REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstiečiai gegužę, kartu su antruoju prezidento rinkimų turu, reikalauja dar vieno referendumo. Jame Ramūno Karbauskio kariauna siektų sumažinti Seimo narių skaičių – nuo dabartinių 141 iki 121. Tai esą sutaupytų valstybės pinigų.

Valstiečiai gegužę, kartu su antruoju prezidento rinkimų turu, reikalauja dar vieno referendumo. Jame Ramūno Karbauskio kariauna siektų sumažinti Seimo narių skaičių – nuo dabartinių 141 iki 121. Tai esą sutaupytų valstybės pinigų.

REKLAMA

Tačiau opozicija čia įžvelgia klastą – esą „valstiečiai“ tokiu būdu siekia mobilizuoti savo rinkėjus, kad šie antrajame ture gausiau palaikytų S. Skvernelį. Idėjai sumažinti parlamentarų skaičių nepritaria ir teisės ekspertai.

Seimo posėdžių salėje nuolatos pilna tuščių vietų, dažnai čia nesusirenka nė šimto parlamentarų, nors iš viso jų yra 141. Dėl šios priežasties ir dėl to, kad Lietuvoje mažėja gyventojų, valstiečiai nusprendė, kad niekas nenukentėtų, jei Seime dirbtų 20-čia parlamentarų mažiau. Jie užregistravo projektą, kad pats Seimas šiuo klausimu įgaliotų surengti referendumą.

„Mes turim skaičius – 20 Seimo narių ir jų padėjėjų kainuoja apie 2 mln. eurų per metus. Valstybei gal ne patys didžiausi pinigai, bet dideli pinigai. Galime skaičiuoti, kad, sumažinę Seimo narių skaičių, mes kiekvienais metais galėtume pastatyt po naują vaikų darželį“, – teigė R. Karbauskis.

REKLAMA
REKLAMA

Valstiečiai klausimo imasi net dviem frontais. Be projekto Seime, jie dar ir renka parašus už tai, kad žmonės dėl parlamentarų likimo galėtų pasisakyti referendume. Veiksmas vyksta ir Marijampolėje. Valstiečių planas toks: jeigu Seimas artimiausiu metu pats pritars referendumo idėjai, jis bus surengtas gegužės 26-ąją, per antrąjį Prezidento rinkimų turą. Jei nepritars, referendumas esą vis tiek įvyks baigus rinkti parašus, jau po pavasario rinkimų.

REKLAMA

„Puikiai suprantam, kad tie parašai bus surinkti. Tiesiog skelbiant referendumą su Prezidento rinkimais, referendumą sugebėtume suorganizuoti kur kas pigiau“, – sakė Agnė Širinskienė.

Tačiau opozicija čia įžvelgia klastą. Esą valstiečiai tikisi, kad jų kandidatas S. Skvernelis pateks į antrąjį turą, o Seimu nuolat nepatenkinti žmonės susigundys pabalsuoti už parlamentarų skaičiaus mažinimą, taigi valstiečiai mobilizuos savo rinkėjus kartu ir palaikyti S. Skvernelį.

„Žiūrim kaip į politikavimą, siekį sutelkti savo elektoratą antram Prezidento rinkimų turui. Tai yra prezidentinės kampanijos dalis“, – kalbėjo konservatorė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė.

REKLAMA
REKLAMA

Šį kartą koalicijos partnerių nelinkę palaikyti ir socialdarbiečiai.

„Mes žiūrim skeptiškai, nes jau turėjom tokį referendumą 1996 m., tuometinė LDDP iniciavo ir šitas referendumas nelaimėjo. Tai aš galvoju, kad jau žmonės pasisakė. Galbūt dabar bus kita nuomonė“, – minėjo Gediminas Kirkilas.

O buvęs Konstitucinio Teismo teisėjas Vytautas Sinkevičius aiškina, kad valdantieji iškreipia problemą.

„Problema yra ne skaičius 141, o tai, kad Seime yra daug žmonių, kurie nepasirengę tam darbui. Todėl visuomenė klausia, ar mums reikia tiek narių?“, – sakė buvęs Konstitucinio Teismo teisėjas Vytautas Sinkeviečius.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų