyvavo Lietuvos atrankoje, o dabar autorės su ja dalyvauja Lenkijoje“, – teigė jis.

REKLAMA

Pasak jo, žinoma, kad autoriai, dalyvaujantys Lietuvos nacionalinėje atrankoje, ar užsieniečiai, ar lietuviai, prisiima atsakomybę už dainą ir pasirašo sutartį, kurioje yra punktas, kad daina atrinkta LRT ir negali dalyvauti kitose šalyse.

„Matyt, autorės nerimtai pažvelgė į Lietuvos atranką ir pažeidė tą punktą. Dabar dauguma atlikėjų į šias autores žvelgs nerimtai“, – mintimis dalijosi V. Iljinaitės vadybininkas.

Jis svarstė, kad daina, matyt, Lenkijos atlikėjai buvo priskirta dar iki Valerijai pasirodant Lietuvos atrankoje ir tai sako vienas iš komentarų po Ylvos ir Lindos įkelta versija Valerijai, kuriame žiūrovas teigia, kad jam patiko Lidios versija, o komentaras parašytas prieš 3 savaites. Tai V. Karpauskas sakė pateikdamas nuotrauką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Manau, turėdamos dalį muzikos autorių teisių, švedų autorės stengėsi išvengti autorių teisių pažeidimo su kitais dainos autoriais (tekstas buvo rašytas Charlie Mason‘o) ir, matyt, dėl to pakeitė tekstą, skirtą Lenkijos dalyvei“, – savo pamąstymais dalijosi V. Karpauskas.

Šiuo metu, kaip tikina Vytas, į Lenkijos TVP yra išsiųstas prašymas pašalinti dainą iš Lenkijos atrankos, taip pat pažeidimą įrodantys dokumentai su parašais, kuriuos pačios autorės buvo padėjusios ant sutarties su LRT.

„Manau tai priklauso nuo vidinių Lenkijos organizuotojo taisyklių, ar jie leidžia dainai dalyvauti keliose šalyse, nepriklausomai nuo to, ar ta daina iškrito, ar ne. Tai tiesiog profesionalios atrankos rengimo klausimas. Taip pat tai ir pagarbos, ir moralės klausimas, giname ir gerbiame ne tik Valeriją, bet ir Lietuvos transliuotoją bei žmones balsavusius už mus“, – teigia prodiuseris.

Dainas palyginti galite čia:

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų